به گزارش گروه سایر رسانه های دفاع پرس، استان منگستائو قزاقستان دارای دو بندر آکتائو و آترائو می باشد که اکتائو هم اینک از لحاظ تجاری فعال و ظرفیت جابجایی 2 میلیون تن بار را دارد.
از سوی دیگر استان گلستان واقع در شمال ایران علاوه بر خواهرخواندگی با منگستائو قزاقستان و فعالیت سرکنسولگری این کشور در گرگان، نزدیک به 1500 خانوار قزاق با جمعیتی قریب 6 تا 8 هزار نفر را در خود جای داده است.
این قزاق ها از سال 1313 به ایران مهاجرت کرده و در شهرها و روستاهای استان گلستان ساکن شده اند.
امروز حضور قزاق ها در گلستان زمینه ارتباط تنگاتنگی را بین ایران و قزاقستان فراهم کرده است و برنامه ریزی را برای آسان سازی همکاری ها بین دو کشور و افزایش رفت و آمدها از طریق ریلی، زمینی و هوایی به منظور توسعه ارتباطات اجتماعی و اقتصادی دو چندان کرده است.
قزاقستان از مجموعه کشورهای آسیای میانه است، پایتخت این کشور در سال 1998 از آلماتی در جنوب که بزرگ ترین شهر آن می باشد، به آستانه در شمال منتقل شد.
جمعیت قزاقستان 16 میلیون و 600 هزار نفر، زبان رسمی آن قزاقی و روسی و واحد پول این کشور تِنگه است.
هم اینک ارتباط گلستان با قزاقستان و سفر تجار و قزاق های ساکن در استان به این کشور بیشتر از طریق خطوط زمینی و ریلی واقع در اینچه برون گنبدکاووس و عبور از کشور ترکمنستان انجام می شود.
این درحالی است که تجار گلستانی که بیشترین داد و ستد اقتصادی را با کشور قزاقستان دارند، معتقدند که نبود خط پروازی بین این استان و قزاقستان از جمله موانع حضور پررنگ در بازار اقتصادی این کشور، گسترش فعالیت ها در این حوزه و مانع رساندن سریعتر کالاهای صادراتی به این منطقه است.
طرح این مشکل در نشست میز تجاری ایران و قزاقستان که امسال به میزبانی گرگان برگزارشد، باعث گردید که در ابتدا پرواز در مسیر تهران – آلماتی طی تیرماه برقرار و قرارداد خط هوایی گرگان - اکتائو نیز امضا شود.
توسعه تعداد پروازها بین خطوط هوایی ایران و قزاقستان که در مسیر گرگان به بندر آکتائو از جمله آن است، اکنون از سوی مسوولان استان گلستان در دست پیگیری جدی است و عملیاتی شدن آن می تواند امکان بیشتری را برای فعالان اقتصادی و سایر شهروندان بین کشور برای مبادلات تجاری و رفت و آمد فراهم کرده و دغدغه های چندین ساله را رفع کند.
به گفته برخی از تجار گلستانی برای سفر زمینی و ریلی به قزاقستان باید زمان طولانی در راه بود که این مساله وقت زیادی (تا دو روز) از تجار می گیرد و احتمال آسیب به کالاهای صادراتی را بیشتر می کند.
از سوی دیگر رییس کمیسیون گردشگری، اقتصاد هنر و اقتصاد ورزش اتاق بازرگانی گرگان به تازگی در نشستی با برخی از مدیران آژانس های مسافرتی دو کشور در گرگان، گفت: برقراری پرواز گرگان - آکتائو می تواند علاوه بر رفع موانع حضور تجار گلستانی در بازارهای قزاقستان، توریسم درمانی در استان را با جذب گردشگر از این کشور رونق دهد.
حعفر رایجی افزود: با توجه به این که به بحث رونق گردشگری در حوزه های مختلف در برنامه ششم توسعه توجه ویژه شده است، باید از ظرفیت خط هوایی بین دو کشور ایران و قزاقستان بیشترین بهره را در این زمینه برد.
نایب رییس توسعه خط هوایی مونقار ایر قزاقستان نیز گفت: پیش بینی بر این است که استان گلستان مرکز تجاری حوزه دریای خزر شود.
'آزاتبک اومروو ' توسعه در فعالیت های اقتصادی دو کشور و گسترش مراودات تجاری، مقرون به صرفه بودن انتقال و معالجه بیماران قزاق در گلستان را از اهداف مهم اجرایی شدن قرارداد پرواز گرگان - آکتائو برشمرد.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان نیز پیش از این به خبرنگار ایرنا گفته بوده که طبق تفاهم نامه برقراری خط هوایی گرگان - آکتائو، در هفته یک پرواز در این مسیر انجام خواهد شد.
این تفاهم میان اتاق بازرگانی گرگان و شرکت هواپیمایی مونقار ایر قزاقستان امضا شده است.
رمضان بهرامی افزود: خط پروازی میان گرگان و آکتائو که در آینده نزدیک اجرایی می شود، به مدت یک ماه به صورت آزمایشی خواهد بود و سپس به صورت دائمی ادامه می یابد.
به گفته وی، در مدت اجرای آزمایشی این طرح، جابجایی مسافران در مسیر گرگان - آکتائو در هفته یک نوبت خواهد بود و از بوئینگ 140 نفره استفاده می شود.
بهرامی، توسعه همکاری میان ایران و قزاقستان و آسان سازی جابجایی مسافران با توجه به ارتباطات دو کشور و تقویت مراودات تجاری را از اهداف راه اندازی این خط پروازی بیان کرد و افزود: اکنون 80 درصد کالاهای مصرفی در قزاقستان وارداتی می باشد که با افزایش ارتباطات تجار و فعالان اقتصادی دو طرف، گلستان می تواند با توجه به ظرفیت های موجود در استان، درصد قابل توجهی از این نیاز کشور قزاقستان را تامین کند.
استان مرزی گلستان واقع در شمال ایران با کشور ترکمنستان، دریای خزر و استانهای مازندران، سمنان و خراسان شمالی همسایه است، قزاقستان همسایه آبی ایران بوده و فاصله بین دو کشور از طریق خزر نزدیک است.
طبق گزارش دستگاههای اقتصادی مرتبط، قزاقستان جزو کشورهای مقصد صادرات از گلستان نیز است و در سال های اخیر اقلام عمده ای که تجار ایرانی از جمله گلستان به این کشور صادر می کنند ،شامل مواد غذایی و تولیدات حوزه صنایع غذایی و مصالح ساختمانی بوده است و از قزاقستان آهن، فولاد، گندم و جو وارد یا از طریق ایران ترانزیت می شود.
منبع: میزان