یادداشت/ جعفر قنادباشی

انصارالله یمن ضلع پنجم مقاومت اسلامی

جنبش انصارالله یمن با توجه به عقبه­‌ای که در این کشور دارد و بسترهای ضد صهیونیستی که در یمن فراهم شده به عنوان ضلع پنجم محور مقاومت در منطقه مطرح است.
کد خبر: ۹۹۵۳۳
تاریخ انتشار: ۱۶ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۲:۱۳ - 06September 2016

انصارالله یمن ضلع پنجم مقاومت اسلامی

گروه بینالملل دفاع پرس- جعفر قنادباشی کارشناس مسائل یمن در یادداشتی نوشت: نیروهای انصارالله زمانی که در تابستان 2014 به سمت صنعا، پایتخت یمن حرکت کردند، روز قدس بود و اگر ویژگیهای جبهه مقاومت را نگاه کنیم، میبینیم که انصارالله به معنای کامل این ویژگیها را داراست و از پشتوانه گسترده مردمی برخوردار است و عقبه­ای که انصارالله در یمن دارد، از حزب­الله لبنان بسیار بیشتر است. علاوه بر شیعیان یمن جمعیت اهل سنت این کشور نیز با انصارالله همسو هستند و در مقابله با دشمنان خارجی در کنار آنها قرار دارند.

حزب­الله توسط اهل سنت لبنان، بشار اسد و اهل سنت سوریه حمایت می­شود و این ویژگی در یمن برای انصارالله نیز وجود دارد لیکن باتوجه به جمعیت 24 میلیونی یمن دایره حمایت مردمی از انصارالله بسیار گسترده است.

ارائه مدل جدید از سوی انصارالله

یکی دیگر از ویژگیهای مهم انصارلله که آنرا از کشورهای عربی منطقه متمایز می­کند ارائه مدل جدیدی از اداره جامعه است. انصارالله در 2 سال گذشته بر بحرانهای قومی و طایفه­ای در داخل یمن فائق آمده و الگوی بسیار مناسبی از وحدت شیعه و سنی را ارائه کرده و از طریق طبقات پایین، نمونه موفقی برای نجات کشور به وجود آورده است. کاری که انصارالله در یمن انجام داد حتی در مورد انقلاب تونس نیز ما شاهد نبودیم که یک گروه کوچکی از جامعه بیاید و کنترل پایتخت و امور جامعه را به دست بگیرد اما انصارالله در یمن این الگو را پیاده کرد که موفقیتآمیز هم بود.

از سوی دیگر، انصارالله به طبقه خاصی مثل ارتش یا قشر خاصی از جامعه یمن وابسته نیست و همه مردم را به خدمت گرفتهاست که به نوعی می­توان گفت الگوی انصارالله الگوی انقلاب اسلامی است و با توجه به اینکه خیلی زود جنبه نظامی هم به خود گرفت، الگوی جدیدی را در منطقه ارائه داد. گروه انقلابی که در نهایت مجبور شد برای دفاع از یمن با ائتلاف سعودی، القاعده و داعش همزمان مبارزه کند و انسجام و وحدتی که انصارالله با درایت خود در بین شیعه و سنی به وجود آورده در هیچ کجای منطقه به چشم نمی­خورد و این الگوی خاص انصارالله است.

انصارالله اختلافات طایفه­ای و قومی را در یمن کمرنگ کرده، اقدامی که سالها زمان نیاز داشت تا این اختلافات حل شود.

آینده سیاسی انصارالله


هرچند انصارالله تا کنون از حضور در دولت و ساختار حکومت صرفنظر کرده و همواره سعی کرده تا به اداره بهتر امور جامعه کمک کند، اما باتوجه به اینکه انصارالله حسن نیت خود را به اثبات رسانده به نظر میرسد زمان آن فرا رسیدهاست تا این گروه به اندازه میزان نیرویی که در کشور دارد و باتوجه به عقبه آنها، در حکومت آینده مشارکت و سهم داشته باشد و مردم نیز این انتظار را از انصارالله دارند و از آن حمایت میکنند. به عبارت دیگر، در داخل یمن هیچ مخالفتی با ورود انصارالله به چارچوب حکومتی وجود ندارد و مخالفتها تنها از سوی برخی اقشار کوچک جامعه و سعودی­ها است.

متحد کردن مخالفان داخلی

انصارالله حتی توانسته مخالفان سابق را با خود همراه کند. علی عبدالله صالح، رئیسجمهور سابق یمن که در گذشته از مخالفان انصارالله بود، به سمت این گروه گرایش پیدا کرده و در جنگ عربستان سعودی با انصارالله در یک جبهه قرار گرفته­اند. اینکه چرا عبدالله صالح به سمت انصارالله تمایل پیدا کرده یکی به ماهیت حزب کنگره تحت رهبری عبدالله صالح و شخصیت وی بر می­گردد. عربستان سعودی و شورای همکاری خلیج فارس از ابتدا علاقهمند بودند تا عبدالله صالح را با خود همراه کنند و در دولت آینده یمن از صالح استفاده کنند و با توجه به ارتش و طوائفی که تحت فرمانش بود و بر یمن تسلط داشتند، این کشور را اداره کنند اما زمانی که سعودی­ها نتوانستند عبدالله صالح را با خود متحد کنند و توطئههای عربستان در یمن شکست خورد، ترکیب قبلی که در آن عبدالله صالح نیز بخشی از حکومت آینده یمن بود، از بین رفت و حمایت خارجی از صالح پایان یافت.

بدین ترتیب، بخشی از اعضای حزب کنگره، ماهیت سابق خودشان را تغییر دادند و وابستگی به حمایت خارجی به خصوص عربستان را رها کردند و به سمت انصارالله تغییر رویه دادند و به همراه انصارالله در مذاکرات مشارکت دارند.

در مجموع، آنچه در جنگ یمن اتفاق افتاد این است که قرار بود عربستان با حمایت 9 کشور به یمن حمله کند تا دولت دست نشانده خود را در این کشور تثبیت کند، ولی در این مسیر موفق نشد و همین شکست عربستان در سیاستهای خود اقدام مثبتی برای انصارالله است. از طرفی، اختلاف بین امارات و عربستان بر سر تسلط بر بخشهایی از یمن از جمله «عدن» می­تواند برای انصارالله مفید باشد؛ چراکه انصارالله از لحاظ فرهنگی و نظامی رویارویی جدی با عربستان دارد و اگر در مقابل دشمن خارجی خود پیروز شوند، روند تحولات بیش از پیش به نفع انصارالله رقم خواهد خورد.

از سوی دیگر، مذاکرات صلح برای پایان دادن به درگیریها در یمن که در جریان است، تا کنون نتیجه مؤثر و ملموسی نداشته است. از طرفی، انصارالله به طور منطقی وارد مذاکرات صلح شد و از آنجایی که انصارالله در مذاکرات صلح حسننیت خود را در مقابل کارشکنی­های عربستان به اثبات رساندهاست، این مسئله می­تواند رقبای عربستان را در مقابل این کشور قرار دهد تا انصارالله را از لیست تروریستی ادعایی خود خارج کند.

انتهای پیام/ 411

نظر شما
پربیننده ها