«تنگه هرمز» میدان اعمال قدرت ایران به امریکا

در تنگه هرمز می‌توان به وضوح به قدرت اعمال نظر و تصمیم‌گیری جمهوری اسلامی ایران پی برد. ایران اجازه هیچ‌گونه تعرض را به سایر کشورها و از جمله ایالات‌متحده را نداده است.
کد خبر: ۱۰۷۲۲۷
تاریخ انتشار: ۱۴ مهر ۱۳۹۵ - ۱۲:۰۱ - 05October 2016
«تنگه هرمز» میدان اعمال قدرت ایران به امریکابه گزارش گروه سایر رسانه های دفاع پرس، از احیای حقوق مردم مسلمان کشورهایی نظیر عراق، یمن، بحرین و لبنان گرفته تا محدود کردن اقدامات یکجانبه ایالات‌متحده در منطقه غرب آسیا همگی نشان می‌دهد قدرت جمهوری اسلامی ایران تا به آنجاست که نظام سلطه و از جمله امریکایی‌ها برخلاف میل باطنی خود خواهان حل مسائل مورد مناقشه از مسیر گفت‌وگوی دوجانبه شده و برخلاف رویه سابق خود به دنبال آن نیستند تا مسائل مورد اختلاف را از طریق جنگ و درگیری حل کنند.

اگرچه در طول سال‌های اخیر امریکا تلاش داشته با ایجاد جنگ نیابتی در کشورهای منطقه محور مقاومت را تضعیف کند و توان دفاعی ایران را تقلیل دهد اما ترجیح داده هیچ‌گاه مستقیماً گزینه نظامی را در مقابل جمهوری اسلامی ایران به کار نگیرد و راهکاری جایگزین مانند جنگ نیابتی را در دستور کار قرار دهد. اما همانگونه که اشاره شد راهکارهای مورد استفاده مقامات امریکایی نه تنها کمکی به پیشبرد اهداف ایالات‌متحده در برابر جمهوری اسلامی ایران نکرده بلکه مسیر توسعه قدرت جمهوری اسلامی ایران را هم منجر شده تا آنجا که امروز در تنگه ‌هرمز این نیروهای نظامی جمهوری اسلامی ایران هستند که تعیین می‌کنند کشتی و ناوهای سایر کشورها چه مسیری را برای عبور استفاده کنند و فراتر از آن هیچ‌گاه جرئت تجاوز به آب‌های سرزمینی کشورمان را ندارند.
 
در تنگه هرمز می‌توان به وضوح به قدرت اعمال نظر و تصمیم‌گیری جمهوری اسلامی ایران پی برد، آنجا که جمهوری اسلامی ایران فراتر از قواعد حاکم بر حقوق بین‌الملل و از جمله کنوانسیون مونته‌گوبه 1982 که حاکمیت کشورهای ساحلی بر تنگه‌های بین‌المللی را مشخص کرده، عمل نموده و با اعمال قواعد جدید اجازه هیچ‌گونه تعرض و تخطئی به کشتی سایر کشورها و از جمله ایالات‌متحده را نداده است.

اعمال قواعد دلخواه جمهوری اسلامی ایران در تنگه هرمز توسط نیروهای دریایی کشور و دیکته قدرت به امریکایی‌ها در این منطقه تا آنجا برای غربی‌ها غیرقابل پذیرش بوده که در طول ماه‌های اخیر شخصیت‌های رسمی و غیررسمی ایالات‌متحده بارها نسبت به چنین روند اعمال قدرتی اعتراض کرده و از مقامات نظامی خود خواسته نسبت به قدرت مانور ایرانی‌ها واکنش نشان دهند.

کاهش حوزه نفوذ امریکا در منطقه

حال نگرانی اصلی امریکایی‌ها این است که همانند بلاد اسلامی حوزه نفوذ و قدرت آنها به حداقل ممکن برسد و منافع آنها در منطقه مهم و استراتژیک غرب آسیا به خطر بیفتد، همانگونه که در عراق و فلسطین به رغم هزینه‌های هنگفت مادی و معنوی که ایالات‌متحده داشت، این کشورها مورد نفوذ گفتمانی جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته‌اند و در مقابل زیاده‌خواهی امریکایی‌ها ایستادگی می‌کنند.

ایجاد رویه حقوقی در تنگه هرمز توسط نیروهای دفاعی کشورمان آنقدر برای امریکایی‌ها تلخ و غیرقابل پذیرش است که تا روزهای اخیر هم برخی سیاستمداران و رسانه‌های امریکایی نسبت به این موضوع- که عملاً شکل قانونی به خود گرفته است- واکنش نشان داده و از انفعال نیروهای نظامی خود اظهار گلایه کرده‌اند. فاکس‌نیوز با اشاره به قدرت روزافزون جمهوری اسلامی ایران در منطقه دریایی جنوب کشور می‌نویسد: یکی از مقامات امریکایی در توصیف واکنش امریکا به اقدام حوثی‌ها و حامیان ایرانی آنها می‌گوید: «این نمایش قدرت امریکاست.» این پایگاه خبری شبکه امریکایی با انتشار این گزارش به انهدام ناو اماراتی توسط نیروهای حوثی یمن پرداخته و این اقدام را به ایران نسبت داده است.
 
همچنین یک مقام دفاعی امریکا نیز در گفت‌وگو با همین رسانه بیان می‌کند: «اعزام کشتی‌های جنگی به منطقه این پیام را می‌رساند که هدف اصلی نیروی دریایی امریکا کسب اطمینان از امنیت حمل و نقل دریایی در این تنگه و مجاورت آن بدون هیچ محدودیتی است.» پیش از این نیز مقامات امریکایی و از جمله سخنگوی کاخ سفید با زبان ملتمسانه از طرف ایرانی می‌خواهد که از تهدید کشتی‌های این کشور دست بردارد؛ جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید با اشاره به اینکه در هفته اخیر در «چندین» مورد کشتی‌های جنگی امریکا با قایق‌های ایرانی روبه‌رو شده‌اند که این مسئله باعث نگرانی است، گفت: «چنین رفتاری در محیط متراکمی مثل تنگه هرمز، ریسک خطا در محاسبه و قضاوت [وضعیت] را افزایش می‌دهد.»

رسانه‌های امریکا نیز همانند سیاستمداران و نظامیان این کشور از مانور قدرت نظامی ایران در این منطقه شکایت دارند و ابراز نگرانی می‌کنند، آنگونه که اخیراً یکی از پایگاه‌های خبری مشهور امریکایی با تحلیل امکانات ایران برای بستن تنگه هرمز، تأکید می‌کند که تهدیدهای ایران در این زمینه «توخالی» نیستند.
 
«بیزنس‌اینسایدر» در گزارش خود به این شکل به تشریح امکانات و توانمندی‌های ایران برای بستن تنگه هرمز می‌پردازد: «نیروی دریایی ایران در حال حاضر دست‌کم پنج ناوچه، سه زیردریایی کلاس «کیلو»، 54 فروند قایق گشت‌زنی مجهز به موشک‌های هدایت‌شونده و دست‌کم 16 فروند زیردریایی کوچک دارد. وی ادعا کرده نیروی دریایی امریکا همانند درگیری سال 1988 می‌تواند نیروی دریایی ایران را شکست بدهد، اما دستیابی به این هدف در حال حاضر، دشوارتر از گذشته است. برای درک این موضوع، باید به نقشه نگاه انداخت.»

تحلیلگر این گزارش همچنین می‌نویسد: «چیزی که قابلیت‌های ایران را افزایش می‌دهد، زیردریایی‌های این کشور است. سه زیردریایی کلاس «کیلو»، به نوشته این تحلیلگر نظامی، «به شدت اثرگذار هستند.» این زیردریایی‌ها با توان نگهداری 18 فروند اژدر 533 میلی‌متری، می‌توانند نفتکش‌های غول‌پیکر را در تنگه هرمز غرق کنند. ضعف این زیردریایی‌ها، عمق کم تنگه هرمز است.» یو‌اس‌نیوز نیز از جمله رسانه‌های دیگری است که ضمن اعتراف به نقش محوری ایران در تصمیم‌گیری تحولات منطقه غرب آسیا می‌نویسد: «متأسفانه واقعیت این است که باید تهدید ایران به بستن تنگه‌هرمز که بارها توسط مقامات این کشور مطرح شده را بسیار جدی‌تر از آن بگیریم که در ابتدا انتظار داشتیم، زیرا ایران می‌تواند پیروز بن‌بست تنگه هرمز باشد.»

هدف اصلی تضعیف قدرت رهبری و تصمیم‌گیری ایران در منطقه

تضعیف قدرت رهبری و تصمیم‌گیری جمهوری اسلامی ایران - که در مصداقی مانند عبور و مرور کشتی‌ها از تنگه هرمز به‌خوبی نمایانگر است- همان هدفی است که امریکایی‌ها تلاش می‌کنند با تحمیل قراردادهای بین‌المللی به کشورمان به آن برسند و چنانچه به مفاد برجام یا fatf توجه شود می‌توان به‌خوبی دریافت هدف اصلی امریکایی‌ها کشاندن ایران به سمت و سویی است که مطلوب آنهاست و می‌توان به وسیله آن به صورت زیرپوستی مؤلفه‌های قدرت ایران را کاهش داد و پس از مدتی ایران مورد تبع غرب را ساخت، البته اصرار غربی‌ها برای تغییر رفتار ایران در دوران پسابرجام همواره با واکنش قاطع رهبر معظم انقلاب روبه‌رو شده است، از جمله اینکه ایشان اخیراً فرمودند: «از جمله حرف‌هایی که می‌زنند این است که ما انتظار داریم که مسئولان جمهوری اسلامی یا دولت جمهوری اسلامی، کاری متفاوت انجام بدهد! متفاوت یعنی چه؟ متفاوت از چه؟ متفاوت از گذشته‌ جمهوری اسلامی؟ نخیر، چنین چیزی اتفاق نمی‌افتد، متفاوت، یعنی از ارزش‌های اسلامی عبور کردن، یعنی پایبندی به احکام اسلامی را از دست ‌دادن، معنای متفاوت از نظر آنها این است، چنین اتفاقی نمی‌افتد. نه دولت، نه مجلس، نه مسئولان مطلقاً چنین کاری را نمی‌کنند و [اگر] کسی هم بخواهد چنین کاری را بکند، مردم از او قبول نمی‌کنند، نظام جمهوری اسلامی قبول نمی‌کند و چنین چیزی معنی ندارد. منظورشان از متفاوت این است که [ایران‌] وارد چارچوب سیاست‌های امریکا در این منطقه بشود، امریکا در این منطقه سیاست‌هایی دارد، نظراتی دارد. یکی از این نظرات این است که باید نیروهای مقاومت این منطقه به‌کلی محو بشوند، نابود بشوند، یکی از نظراتشان این است که بایستی دولت امریکا بر کشورهای عراق و سوریه و بقیه ‌اینها تسلط کامل داشته باشد، نظرات آنها اینهاست، کارهایی که می‌خواهند انجام بدهند همین کارهایی است که به این چیزها منتهی می‌شود. [آنها] توقع دارند که مسئولان ما، دولت ما و سیاستمداران ما در جهت این سیاست‌ها عمل کنند، چنین چیزی اتفاق نخواهد افتاد.»

منبع: جوان
نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار