به گزارش دفاع
پرس از سمنان، محمدرضا خباز استانداری از جنس جنگ است. مردی که در سال های جوانی هم پای انقلاب ایستاد و همدر جبهه های جنگ حق علیه باطل حضوری موثر داشت. وی که این روزها در استان سمنان به عنوان مقام عالی دولت در استان شناخته می شود رو در روی خبرنگار دفاع پرس نشست تا گفتگویی صمیمی رقم بخورد.
لطفا خود را معرفی نموده و از اولین مسئولیت رسمی خود در کشور بفرمایید؟
محمدرضا خباز هستم. در تاریخ 28 تیر 1335 در کاشمر متولد شدم. اولین مسئولیت رسمی ام در کشور در سن 19 سالگی بود که در دوره 23 سپاه دانش در روستای دَرده از توابع فیروزکوه مشغول به فعالیت شدم.
سپس برای استخدام در سال 1354 در کاشمر به عنوان معلم گزینش شدم. در سال 1356 در بحبوحه انقلاب یکی از سخنران های اصلی راهپیمایی ها علیه رژیم پهلوی بودم. اولین مسئولیتم پس از انقلاب نماینده آموزش و پرورش در یکی از بخش های کاشمر به نام کوه سرخ بودم.
جریان انقلاب در کوه سرخ به واسطه ارتباط مردم با حوزه علمیه قم از کاشمر بیشتر و پررنگ تر بود. طلاب کوه سرخ باعث شدند مردم با انقلاب آشنا شوند. بعدها در مسئولیت ریاست آموزش و پرورش کاشمر، منطقه احمدآباد مشهد و سپس با دعوت مردم در چهار دوره، نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی منصوب شدم تا این که در تاریخ اول آذر سال 94 به عنوان استاندار سمنان، مسئولیت این امر خطیر به بنده واگذار شد.
آیا در دوران دفاع مقدس در جبهه های حق علیه باطل حضور داشته اید؟
در زمان آغاز دفاع مقدس 26 ساله بودم که جنگ بر کشور عزیزمان تحمیل شد. اولین حضور بنده در سال 1361 در غرب و قلاویزان و ارتفاعات مشرف به مهران بود. دومین بار نیز به جنوب و ایستگاه حسینیه اعزام شدم.
برای حضور در جبهه چه آموزش هایی را گذراندید؟
برای اعزام به جبهه، علاوه بر آموزش های نظامی، آموزش های بهداشتی نیز دیده بودم. در اورژانس به کار خدمات رسانی به بیماران، مجروحین و مداوای آنان مشغول بودم. به شغل معلمی مانوس بودم و در فصل تابستان هم در جبهه ها به آموزش و علم آموزی به نیروها می پرداختم. رزمندگان در حقیقت فرزندان و شاگردان ما بودند. هر چند در سنگر، رابطه پدر و فرزندی داشتیم و به عنوان یک بسیجی و رزمنده با دشمن بعثی می جنگیدیم.
درکاشمر مرکزی به نام سید مرتضی بود که محلی مذهبی و امامزاده و مکان آموزش نیروهای رزمنده به جبهه ها بود. آموزش ها پست امداد، رزمی، عقیدتی و... را شامل می شد.
از خاطرات حضور در اورژانس و پست امداد بفرمایید؟
در حین عملیات ها مجروحینی را به پست امداد و اورژانس می آوردند که احساس می شد یا از دنیا رفته و یا شهید شده اند. به سرعت، پزشکان آمپول های بزرگی که حدود 20 سانتی متر سوزن داشت را از روی قفسه سینه شان وارد کرده و یک شوک به قلب می زدند. با این کار بدن احیا و مجددا مجروح به زندگی باز می گشت.
برخی از دانش آموزانی که در دوره دبیرستان تحصیل می کردند بسیار خجالتی و ترسو بودند ولی با عنایت خداوند در جبهه همان دانش آموز آنقدر قوی بود که شب های بسیاری به سنگرهای کمین می رفتند تا دشمن بعثی را سر جای خود بنشانند. گاهی هم با شجاعتی وصف ناپذیر می رفت و با اسیرهای عراقی درجه دار بر می گشت. جبهه انسان ها را متحول ساخت و جوانان ما را قوی، سست ناپذیر، استوار و شجاع تربیت کرد.
مختصری از استان سمنان و مردم این دیار بفرمایید؟
استان سمنان استان بسیار بزرگ و مستعدی است. یکی از برجستگی های این استان وجود 4 فصل در هر روز است که هر گردشگری می تواند آن را به خوبی تجربه کند. 4 اقلیم جغرافیایی را می توان در 4 ساعت گردش و سیاحت تجربه کرد. در کویر گرما و در کوهستان اش سرما است. جنگل و درختان انبوه و کمی آن طرف تر به دریا و استان مازندران متصل است. دومین ویژگی استان سمنان وجود ذخایر معدنی است. جدول مندلیف در کتب شیمی است اما مظاهر آن را می توان در استان سمنان در زمین با ذخایر بالا و عیار قابل اکتشاف مشاهده کرد.
از بعد گردشگری نیز از مسجد 1200 ساله و تپه های 7000 ساله گرفته تا وجود شخصیت های برجسته از جمله بایزید بسطامی، شیخ ابوالحسن خرقانی و... گویای این مطلب است که این استان بسیار برجسته است اما کمتر به آن توجه شده است و ما بنا داریم ان شااله مشکلات این استان را با همت و یاری مسئولان و مدیران و مردم شهید پرور استان یکی پس از دیگری مرتفع نماییم.
میزان تاثیرگذاری اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان سمنان در ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه چگونه است؟
دفاع مقدس از الطاف بزرگ الهی بود. جنگ به خودی خود خانمان برانداز است. اما عنایت خداوند و رهبری داهیانه امام(ره) باعث شد از این جنگ بهره ببریم. در دفاع مقدس شرایطی به وجود آمد که جبهه تبدیل به دانشگاه شد و شخصیت جوانان ما شکل گرفت. ما در جنگ دشمن شناسی را آموختیم. روحیه ایستادگی، مقاومت و پایداری را یاد گرفتیم. نسل جدید باید نسبت به دستاوردهای هشت سال دفاع مقدس آگاهی پیدا کند که این مهم می تواند به وسیله یک پل ارتباطی بین نسل حاضر و نسل قدیم تحقق یابد.
بسیاری از جوانان و نسل سوم کشور از دفاع مقدس خیلی از موارد را شنیده اند اما شنیدن کی بود مانند دیدن. اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان سمنان در این راستا وظیفه خطیر و بزرگی دارد. وقتی جوانی در مرکز فرهنگی دفاع مقدس استان وارد می شود باید با شیوه های مختلف هنری، ادبی، سمعی و بصری اطلاعاتش نسبت به دفاع مقدس افزایش پیدا کند. معرفی عملیات های هشت سال دفاع مقدس به طرق مختلف هنری از جمله: فیلم ،تصویر و... کار مهم و ارزشمندی است. مرکز فرهنگی دفاع مقدس می تواند پل ارتباطی مهمی برای خلاء جوانانی باشد که معارف دفاع مقدس را نمی دانند.
به عنوان رییس هیئت امنای مرکز فرهنگی دفاع مقدس استان سمنان چه اقداماتی را در احداث و تامین منابع مالی و اعتباری این مجموعه عظیم فرهنگی انجام داده اید؟
در راستای اهداف متعالی انقلاب بنا داریم به منظور ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و مشارکت در این کار ارزشمند و انجام وظیفه ملی و میهنی، در سال 1395 ردیف بودجه مستقل استانی را برای مرکز فرهنگی دفاع مقدس استان سمنان در نظر بگیریم. همچنین تا ایجاد این ردیف بودجه پیگیری هایی در خصوص اختصاص بودجه از کمیته برنامه ریزی استان را داشتیم که انشااله تحقق خواهد یافت.
انتظار جنابعالی به عنوان رییس ستاد گرامیداشت هفته دفاع مقدس از ادارات، سازمانها و دستگاههای اجرایی استان چیست؟
انقلاب اسلامی بسیار بابرکت بود و ما آن را از خودمان می دانیم. در استان سمنان شاهد بودیم که هرگاه در یک مناسبت ویژه نیاز به هم افزایی و حضور باشد ادارات و دستگاه های اجرایی حضور پیدا کرده و استقبال می کنند. در هفته دفاع مقدس سال جاری نیز انتظار می رود دستگاه های اجرایی این روحیه جهادی را به عمل تبدیل کنند. ما هر چه داریم از دفاع مقدس، رزمندگان، جانبازان و آزادگان داریم.
امروز وظیفه ماست که دستاوردهای هشت سال دفاع مقدس را به نسل جوان منتقل نماییم و لازمه این کار داشتن روحیه جهادی است. دفاع مقدس منحصر به فرد یا جریان خاص و یک مجموعه نیست. انقلاب و دفاع برای همه است. مردم مالک این دفاع هستند و مدیران نیز جزیی از مردم هستند و باید همه با هم کمال همکاری را داشته باشند. مساعدت مدیران و مسئولین باعث همراهی، هم افزایی و سرافرازی در این رویداد بزرگ خواهد شد. بنده انتظار دارم امسال و سال های بعد در اجرای برنامه های گرامیداشت هفته دفاع مقدس نسبت به سنوات قبل رونق بیشتری داشته باشیم و شاهد اجرای برنامه های فاخر و شاخص و بزرگ باشیم. قطعا توجه به این مسائل می تواند در ایجاد روحیه استکبار ستیزی و توجه بیشتر جوانان نسبت به مسائل انقلاب و دفاع مقدس موثر باشد
در پایان ضمن تقدیر و تشکر از جنابعالی به منظور این گفتگو فرمایش انتهایی خود را بفرمایید؟
ان شااله بتوانیم مانند نیاکان و بزرگان که نقش مهم و اساسی را ایفا نمودند ما نیز در رساندن پیام ها و دستاوردهای هشت سال دفاع مقدس زینب وار، سجاد وار و باقروار عمل نماییم و نگذاریم خون مقدس شهدا در اثر ناآگاهی های نسل های آینده هدر رود. آرزوی توفیق و موفقیت در امور را از خداوند مسئلت می نمایم.