وزير دفاع صدام اعدام نشد

کد خبر: ۱۱۴۲۱۲
تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۳۸۶ - ۱۹:۰۸ - 16October 2007
ماه پيش وزير دفاع رژيم صدام حسين توسط يك ناجي غيرمنتظره  يعني آمريكا از چوبه دار نجات پيدا كرد.

يك مقام ارشد عراقي با اعلام اين خبر به تايم گفت: در شب دهم سپتامبر، 5 ساعت قبل از مرگ سلطان هاشم، وزير دفاع دوران صدام حسين، او وصيت نامه‌اش را نوشت و مأمور،  آماده اجراي حكم بود.

دولت عراق ساعت 3 بامداد ششمين سالگرد11 سپتامبر را براي اجراي حكم مرگ وي درنظر گرفته بود. اما هاشم همانند بسياري از زندانيان رده بالاي رژيم سابق، تحت حفاظت آمريكا بود. ساعت 10 شب خبر رسيد كه هلي‌كوپتر از زندان آمريكا در كمپ كراپر نيامده و محكوم تحويل داده نمي‌شود. اين‌گونه بود كه دقايقي به زندگي هاشم اضافه شد.

توقف اعدام، چندين تماس تلفني خشمگينانه را از سوي مقامات عراقي به‌دنبال داشت. آنها كه اين مراسم اعدام را ترتيب داده‌بودند حالا با عصبانيت از آمريكا مي‌خواستند تا دليل تأخير اجراي آن را اعلام كند.

دليلي كه از سوي مشاور آمريكايي در عراق درخصوص  تحويل ندادن  زنداني به نخست وزير نوري المالكي ارائه شد، عدم رضايت عمومي از حكم مرگ وي بود كه به رئيس‌جمهور جلال طالباني و معاونش هم ابلاغ شده بود.

اما مقامات عراقي دفتر طالباني، نسبت به هاشم مضنون شده بودند و دليل آن را حفاظت از وي به خاطر نقش مهم‌اش در تماس‌هاي مخفيانه با آمريكا قبل از جنگ با عراق اعلام كرده بودند.

ماجرا از اين قرار بوده كه هاشم در مقام وزارت دفاع روزهاي آخر حكومت صدام حسين، نقش مهمي در كاهش مقاومت ارتش عراق در برابر نيروهاي آمريكايي در سال 2003 و شروع حمله داشته است. اين مسئله باعث شده تا ارتش عراق در مقابل هجوم آمريكايي‌ها تضعيف شود.

يك مقام سابق سازمان اطلاعات و وزارت دفاع در عراق در اين باره به تايم گفت: هاشم به جاي اينكه در گارد جمهوري يا ديگر عوامل شخصي وفادار به صدام نفوذ داشته باشد، روي ارتش حرفه‌اي وزارت دفاع نفوذ داشت.

يك منبع خبري ديگر هم در اين‌باره مي‌گويد: اقدامات وي به سود آمريكا و  زندگي آمريكايي‌ها را نجات داده است. يكي از مأموران سابق سيا كه تجربيات طولاني در عراق داشته به تايم گفت: برگرداندن هاشم براي اعدام « شكست آشكار عدالت» است.

اين مأمور سيا همچنين تائيد كرد كه گزارش‌هاي قديمي از پيگيري‌هاي آمريكا براي منصوب كردن هاشم به يك مقام ارشد در دولت عراق بعد از جنگ حكايت دارد. اين انتصاب به خاطر شخصيت وي به‌عنوان مقامي سني و « سربازي رزمنده » صورت پذيرفته كه توسط طيف وسيعي از ارتش مورد احترام است.

اما سخنگوي ديويد پترائس، فرمانده نيروهاي آمريكايي در عراق به تايم گفت: توانايي دوستان آمريكايي هاشم براي  حمايت از وي محدود شده است. صرف‌نظر از هرگونه مساعدت وزير دفاع سابق با آمريكا، عاقبت او براي  اعدام - همان خواسته دولت بغداد – به عراقي‌ها تحويل داده خواهد شد.

اين سخنگو گفت: حكم اعدام هاشم هنوز به‌طور رسمي تائيد نشده است و اضافه كرد: « ما او را تحويل مي‌دهيم، هاشم توسط دادگاه عراق محاكمه خواهد شد. درصورتي كه آنها درخواست كنند، او را تحويل خواهيم داد ». مقامات ارشد عراقي اصرار داشتند كه تقاضاي تحويل هاشم در دهم سپتامبر صورت پذيرد اما آمريكا با ادعاي اينكه تائيد بعدي مورد نياز است، از اين كار خودداري كرد.

درصورتي كه ارتش آمريكا هاشم را براي اعدام تحويل دهد، با توجه به تضميني كه براي امنيت جاني اين عراقي توسط شخص پترائس در زمان محاصره وي در سال 2003 داده شده بود، اين حركت اختلاف فاحش وآزاردهنده‌اي را ايجاد مي‌كند.

هاشم يكي از معدود عراقي‌هاي رده بالا بود كه خود را به صورت داوطلب تسليم آمريكايي‌ها كرد. سپس پترائس، فرمانده نيروهاي آمريكايي در شمال عراق، شخصا تسليم شدن او را پذيرفت و درمورد درمان پزشكي و سلامت وي تعهدكرد. پترائس در نامه شخصي خود به هاشم نوشت: من رسما خواستار تسليم شما شدم ؛ شهرت و اعتبار و عزت و افتخار شما در سراسر اين كشور شناخته شده است.

پترائس در ادامه اين نامه نوشت: تو تحت حمايت من هستي و با تو با بيشترين احترام و عزت رفتار خواهد شد و تا زماني كه تحت محافظت من هستي، كوچكترين آسيب جسمي يا روحي به تو نخواهد رسيد.

از سخنگوي پترائس در مورد تمام اين تضمين‌ها پرسيده شد و او در پاسخ گفت: تعهدات فرمانده آمريكا دوام زيادي نداشت، به‌رغم اين واقعيت كه هاشم در اردوگاه نظامي آمريكا تحت محافظت فرمانده پترائس بود. هنگامي كه سخنگو تضمين‌هاي اخير را در نامه بيان كرد به تعهدات آتي در زماني‌كه تحت محافظت فرمانده پترائس بود، هيچ اشاره‌اي نكرد.

هاشم به‌دليل هدايت عمليات كشتار انفال در اواخر دهه 1980 كه در آن هزاران كرد و افراد غيرنظامي در شهر حلبچه با سلاح‌هاي شيميايي توسط رژيم قتل عام شده بودند، به اعدام محكوم شده‌است.

حكم، توسط دادگاه تجديد نظر تائيد شده بود. اما چندين سياستمدار عراقي، از جمله رئيس‌جمهور جلال طالباني عليه حكم اعدام هاشم اعتراض كردند.

اگرچه جلال طالباني هميشه با اعدام – حتي در مورد صدام حسين – به‌دليل اصول اخلاقي مخالف بود، اما ديگر سياستمداران، اعدام سرباز قابل احترام سني را از جهات ديگري در نظر گرفتند و با آن مخالفت كردند.

به عقيده اين مخالفان اعدام او ممكن است براي كشور عراق كه متشكل از دسته‌ها و فرقه‌هاي مختلفي است، در شرايط بحراني كنوني دشواري بيشتري ايجاد كند.

يك مقام ارشد عراقي در گفت‌وگو با تايم تأكيد كرد كه اعدام هاشم در هفته‌هاي اخير، به‌دنبال پايان يافتن ماه رمضان جلو بيفتد.

وي گفت: ديوان محاكمات عالي عراق سعي دارد هاشم را در يك دادگاه ويژه، مستقل و بدون نياز به امضاي رئيس‌جمهور براي اجراي حكم، بار ديگر محاكمه كند و اين بار حكم اعدام را به گونه‌اي صادر كند كه خلل پذير نباشد.

در اين صورت، احتمالا او به همراه جنايتكاران ديگر و به ويژه علي حسن المجيد معروف به« علي شيميايي»كه به‌عنوان جنايتكاران جنگي محكوم شده اند، اعدام خواهد شد.
 
 
نظر شما
captcha
پربیننده ها
آخرین اخبار
پربحث ترین عناوین