به گزارش سايت ساجد به نقل از ايسنا ،در ابتداي اين مراسم حسينيزاد با اشاره به چگونگي پرداخت شبكه سه سيما به مقولهي فرهنگ شهادت اظهار كرد: يكي از سياستهاي هميشگي سازمان صداوسيما پرداختن به فرهنگ شهادت بوده است. از زمان تاسيس شبكه سه سيما نيز يكي از اهداف اين شبكه گسترش و تبيين اين فرهنگ بوده است. چرا كه در شبكهي سه هم بحث جوانان و هم مقولهي ورزش مطرح است.
او تاكيد كرد: فرهنگ شهادت در طول قرون وجود داشته است و شهداي فراواني از پيامبران و صديقين داشتهايم. در واقع فرهنگ شهادت فرهنگ زندگي است و يا فرهنگ سرزندگي. زماني كه جوان با چنين فرهنگي رشد و خو كند به فردي آرمانخواه تبديل ميشود.
مدير تامين برنامه شبكه سه سيما با اشاره به علت مورد توجه قرار گرفتن برنامه «برسكوي افتخار» اظهار كرد: اين برنامه هم ورزشي بود و هم فرهنگي و به جوانان الگوهايي را ارائه ميكرد. شهدايي كه دراين برنامه مطرح شدند تمام افتخارات ورزشي را پشت سر گذاشته بودند تا به هدف والاتري دست پيدا كنند. اگر اين فرهنگ را بتوانيم نهادينه كنيم بسياري از مشكلات مانند زيادهخواهيها حل ميشود.
او اذعان كرد: اكنون اين فرهنگ جا افتاده است ولي هنوز بايد برنامههاي ديگري بسازيم تا به حد ايدهال برسيم. بنابراين در شبكه سه سيما براي اين برنامهها ارزش ويژهيي قائل هستيم.
درادامه اين نشست جليلي با بيان اين كه «برسكوي افتخار» در ميان برنامههاي تلويزيون يك استثنا بود گفت: اين برنامه از اين جهت توجه مرا جلب كرد چرا كه صداوسيما در بسياري از برنامههاي خود به ايثار پشت كرده و به فرهنگ مصرفزدگي روي آورده است.
او با بيان اينكه اين برنامه از دو جهت پرداختن به ورزش و دفاع مقدس قابل توجه است توضيح داد: با نگاهي به مجموعه برنامههاي صداوسيما به اين نتيجه ميرسيم كه «برسكوي افتخار» از آسيبهاي برنامههاي ديگر در امان هستند. يكي از اين آسيبها نحوهي پرداخت برنامههاي تلويزيوني به دفاع مقدس است.
جليلي اضافه كرد: پس از پايان جنگ تحميلي نسبت به دفاع مقدس بيشتر نوعي نگاه نوستالژيك حاكم بوده است و تبليغاتي كه مربوط به دفاع مقدس پس از پايان آن شد با مفهوم حقيقي آن تفاوتهايي داشت. بهعنوان نمونه «سرداريزهكردن» يكي از اين آسيبهاست، چرا كه پس از پايان جنگ تحميلي كنگره سرداران و شهدا شكل گرفت و اين دو گروه به گونهاي از هم جدا شدند. در اين شرايط ماهيت مردمي دفاع مقدس تا حد زيادي انكار شد و نوعي نگاه از بالا به پايين و دستوري شكل گرفت.
مدير مسوول مجله راه منحصركردن دفاع مقدس به خط مقدم و شهادت در مرحلهي آخر را از ديگر آسيبهاي برنامههاي ساختهشده پس از دفاع مقدس دانست و اظهار كرد: شهادت يك مرحلهي خطي است، اما در برنامههاي صداوسيما وجوه اجتماعي شهدا را نميبينيم. در بيشتر برنامهها ميكروفني جلوي مادر و پدر شهيد ميگذارند و از آنها ميخواهند دربارهي فرزندشان صحبت كنند. در واقع وقتي كه شهدا را تبديل به استثنا كرديم برخي افراد استثناها را به قاعده تبديل ميكنند.
اين منتقد، منحصركردن مفهوم ايثار به دوران دفاع مقدس را سومين آسيب ذكر كرد و گفت: كمتر پيامي از حضرت امام خميني (ره) را در سالهاي آخر از ايشان داريم كه در آن از جنگ فقر و غنا صحبت نشده باشد، علاوه بر آن ايثار يعني گذشتن از جان خود براي آرماني والاتر. اكنون اين پرسش مطرح ميشود كه ايثارگر وقتي منافع مشروع خود را بهخاطر خواستههاي نامشروع ديگران زيرپا ميگذارد و براي آرماني والاتر حتي جان خد را فدا ميكند چرا در برنامههاي ما چنين فردي به فردي ساده، ساكت و بيتفاوت تبديل ميشود. در واقع ايثارگر به ضد خود تبديل شده است.
جليلي با اشاره به برنامهي «برسكوي افتخار» اظهار كرد: نوع نگاه تبليغاتي به دفاع مقدس در اين برنامه نقل ميشود و شهيد را در دل جامعه و محيط ورزشي ميبينيم. از سوي ديگر «برسكوي افتخار» اثري متنوع است.
او دربارهي رويكرد صداوسيما به ورزش گفت: رويكرد صداوسيما بهورزش مملو از آفت و آسيبهاست. اين درحالي است كه «برسكوي افتخار» اثري سفارشي نيست و مشخص است كه براي ساخت آن پژوهش شده است. اما ميترسم كه اين برنامه به بيلان كار عدهاي را پر كند. ورزش در رويكرد برنامه «برسكوي افتخار» در درجه دوم اهميت قرار دارد.
جليلي ادامه داد: مدتها قبل در تيتراژ خبر ورزشي اين سخن حضرت امام(ره) پخش شد كه ورزش نبايد هدف باشد. اين درحالي است كه اكنون بازيها بايد جدي شود تا جديها بازي شوند. اما در برنامه «برسكوي افتخار» ورزش در درجه دوم قرار دارد و حداكثر يك كاتاليزر است. اين نوع نگاه به ورزش عادلانه است اين درحالي است كه مسير صداوسيما در شبكه سه و بخشهاي خبري ورزشي كاملا برخلاف اين رويكرد است. چرا كه بهعنوان نمونه در اخبار ورزشي گفته ميشود كه نتيجه بازي «تيم شالكه» با حريفاش تا دقيقهي 45 چيست. وقتي كه از مسوولان دربارهي علت اين كار ميپرسيم آنها ميگويند اين مسائل براي مخاطب جذابيت دارد اين درحالي است كه مسوولان اين سازمان ميخواهند نظام ذهني جامعه را تغيير دهند و نوعي تجملگرايي را رواج دهند چرا كه تجملگرايي يعني چنين مسائلي را به نياز جامعه تبديل كنيم.
مدير مسوول مجله راه تاكيد كرد: ورزش در صداوسيما بايد سر جاي خود بنشيند؛ به هر دو معنايش. چرا كه بيش از حد جا باز كرده است.
درادامهي اين نشست ديدگاهها و پرسش هاي حاضران مطرح شد كه نبود پاسخ به پرسشهاي جوانان در برنامه، قالب شدن تكنيك و محتوا از جمله آنهاست كه علي كرامتي تهيهكننده و كارگردان «برسكوي افتخار» دربارهي اين ديدگاهها گفت: در زمان محدود 30 دقيقهاي قرار است تا حد امكان به زندگي گسترده و پرفرازونشيب يك شهيد بپردازيم بنابراين مباحث محدودي را ميتوانيم مطرح كنيم.
سردار مشايخي نيز دربارهي «برسكوي افتخار» اظهار كرد: درباره برنامه صداوسيما نگرشهاي مختلفي وجود دارد و رسانه ملي با سليقههاي گوناگون روبهروست. درباره اين برنامه ميتوان به زمان نامناسب آن اشاره كرد. چرا كه مخاطبان آن صبح جمعه به نمازجمعه رفتهاند.
او با اشاره به پخشنشدن چهار برنامه 25 دقيقهاي از بردن ورزشكاران در قالب كاروان راهيان نور به مناطق جنگي گفت: اگر تلويزيون قصد ترويج فرهنگ شهادت را دارد بايد به اين برنامهها اهميت بيشتري بدهند، اين درحالي است كه برنامه مربوط به حضور ورزشكاران در قالب راهيان نور سهسال است از شبكه سه پخش نشده است.
در ادامه اين نشست حسينيزاد، اظهار كرد: صداوسيما يك رسانهي عام است كلاس آموزشي عقيدتي بسيج و كلاس رانندگي نيست. رسانهاي است كه با رويكردهاي مختلف بايد محورهاي مشخص داشته باشد. اگر با ساخت برنامهاي مانند «برسكوي افتخار» بتوانيم حتي نيمدرصد از مخاطبان خود را كه با فرهنگ شهادت آشنا نيستند با اين فرهنگ آشنا كنيم تا حدودي به هدف خود رسيدهايم.
او اضافه كرد: ما گلايههاي زيادي را دربارهي برنامه شبكه دريافت ميكنيم، اما بايد به اين نكته توجه داشت شبانهروز 24 ساعت است كه بايد دراين مدت زماني به موضوعات مختلف بپردازيم. برخي برنامهها به اصطلاح بسته شده است مانند سريالها.
حسينيزاد درادامه گفت: ممكن است برخي فيلم سينمايي را نپسندند، ولي اين برنامه بيننده زيادي داشته باشد البته تلاش ما براي جذب مخاطب به معناي فداي مخاطبشدن نيست.
نمايندهي شبكه سه در نشست نقد و بررسي برنامه «برسكوي افتخار» با اشاره به حجم برنامههاي معارفي سيما اظهار كرد: به طور متوسط 12درصد برنامههاي هرشبكه معارفي است. كاملا به فردي كه مستندهاي فاخر از شبكه چهار تماشا ميكند حق ميدهم كه بهعنوان نمونه واليبال را دوست نداشته باشد. البته ممكن است گفته شود تلويزيون با روندي كه در پيش گرفته باعث تغيير ذائقهي مخاطبان ميشود كه اين مورد، نياز به بحث دارد .
حسينيزاد اضافه كرد: ممكن است هركسي اشتباه كند و ايراداتي در كار خود داشته باشد بهعنوان نمونه سريالي كه با بودجه ميلياردي ساخته ميشود ولي ممكن است يكي از ديالوگهاي آن خوب نباشد اما اين ضعف نبايد باعث شود كه كل مجموعه را زير سوال ببريم.
مدير تامين برنامه شبكه سه در بخش ديگري از صحبتهاي خود اظهار كرد: چند سالي كه عزتالله ضرغامي بهعنوان رييس صداوسيما منصوب شده است او حدود 50 ، 60 نشست با صنوف مختلف برگزار كرده است و ديدگاههاي آنها را جويا شده است. در زمينهي پخش برنامه دربارهي شهدا برنامههاي مختلفي با موضوعاتي مانند شهداي دانشجو روي آنتن رفته است.
او با اشاره به وظايف سازمان صداوسيما گفت: رويكرد اين سازمان به غير از ارشادي، اطلاعرساني و آموزشي و تفريح و سرگرمي است. بنابراين بايد با ديدي جامع به مسائل نگاه شود.
حسينيزاد با بيان اينكه 27 سال است جدول پخش برنامه تنظيم ميكنم گفت: براي تنظيم اين جدول بايد موارد مختلفي را در نظر بگيريم. به عنوان نمونه برنامهاي مانند «برسكوي افتخار» براي نماز جمعهروها ساخته نشده است. بنابراين بايد در زماني پخش شود كه يك جوان دبيرستاني بتواند آن را تماشا كند. ولي اگر كساني كه نمازجمعه ميروند را با عنوان مخاطب اين برنامه در نظر بگيريم مانند آن است كه در حوزهي علميه كلاس اصول دين برگزار كنيم.
او با اشاره به برنامه «قهرمان قهرمانان» اظهار كرد: «قهرمان قهرمانان» يكي از برنامههايي است كه هنوز تلويزيون روي آنها سرمايهگذاري ميكند و به معرفي الگوهاي ورزشي ميپردازد علاوه بر آن برنامههايي مانند ورزش شروع دوباره و مسير سبز را نيز دوباره پخش ميكنيم.
حسينيزاد درادامه گفت: «برسكوي افتخار» براي ما نقطه اميد است كه پس از 12 سال تلاش به آن رسيدهايم و حدود 80درصد مطابق معيارها بوده است اكنون بايد سعي كنيم برنامههاي بهتري را بسازيم.
وحيد جليلي نيز در ادامهي اين نشست اظهار كرد: مشكلي كه در صداوسيما داريم اين است كه مسوولان اين رسانه فهرستي از استدلالها درباره وضعيت كنوني را دارند كه آن را بيان ميكنند. اين تصور كه رسانه براي عام است استدلال غلطي است.
او با اشاره به وظيفه اطلاعرساني صداوسيما گفت: چگونه است كه اگر يك بازيكن ذخيره ليگ يك گل بزند در همه بخشهاي خبري پخش ميشود ولي بحث اردوهاي جهاني در خبر مطرح نميشود و اگر 40 دانشجوي دانشگاه صنعتي شريف در يكي از روستاي نهبندان راه بسازند اين خبر برجسته نميشود. اگر مسوولان صداوسيما قصد سياهنمايي ندارند پس چرا سفيدنمايي نميكنند.
او با بيان اينكه تعريف جوان در صداوسيما بچههاي شمال شهري است گفت: اگر به برنامههاي راديو جوان گوش كنيم جوان به كسي تعريف ميشود كه از واژگان و جملاتي مانند خفن و حالشو ببر استفاده ميشود. در اين شرايط رسانه قامت كاريكاتوري به خود ميگيرد . اين رسانه نه حقيقي است نه آرماني و نه واقعي.
در پايان كرامتي دربارهي برنامه «برسكوي افتخار» گفت: اين برنامه تمام بضاعت گروه توليد بود. همانگونه كه شهدا همه توان خود را به كار گرفتند ما هم تلاش كرديم از تمام داشتههاي خود استفاده كنيم. البته من قصد داشتم در وهلهي اول با ديدن زندگي شهدا، خودم را بسازم.
او ادامه داد: اين راه را ادامه ميدهيم تا برنامهاي درخور شهدا بسازيم. اميدوارم شهدا را آن گونه كه ديدم بتوانيم به مردم نشان دهيم و دنبالهروي هيچ سازمان و شعار هيچ گروهي نيستيم.
در پايان اين مراسم از دستاندركاران برنامه «برسكوي افتخار» با اهداي لوح تقدير و تنديس قدرداني شد.
درحاشيه
ـ پيش از آغاز مراسم قسمت 19 «برسكوي افتخار» پخش شد در ميانههاي مراسم ديدگاههاي خانوادههاي شهدايي كه در اين برنامه با آنان صحبت شده بود به صورت صوتي پخش شد.
ـ روي تنديسها «برسكوي افتخار» حك شده بود