شهيد مصطفي طالبي از نخستين کساني بود که پس از انقلاب هسته اوليه سپاه شهرستان ملاير را تشکيل داد ودر حوادث پس از انقلاب خط رهبري را دنبال کرد. در زمان رياست جمهوري ابوالحسن بني صدر به خاطر موضع گيري برضد بني صدروحمايت از مسئولين وقت کشوراز سپاه اخراج شد اما با خاموشي فتنه بني صدر ودوستانش به سپاه بازگشت و با شروع جنگ تحميلي حماسه هاي بسياري آفريد در همين جبهه ها شيميايي شد وسرانجام پس از تحمل سالها رنج ومصائب حاصل از اين گازها درتاريخ 31خرداد 1374 به عرشيان افلاک نشين پيوست.
جان محمد علي مرادي از همرزمان شهيد طالبي در گفتگويي اختصاصي با خبرنگار پايگاه اطلاع رساني قربانيان سلاح هاي شيميايي به بيان خاطراتي از زندگي ومبارزات اين شهيد پرداخت.
سپاه را ترک نمي کنم
علي مرادي در خصوص نخستين روزهاي آغاز فعاليت شهيد طالبي در سپاه وحوادث دولت بني صدر گفت: همکاري من با شهيد طالبي وحسن تاجوک تازه در سپاه شروع شده بود که غائله کردستان واختلافات بني صدر با آيت الله بهشتي ومسئولين کشور به وجود آمد واين اختلافات در سپاه نيز رخنه کردو دودستگيهايي در سپاه شهرستان به وجود آورد که موجب شد تا شهيد طالبي به دليل موضع صريح وقاطع درحمايت از بهشتي توسط طرفداران بني صدر تحت فشار قرار گيرد.
وي افزود: پس ازاين موضع گيري، اعضاي وقت شوراي سپاه شهرستان که بيشتر آنها از طرفداران بني صدربودند درنشستي اضطراري به اين نتيجه رسيدند که شهيد طالبي وحسن تاجوک وبرخي ديگر از نيروها يا بايد استعفاي اجباري بدهند ويا در غير اين صورت از سپاه اخراج شوند.
جانمحمد علي مرادي ضمن اشاره به ايستادگي شهيد طالبي دربرابراين اقدام گفت: اين افراد دربرابر استعفاي اجباري ايستادند وسرانجام از سپاه اخراج شدند،برخي از آنها به کميته انقلاب اسلامي پيوستند اما مصطفي ميگفت هيچ وقت لباس سپاه را از تن خارج نميکنم.
وي ادامه داد:بعد از برکناري بني صدر وشهادت آيت الله بهشتي و72 تن ازيارانش ، مصطفي وديگر نيروها به دستور فرماندهي وقت جبهه هاي غرب شهيد محمد بروجردي به سپاه بازگشتند.
اخراجي ها باز ميگردند
علي مرادي به خاطره بازگشت شهيد طالبي به سپاه اشاره کرده وگفت: نزديک نماز صبح در مقر سپاه نشسته بودم که يک ماشين وارد پادگان شد در تاريکي شب آن برادر را نشناختم چند لحظه بعد تمام بچه ها در نمازخانه جمع شدند . تازه متوجه شدم آن برادري که آمده سردارمحمد بروجردي است .شهيد بروجردي بعد از نماز با ابراز تاسف از حوادث پيش آمده وبي لطفي هايي که برخي به بچه هاي مخلص سپاه کرده بودند در خصوص اوضاع ناآرام مرزهاي غربي وتحرکات ضد انقلاب در کردستان مطالبي را بيان کرد ودرخواست کرد نيروهايي که رفتند بلافاصله به سپاه برگردند.
علي مرادي ادامه داد: بعد از اين صحبت ها طالبي وکمي بعد حسن تاجوک به سپاه بازگشتند و من هم براي ماموريت به جنوب وقرارگاه نجف اعزام شدم . ديگر خبري از مصطفي نداشتم تا اينکه شنيدم در منطقه سرپل ذهاب وقصر شيرين مجروح شده است .اما به خاطر حساسيت منطقه نتوانستم به ديدارش بروم.
از ملاير تا قرارگاه نجف اشرف
علي مرادي در ادامه به حضور شهيد طالبي در قرارگاه نجف اشاره کرد وگفت: پس از آنکه مصطفي يک دوره اطلاعاتي در تهران را گذراند به درخواست شهيد طالبي براي معرفي او به واحد اطلاعات وعمليات قرارگاه، جلسه ايي با عزيزجعفري فرماندهي وقت قرارگاه وحسن پور مسئول اطلاعات وعمليات برگزار کردم شهيد طالبي به قرارگاه نجف وارد شد.
وي درخصوص محتواي اين جلسه اظهارکرد: دراين نشست پس از آنکه من درخواست عضويت شهيد را مطرح کردم حسن پور به شدت تعجب کرد وگفت تواز اهميت کارهاي اين واحد کاملا مطلعي چه قدر از آقاي طالبي شناخت داريد که اين درخواست را مطرح ميکنيد ومن جواب دادم هرچه قدر مرا قبول داريد دو برابر آن به مصطفي ميتوانيد اعتماد کنيد.
علي مرادي ادامه داد: پس از پايان اين جلسه ،مصطفي در همان ابتدا به عنوان يکي از معاونين اطلاعات وعمليات معرفي شد وفعاليت خود را شروع کرد تا اينکه در عمليات خيبر به جنوب اعزام شد و تنها تنواستم اورا در شب عمليات ببينم.
انصارالحسين از راه ميرسند/سه ياردبستاني درکنار هم
علي مرادي همچنين به فعاليت شهيد طالبي در تيپ تازه تاسيس انصارالحسين در آنزمان اشاره کردو گفت: با تشکيل تيپ32انصارالحسين در سال 1361 گردان 151 مسلم بن عقيل به عنوان يکي ازگردان هاي رزمي تيپ به دست حسن تاجوک ومصطفي طالبي که هيچ وقت از اوجدا نميشد تاسيس وحسن به عنوان فرمانده ومصطفي به سمت جانشين فرمانده انتخاب شد.
وي ادامه داد: آموزشهاي تيپ درحال انجام بود که من هم به درخواست سردار حسين همداني براي حل مشکلات لجستيک آنها به تيپ پيوستم وبه همراه ساير نيروها به پيرانشهر منطقه حاج عمران اعزام شدم وبارديگر در کنار مصطفي وحسن قرار گرفتم اما اين حضور کوتاه مدت بود.
سوغاتي کربلاي 4
علي مرادي همچنين افزود: مصطفي که هميشه درجبهه هاي مختلف حضور داشت اين بار به همراه حسن تاجوک براي شرکت در عمليات کربلاي 4به جنوب اعزام شد وکمي پس از آنها من نيز به عنوان فرمانده پشتيباني جبهه غرب به جنوب اعزام شدم.
وي ادامه داد: عمليات تازه شروع شده بود که متوجه شديم طرح ونقشه عملياتي لو رفته است شب که شد ديگر مصطفي رانديدم تا اينکه دوروز پس از سبک شدن حجم آتش ها خبر رسيد که به شدت منجروح شده وبراي مداوا به پشت خط فرستاده شده است.
وي همچنين اظهار کرد: متاسفانه اين بارهم نتوانستم خط راترک کرده وبه عيادت شهيد طالبي بروم.
بازگشت مجروحين/ مصطفي هم شيميايي ميشود
علي مرادي ضمن اشاره به نحوه شيميايي شدن شهيد طالبي گفت: بعد از کربلاي 4 و استراتژي عراق در بازگشت نيروهايش دستور عمليات کربلاي 5 صادرشد ونيروها بارديگر به منطقه بازگشتند. دراين زمان مصطفي که تازه پا گرفته بود با شنيدن نام عمليات خودش رابه گردان رساند.
وي افزود: باتوجه به طولاني شدن اين عمليات وکاربرد سلاح هاي شيميايي توسط عراق مصطفي علاوه برمجروحيت به سختي شيميايي شد با اتمام عمليات ودرمسير بازگشت به نهاوند پيش محسن برادر شهيد طالبي رفته وبعد از صحبت متوجه شدم به دليل جراحات سنگين وشدت عوارض شيميايي مصطفي به همراه يک گروه ديگر از نيروها براي مداوا به آلمان اعزام شده است.
وي خاطرنشان کرد: پس از مدتي حضور در آلمان وبازگشت به ايران به رغم اوضاع نامناسب جسمي شهيد طالبي به منطقه بازگشت.
مصطفي درآخرين گام از حسن تاجوک بازماند
علي مرادي اضهار کرد: اواخرجنگ درمنطقه بانه وسردشت بودم که خبررسيد تيپ انصارچندروز آينده خط را از لشگر 31عاشورا تحويل ميگيرد ومن هم مانند کسي که چيز باارزشي گم کرده باشد منتظر آمدن تيپ وديدن مصطفي بودم.
وي ادامه داد: دو روز قبل از ورود گردان هاي تيپ براي انجام کاري به قرارگاه رفته بودم در آنجا برادر دادداش حسيني فرمانده وقت عمليات قرارگاه واز دوستان شهيد طالبي در آلمان گفت حاجي اون رفيقت که ريش قشنگي داره ديروز اينجا بود وبراي شناسايي به ارتفاعات ماووت رفت.
همرزم شهيد طالبي در دفاع مقدس تصريح کرد: به خودم گفتم بايد هرطور ميشود مصطفي را ببينم اما شدت تک وپاتک هاي دشمن در اين ارتفاعات اين اجازه را به من نداد وبازهم نتوانستم او را ببينم تا اينکه خبر شهادت حسن تاجوک رسيد.
وي خاطرنشان کرد: وقتي حسن شهيد شد مصطفي به خاطر حساسيت مواضع در ماووت وخطري که از جانب عراقي ها منطقه را تهديد ميکرد نتوانست خط راترک کندو در مراسم شرکت کند، اين بار مصطفي در آخرين گام از شهيد حسن تاجوک بازماند.
حماسه آفريني درمرصاد
علي مرادي در ادامه ضمن اشاره به نقش پررنگ شهيد مصطفي طالبي در عماليات مرصاد گفت: بعد از شهادت حسن، مصطفي فرمانده گردان شد ودر اين زمان فرمان عقب نشيني نيروها از ماووت صادرشد وبه اين ترتيب گردان 151مسلم دراردوگاه شهيد شهبازي درمنطقه چارزبر مستقر شد.
وي ادامه داد: باتوجه به حملات پياپي عراق به مرزهاي جنوب گردان 151بارديگر به جنوب بازگشت وقراربود مصطفي هم روز بعد خود رابه گردان برساند که حمله منافقين به مرزهاي غربي شروع شد.
علي مرادي گفت: باشنيدن خبر ورود منافقين مصطفي که با تعداد معدودي از نيروها در قرارگاه چارزبر مانده بود بلافاصله خودرا به دوکيلومتري آنها رسانده وبه همراه نيروهايش درگردنه خاکريز زده و کارهاي شناسايي را آغاز کرد و با منافقين درگير شد.
وي تاکيد کرد: نبرد مصطفي و شيوه جنگي او باعث شد تا منافقين در گردنه چارزبر زمين گير شده و در نهايت با رسيدن ديگر نيروها بعد از سه شبانه روز با دادن تلفات سنگين در عمليات مرصاد شکست بخورند. من هم که تازه از کرمانشاه خود را به منطقه رسانده بودم از هرکس که ميديدم احوال مصطفي را جويا ميشدم تا از سلامت وي مطمئن شوم.
مصدوميت ها عود ميکند
وي در خصوص فعاليت هاي شهيد طالبي پس از پايان جنگ گفت: بعد از جنگ مصطفي که اثرات مجروحيت هاي پياپي وعوارض شيميايي اش افزايش يافته بود به کرمانشاه آمد ودر آنجا با هم همکار شديم.
علي مرادي ادامه داد: دراين موقع حالش وخيم شد وبارها در بيمارستان آراد تهران بستري شد تا اينکه به شهادت رسيد.
وي درخصوص روحيه شهيد طالبي در دوران رشد عوارض حاصل از شيميايي شدنش افزود: باتمامي درد ورنجي که تحمل ميکرد روحيه بسيار عجيبي داشت وهربار که پيش اوجمع ميشديم با شوخي هايش هميشه خنده برلب داشت وهيچگاه اظهار عجز نکرد.
زيارت امام رضا(ع) يا آخرين وداع
جان محمد علي مرادي در پايان به يکي از آخرين ديدارهاي خود با شهيد طالبي اشاره کرده و گفت: در يکي از آخرين ديدارهايمان مصطفي گفت دلم هواي زيارت امام رضا را کرده است، من وبرادرش وسايل زيارت را براي اوفراهم کرديم ومصطفي به مشهد رفت.
وي خاطرنشان کرد: پيش از سفر حال عجيبي داشت و گفت که ميخواهد با تمام بچه ها ودوستانش خداحافظي کند، ميگفت که ديگر آنها را نخواهد ديد، بعد از بازگشت از اين سفر بود که براي آخرين بار دربيمارستان بستري شد و سرانجام در آخرين روز خردادماه شهيد شد.
حميد نجار