به گزارش خبر گزاری دفاع مقدس، قاسمعلی فراست، منتقد و نویسنده کتابهای دوران جنگ در آئین رونمایی از کتاب "همت" نوشته محمد عزیزی در محل خبرگزاری ایبنا اظهار کرد: اسم جنگ که برده می شود، ناخودآگاه نام چند شهر خرمشهر، آبادان و ... در ذهن تداعی می شود، همچنین اگر بخواهیم از شهدا نامی ببریم، بی شک یکی از آنها شهید همت است.
فراست با بیان اینکه در ادبیات و فرهنگ جنگ باید تعارفات را کنار گذاشت، افزود: اگر در این عرصه نقد نکنیم، به مردم خیانت کردهایم.
وی با اشاره به مشکلات مستند نویسی در ایران و در جهان تصریح کرد: جهان و ایران دچارمشکلات مستند نگاری بسیاری هستند. اول اینکه مستند نگاری مبتنی بر پژوهش مستمر و عمیق است. باید در کار مستند، تمامی اسناد، خاطرات شفاهی و مکتوب، عکسها و... جمع آوری و بررسی شوند. این در حالی است که گاهاً از عمر اسناد بیش از 30 سال می گذرد.
این نویسنده دفاع مقدس، تطابق تاریخی را از دیگر ویژگی ها و مشکلات عرصه مستند نویسی دانست و خاطر نشان کرد: تطابق تاریخی دیگر ویژگی مستند نگاری است که باید در آن تضاد و تخالف وجود نداشته باشد. مشکل بعدی ما این است که به شهید و رزمنده نمیتوانیم نگاه منفی داشته باشیم؛ کما اینکه نام "ژیلا" نباید نام همسر شهید باشد. انسان اول انسان است و بعد شهید همت میشود، از این رو ممکن است نقاط منفی نیز در زندگی آنها وجود داشته باشد.
وی افزود: به نظر میرسد اگر بخواهیم مستند را رمان کنیم باید این اثر آمیخته با خیالپردازی باشد و اساس رمان خیالپردازی و پارادوکسهایی است که باید در اثر وجود داشته باشد، در صورتی که اگر بخواهیم یک فرد را بدون نقاط منفی و پرداختن به تضادها معرفی کنیم چندان تأثیری نخواهد گذاشت.
وی با اشاره به ارزشمندی شهدا در جامعه کنونی گفت:سرمایههای امروز مملکت ما تنها نفت، طلا و ... نیست؛ بلکه آدمهایی چون شهید همت، شهدا و افرادی مانند آن هستند؛ کسانی که فکر و انسان می سازند.
فراست با اشاره به کتاب همت بیان کرد: وقتی شنیدم که کتابی در خصوص این شهید نوشته شده، بسیار خوشحال شدم و به خوشحال تر از اینکه کتاب، نگاهی تاریخ گرایانه دارد و بر اساس روایات، حوادث و مسائلی را که رد کشور رخ داده است را بیان می کند.
منتقد کتاب های دفاع مقدس تشریح کرد: تحقیق و متمرکز شدن به مدت 15 سال و یا بیشتر بر روی یک موضوع کار ارزشمندی است و باید دست چنین افرادی از جمله آقای عزیزی را بوسید و قلم آنها را ستایش کرد.
وی با اشاره به متن کتاب افزود: عزیزی در این کتاب می توانست به جای روایت تاریخی، زاویه دید داستارن را اول شخص قرار می داد. از دید خود شهید نوشتن عرصه ای است که تا کنون کسی به آن وارد نشده است. اگر این اتفاق می افتاد، کتاب از ارزشی چند برابر برخوردار می شد.
فراست با بیان اینکه جنگ و دفاع مقدس را باید در لابه لای کتابها جست و جو کرد، افزود: در سفری که به ترکیه داشتم، راهنمای تور در مقابل مقبره و مجسمه اتاترک ایستاد و در حین روایت گری دگرگون و شرع به گریه کرد. اما ما امروز در جامعه خود نداریم کسانی را که با شنیدن نام شهید همت و حتی امام خمینی(ع) بغض کنند.