یاسر عرب کارگردان و مستندساز فیلم «ننه قربون» که مورد تقدیر ششمین دوره از جشنواره مردمی عمار قرار گرفته بود، در گفتوگوی اختصاصی با خبرگزاری دفاع مقدس با اشاره به اینکه سالها درباره دفاع مقدس و جنگ در حال تحقیق هستم اظهار کرد: بهتر بود خانم اشتون به واقعیتهایی که در طول ۸ سال جنگ توسط رژیم بعثی عراق و به حمایت اتحادیه اروپا و امریکا بر ملت ایران تحمیل میشد نگاه میکرد.
عرب رفتار اروپا درباره حقوق بشر را چندگانه دانست و اذعان کرد: اتحادیه اروپا در طول ۸ سال جنگ ایران و به شهادت رسیدن هزاران نفر از مردم کشورمان و برای کشتارهای وحشیانه میانمار و آفریقا چه عکس العملی از خود نشان داده است؟!
کارگردان مستند «ننه قربون» در ادامه تصریح کرد: سال ۸۸ یک اتفاق مهم در تاریخ ایران رخ داد، خانم اشتون در سفر اخیرش برخی از عاملین این اتقاق را مورد تفقد قرار داد؛ ما در این باره حرفی نداریم اما آیا در این اتفاق دوطرفه که یک موافق و یک مخالف وجود داشت نمیشد خانوادههای شهدای این ماجرا که توسط فتنهگران به شهادت رسیدند را دید؟! آیا این قضاوت درستی است که در یک حادثه حرف یک طرف را شنید؟
وی خاطرنشان کرد: شهدا و جانبازان دفاع مقدس تبعات حمایتهای اروپا و امریکا از صدام بودند، اشتون باید حرف موافقین و خانوادههای شهدا را میشنید.
عرب نگرش به ایده «ملت قهرمان» در دفاع مقدس را جنبه مقفول مانده جنگ دانست و بیان کرد: گمان میکنم در کنار ایده «قهرمان ملت» در دفاع مقدس یعنی پرداختن به ستارههای جنگ موضوع ملت مورد غفلت قرار گرفته است. در کنار «قهرمان ملت» باید به «ملت قهرمان» در دفاع مقدس پرداخت چراکه مردم در طول ۸ سال مهمترین اداره کننده کشور و جنگ بوند.
کارگردان مستند «ننه قربون» افزود: برای حمایت هر رزمنده در خط مقدم جبهه ۵۱ نفر مشغول خدمات رسانی بودند و این حمایتها همان دریچه پنهان دفاع مقدس بوده که تا به امروز به آن توجهی نشده است.
وی با انتقاد از موازی کاریهای آثار تولید شده دفاع مقدس اذعان کرد: تلاشهای صورت گرفته سینمای ما فقط از زاویه پردازش به ستارهسازی بوده است، نفرات پشتیبانی جنگ در این موضوع زاویهای است که باید به آن پرداخت. روایتهای جنگ از بعد تاریخی و چگونگی عملیاتها و ۲۴ ساعت قبل و بعد از شهادت برخی رزمندگان است.
عرب انتقال روحیه عمومی حاکم بر جبههها را مهمترین نیاز نسل جوان اردوهای راهیان نور دانست و گفت: آنچه که امروز برای جوانان در راهیان نور روایت میشود بعد تاریخی عملیاتهای شکل گرفته است اما چیزی که میتواند برای جواننان کاربریتر باشد آشنای با روحیه حاکم بر جبهه است. روحیه ایثار، جهاد و اخلاق فضای حاکم جبههها بوده است.
کارگردان مستند «ننه قربون» این اثر را پشت پردهای تحت عنوان «دوباره باید دید» دانست و اظهار داشت: مستند ننه قربون به ما میگوید که باید دفاع مقدس را دوباره نگاه کنیم، هر یک خاطره دفاع مقدس معدن و مخزنی برای خلق صدها رمان ماندگار است.
وی در پایان با ابراز تعجب از کسانی که در دفاع مقدس دچار بیموضوعی شدهاند بیان کرد: پرداختن به «ملت قهرمان» در دفاع مقدس یعنی بعد پشتیبانی جنگ دست ما را در سوژه باز میکند، ملت قهرمان عنصر حیاتی دفاع مقدس است چرا که مردم با تشکیل سپاه و بسیج ۸ سال توانستند دفاع مقدس را به پیش ببرند.
گفت و گو از ولی منصوریان