خبرگزاری دفاع مقدس، جایى که شیعیان ایستاده اند قلب اقتصاد جهان است. این را سردار قاسم سلیمانى فرمانده سپاه قدس مى گوید، چرا که 70 درصد نفت خلیج فارس به عنوان اصلى ترین مرکز ذخیره نفت جهان در منطقه شیعه نشین قرار دارد، چه در عربستان، چه عراق و چه ایران.
سردار سلیمانى گفته است: «احیاى شیعه با مرجعیت ایران یک قطبیت و یک قدرت به ایران در بعد سیاسى، امنیتى و اقتصادى مى دهد، اینکه مى گویند هلال شیعى، سیاسى نیست، هلال شیعى، هلال اقتصادى است و مهم ترین مسئله اقتصادى جهان، نفت است.
ما مى دانیم سه کشور در جهان (ایران، عربستان و عراق) بیشترین نفت جهان را دارند که عربستان نخست، ایران و عراق دوم و سوم هستند و تقریبا 70 درصد نفت جهان دراین سه کشور واقع شده که همه این 70 درصد در منطقه شیعه نشین است.
نفت عراق در همین کُریدور بصره و بغداد، کوت و عربستان 80 درصد نفتش در منطقه شیعه نشین دمام، قطیف قرار دارد و ایران هم که مشخص است. مرجعیت سیاسى شیعه به ایران یک قدرت مضاعف از قومیت بخشید، ضمن اینکه به شیعه براى بازیافت قومیت شیعى کمک کرد که این از اثرهاى ماندگار است.»
سردار سلیمانى تصریح کرد: «اگر ایران نبود، این اتفاقات هم نمى افتاد. یک وقت یکى از رهبران عراقى پیش من آمد و گفت با طارق هاشمى رفتیم پیش ملک عبدالله و او ناراحت بود و به طارق هاشمى گفت من دو میلیارد دلار به شما کمک کردم که شیعه بر عراق حکومت کند؟! طارق هاشمى متوجه شد که او نمى داند من شیعه ام. »
اهمیت راهبردى سخنان سردار
جایگاه ویژه و برجسته حاج قاسم سلیمانى در میان اندیشکده هاى راهبردى جهان به گونه اى است که کوچک ترین و کمترین سخنان سردار بازتابى بیش از بسیارى از رهبران کشورهاى منطقه خاورمیانه مى یابد چرا که به اعتراف همین اندیشکده ها که اکثراً وابسته به نهادهاى غربى اند سردار سلیمانى و تفکر راهبردى اوست که شرق و غرب خاورمیانه را درمى نوردد. روشن است که اعتراف آنها به اهمیت و جایگاه سرلشکر سلیمانى از قدرت راهبردى انقلاب اسلامى نشأت مى گیرد و آنچه آنان مى گویند عین اعتراف است نه مجیزگویى از قوى ترین دشمن خود.
ازآن روزى که حاج قاسم سلیمانى این یادگار دفاع مقدس از اهمیت هلال اقتصادى شیعیان سخن گفت و آن را برجسته ساخت تمام نگاه ها به نقش مذهب تشییع درکنترل مناطق نفت خیز جهان معطوف شده است. عده اى از سرتهدید و گروهى مبتنى بر فرصت به آن نگریسته اند. اما پرسش اصلى این است که شیعیان از چنین فرصتى چه بهره اى خواهند برد؟ و آیا اگر قرار باشد شیعیان از قدرت و نفوذ خود دراین مناطق بهره ببرند تکلیف جهان بدون تفکر شیعه چه خواهد شد؟
در عربستان چه مى گذرد؟
عربستان سعودى داراى حدود 1000 میدان عمده نفت و گاز است، اما بیش از نیمى از ذخایر نفت عربستان تنها در هشت میدان از میدان هاى نفتى این کشور قرار گرفته است. در این بین میدان عظیم نفتى الغوار در عربستان با باقیمانده ذخایر حدود 70 میلیارد بشکه اى، بزرگ ترین میدان نفتى جهان است. گفته مى شود شیعیان در استان شرقى، حیاتى ترین منطقه راهبردى این پادشاهى سکونت دارند، منطقه اى که بیشترین میدان هاى نفتى کشور، از جمله الغوار و القطیف و به عبارت دیگر بزرگ ترین حوزه هاى نفتى جهان را در خود جاى داده است.
از دیدگاه بین المللى و تجارت جهانى شیعیان استان شرقى نقش مؤثرى را در ثبات اقتصادى و سیاسى کشور، چه به لحاظ منطقه اى و چه بین المللى ایفا مى کنند. این مناطق شیعه نشین حدود 90 تا 95 درصد از درآمد کشور و 15 درصد از بازارهاى نفت جهانى را تأمین مى کنند و نیروى کار شیعیان بین 60 تا 40 درصد از نیروى کار کشور در عرصه صنعت نفت را به خود اختصاص داده است.
شیعیان عربستان در منطقه اى نزدیک به سه کشور حوزه خلیج فارس که اکثریت جمعیت آنان را شیعیان تشکیل مى دهند(ازجمله بحرین، عراق و ایران) سکونت دارند. ازاین گذشته، شیعیان به عنوان یک گروه متمایز به دلیل ویژگى ها، دیدگاه و نگرش هاى مذهبى و استعداد سیاسى شان، بزرگ ترین رکن مخالف در پادشاهى سعودى را تشکیل مى دهند.
جمعیت 400 هزار نفرى شیعیان در استان هاى شرقى(در بعضى آمارها تا 900 هزار نفر برآورد شده است) و همچنین شیعیان زیدى در مکه، جنوب و مرز با یمن و شیعیان اسماعیلى در جنوب گروه هاى شیعى در کشور عربستان را تشکیل مى دهند.
منابع و میدان هاى عمده نفتى عربستان در شرق این کشور و در میان شیعیان قرار دارد و اکثریت کارگران شرکت نفت آرامکوى عربستان را شیعیان تشکیل مى دهند. شیعیان استان شرقى، نفت خیزترین منطقه عربستان، همواره در معرض تدابیر تبعیض آمیز قرار داشته اند. با آنها به عنوان شهروندان درجه دوم رفتار مى شده و آنها همواره از حقوق اولیه و بنیادین خود محروم بوده اند.
اهمیت امنیتى مناطق نفت خیز
مجله «نیوساینتیست» آسیب پذیرى هاى زنجیره تأمین نفت در سطح جهان را بررسى کرده است. پیام این مجله بسیار سنگین است: «خیلى چیزها وابستگى به نفت دارد و خود نفت هم وابسته است به چند نقطه خاص حمل و نقل و فرآورى». در گزارش این مجله دو نقطه از پنج نقطه حساس جهانى نفت در عربستان است،
1- پالایشگاه نفتى بقیق: این مرکز فرآورى نفت در یک ابرحوزه نفتى به همین اسم در عربستان سعودى واقع شده است. این تأسیسات دو سوم نفت این کشور را مى پالاید. در سال 2006 یک بار به آن حمله شد که البته ناکام ماند. در شش ماه گذشته پلیس سعودى 700 نفر را بازداشت کرده که اتهامشان برنامه ریزى براى حمله به این پالایشگاه بوده است. چند تأسیسات و پالایشگاه دیگر هم هستند که از اهمیت بالایى برخوردارند، مثل پالایشگاه هاى ونزوئلا یا کره جنوبى، اما بقیق آن قدر تأثیرگذار است که حمله به آن مانند آچارى غول پیکر است که لاى چرخ جهان گذاشته شود.
2- پایانه نفتى ساحلى رأس تنوره: باور کردنى نیست ولى 10 درصد از نفت دنیا از این پایانه رد مى شود. رأس تنوره از تأسیسات غول پیکر شرکت آرامکو(شرکت نفت عربستان) در خلیج فارس است.
«نیوساینتیست» سناریویى وحشتناک پیش روى خواننده مى گذارد: «فرض کنید یک تانکر گاز مایع که از این مسیرها مى گذرد دزدیده شود، آن را با مواد منفجره پر کنند و به یک تانکر نفتى بکوبند. انفجار حاصل آن قدر شدید خواهد بود و آتش آن به حدى ادامه خواهد داشت که آن گذرگاه براى چند ماه بسته خواهد شد. اقتصاد جهانى به بحران فروخواهد رفت چون سایر گذرگاه ها نمى توانند و آن قدر کشش ندارند که حجم نفت از دست رفته را جبران کنند.»
شیعه باعث ثبات منطقه
برخلاف جاروجنجال هاى گاه به گاه عده اى افراطى، شیعیان همواره و همیشه نیروى ثبات بخش و امنیت دهنده به منطقه و جهان بوده اند. سیرتاریخى حضور شیعیان درمناطق نفت خیز در ایران، عراق و عربستان گواه روشنى است بر قدرت آرامش بخش تفکر شیعه. اتفاقا این هلال اقتصادى شیعه است که جهان ازآن تغذیه مى کند.
اما افراطیون، همان ها که از بیروت تا کابل و از دمشق تا بغداد را میدان تاخت و تاز خود مى دانند واز فتواهاى شیوخ از خدا بى خبر براى شهادت اهل الله بهره مى برند و دین و دنیا را در مذبح شیطان پرستان نوین مى برند و پیروان دین محمدى را خفیف و دشمنان محمد(ص) را بر صدر مى نشانند وقمض عین برغصب بنى اسرائیل مى کنند و بر هم کیشان خویش مى تازند باید رسوا شوند که ناامن کنندگان راستین منطقه اند و عملکردشان باعث حضور بیگانگان و استعمارگران نوین در منطقه شده است.
منبع: نشریه پیام انقلاب