همایش مدیریت جهادی و امنیت ملی-2/ امیر موسوی:
مدیریت جهادی از سطح اجرایی تا راهبردی الزامی است/ لزوم ایجاد سامانه شناسایی و پرورش مدیران جهادی
جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح مدیریت جهادی را یک مفهوم جدید خواند و گفت: این شیوه مدیریت از سطح اجرایی تا راهبردی الزامی است و بایستی به آن توجه شود.
به گزارش خبرنگار دفاعی امنیتی
دفاع پرس، امیر سرتیپ «سید عبدالرحیم موسوی» جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح صبح امروز در همایش مدیریت جهادی و امنیت ملی که در مرکز تحقیقات راهبردی دفاعی برگزار شد، به ارائه سخنانی در خصوص مدیر جهادی و مدیریت جهادی پرداخت.
وی در این رابطه گفت: نوع نگاه به مدیریت جهادی می تواند، چند گونه باشد؛ یک نگاه، همان نگاهی است که جهادگران سازندگی داشتند و به معنای واقعی سنگرسازان بی سنگر بودند. آنان به خودشان اهمیت نمی دادند بلکه به انجام ماموریت خود می اندیشیدند.
امیر موسوی نگاه دوم را این دانست که مدیران، مدیریت را همچون جهاد کردن بدانند و همان شاخصه هایی که بر جهاد حکمفرسات در مدیریت نیز جاری باشد، به طوری که وقتی پشت میز مدیریت می نشینند انگار که در سنگر جهاد حضور دارند.
جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح عنوان کرد: نگاه سوم ترکیبی از مدیریت و جهاد است. یعنی مدیریت و جهاد را تعریف کنیم و در کنار هم قرار دهیم.
وی اضافه کرد: اما نگاه چهارم این است که مدیریت جهادی مفهوم جدیدی است و این همان مفهوم توسط رهبر معظم انقلاب به وجود آمده است. این گفتمان سازی و مفهوم سازی که باید توسط مراکز تحقیقاتی انجام بشود، توسط رهبری انجام می شود. همانگونه که روز گذشته بر لزوم وجود هیات اندیشه ورزی تاکید کردند.
امیر موسوی خاطرنشان کرد: وقتی گفته می شود مدیریت جهادی مفهوم جدیدی است، یعنی اجزای این عبارت با قرار گرفتن در کنار هم تعریف نمی شود و قابل جداسازی نیست.
امیر موسوی بیان کرد: برای شناخت مدیریت جهادی و مولفه های آن راه های متفاوتی وجود دارد. روشی که من انتخاب کردم پیدا کردن مدیر جهادی براساس ویژگی های عام گفته شده است، تا براساس شخصیت آن فرد، سایر مولفه های مدیریت جهادی را بیابم.
وی ادامه داد: اولین فردی که به عنوان مدیر جهادی به ذهنم رسید، «شهید نامجو» بود. او کار و تدریس را همراه با هم و همه کارها را با قوت و قدرت انجام می داد.
جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح خاطرنشان کرد: شهیدان ستاری، صیاد شیرازی و تهرانی مقدم نیز مدیرانی جهادی بودند و امروز نیز سرداران پاکپور و حاجی زاده و امیر سیاری مدیر جهادی هستند.
سرتیپ موسوی افزود: اما در مورد شهید فلاحی من چنین تصوری نداشتم، تا اینکه به مناسبتی مجبور شدم در خصوص ایشان تحقیق مفصلی کنم و هرچه در زندگی ایشان عمیق شدم، دیدم که می شود او را به عنوان یک الگوی مدیر جهادی ترسیم کرد.
وی اضافه کرد: شهید فلاحی در اسفند سال 1357 نیروی زمینی را با آن وضعیت تحویل گرفت. آن وقت در ستاد نیروی زمینی هیچ کس نبود و سپس امیر مفید به او اضافه شد. فلاحی تنها سرتیپی بود که از ارتش پهلوی به دوره پس از انقلاب آمده بود. قرنی و ظهیرنژاد بازنشسته شده بودند که دوباره به خدمت گرفته شدند. شهید فلاحی یک نیروی از هم گسیخته را در اسفند 57 تحویل گرفت و پس از 30 ماه عملیات ثامن الائمه (ع) را انجام داد.
جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح گفت: شهید فلاحی وقتی در 28 اسفند 57 خواست برای درگیری با ضدانقلاب به کردستان برود، به لشکر یک گارد رفت. سه گردان آنجا حضور داشتند، فرماندهان گردانها را احضار کرد که یکی از آنان «حسنی سعدی» بود. آنان را توجیه کرد و به سمت مهاباد رفتند. این ارتش در مهر سال 60 ارتشی می شود که حصر آبادان را می شکند و به غیر از مدیریت جهادی، هیچ مدیریت دیگری نمی تواند این موفقیت را حاصل کند.
امیر موسوی در ادامه اظهار داشت: گاهی لوازم نسبی یک مدیر فراهم است و به موفقیت هم دست می یابد؛ اما گاهی اینگونه نیست و کوچکترین لوازم مدیریت وجود ندارد؛ در اینجا مدیریت جهادی رمز موفقیت ماست.
جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح با اشاره به ماموریت های هر سازمان گفت: در شرایطی که یک سازمان با نقطه مطلوب فاصله دارد، نقاط ضعفش بر نقاط قوتش غلبه دارد، جو سازمانیش مساعد نیست، ابزار مدیریتش ضعیف باشد یا فراهم نباشد، رقیبش به دشمن تبدیل شده باشد، فشارهای بیرونی وجود داشته باشد و فرصت ها محدود باشد، استفاده از مدیریت جهادی الزامی می شود و معنا پیدا می کند.
وی در ادامه به اصول و لوازم مدیریت جهادی اشاره کرد و با بیان اینکه این اصول را از سیره شهید فلاحی برداشت کرده ام، افزود: تکیه بر معنویات، استفاده از بهترین نیروهای موجود، بسیج انگیزه ها و شوق به کار، استفاده از فرصت های نادر، اقدام قرارگاهی به جای ستاد، رفتن راه های میانبر و ناپیموده، پافشاری بر اصول و انعطاف پذیری در روش ها، جذب حداکثری و دفع حداقلی، حفظ وحدت کلمه و پرهیز از اختلاف، عبور از موانع و مانع را بزرگ ندیدن و غلبه دادن کیفیت ها بر کمیت ها ازجمله این اصول هستند.
امیر موسوی تحول در شاخص های فرهنگ سازمانی را دیگر اصل لازم و مهمترین اصل برای مدیریت جهادی عنوان کرد و گفت: ازخودگذشتگی، آرمان گرایی، منافع انقلابی، رضای خدا، کار برای خدا، کم کاری را گناه دانستن و استفاده از حداکثر توان مهمترین مولفه های این اصل هستند.
جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح همچنین اعتماد راسخ و پابرجا، ساده زیستی، سختکوشی و توان مدیریتی را از پیش نیازهای مدیریت جهادی برشمرد.
وی تصریح کرد: اهمیت انجام ماموریت، پشتیبانی مردم، مدیریت مبتنی بر اخلاق، متوقف نشدن، حفظ کرامت انسانی، حرکت مستمر و جهشی، همتاپروری به این معنا که متناسب با سازمان، همتا پرورش دهد، شوق به کار و پافشاری بر اصول از ملاحظات مدیریت جهادی است.
امیر موسوی افزود: این چیزهایی که بیان شد مانع و جامع نیستند. مدیریت جهادی از سطح اجرایی تا راهبردی الزامی است و بایستی به آن توجه شود.
جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ادامه داد: این الزامی بودن ناظر بر این است که فضایی را ترسیم کنیم که ابعادش روندها و تهدیدات، آرمان خواهی و نمایش فاصله وضع موجود و مطلوب باشد.
امیر موسوی در پایان ضمن تاکید بر لزوم ایجاد سامانه شناسایی و پرورش مدیران جهادی، خاطرنشان کرد: معیار انتصاباتمان باید در جهادی بودن یک مدیر و توانایی انجام مدیریت جهادی باشد.