کارگردان نمایش «هفت روز از تیر شصت»:
برچسب «سفارشی بودن» مانعی برای دیده شدن تئاتر انقلاب است/ خانواده شهدای هفتم تیر پیشقدم بودند
نویسنده و کارگردان تئاتر مستند «هفت روز از تیر شصت» گفت: این چالش همیشه وجود دارد که کارهایی مثل «هفت روز از تیر شصت» سفارشی است؛ اما من از همه در خواست میکنم ابتدا کار ما را ببینند و بعد داوری کنند، تا این سوءتفاهم برطرف شود.
«محمد لارتی» کارگردان تئاتر مستند «هفت روز از تیر شصت» در مورد این نمایش به خبرنگار فرهنگ و هنر
دفاع پرس گفت: من در این نمایش سومین همکاری خود با «محمد شهلایی» را به عنوان کارگردان مشترک تجربه کردم. من چندین کار در زمینه دفاع مقدس انجام دادهام و این نمایش اولین تئاتر مستند در حوزه انقلاب اسلامی بود.
وی با انتقاد از پیشداوریهای برخی از مخاطبان تئاتر و منتقدان اظهار داشت: متاسفانه این چالش وجود دارد و اتهام میزنند که کارهایی مثل «هفت روز از تیر شصت» از کارهای سفارشی است. این برچسبها زده میشود اما من از همه درخواست میکنم ابتدا کار ما را ببینند بعد داوری کنند. تا این سوءتفاهم برطرف شود.
این کارگردان دفاع مقدس و انقلاب اسلامی درباره شکل گیری این نمایش توضیح داد: ما با حجم زیادی از اطلاعات تاریخی و مستند روبهرو بودیم که باید منتقل میشد. این اطلاعت با اینکه زیاد است اما دسترسی به آن به سادگی امکانپذیر نیست. شاید مواردی جسته و گریخته در جاهایی منتشر شده باشد اما این اطلاعات مفید نیستند. ما حدود یکسال صرف نمایش «هفت روز از تیر شصت» کردیم. ما سال گذشته که همراه خانواده شهدای هفت تیر خدمت مقام معظم رهبری رسیدیم، گلهای از بخش فرهنگی شد که درباره واقعه مهمی مثل هفتم تیر نه فیلمی داریم و نه کتابی. بخصوص اینکه رهبر انقلاب از نمایش هم نام بردند که در حوزه نمایش هم کاری صورت نگرفته است.
وی در ادامه گفت: این احساس مسئولیت در ما شکل گرفت. سفارش متن را از بنیاد شهید گرفتیم و کار را شروع کردیم. هفت ماه کار تحقیق و پژوهش و مصاحبه با بازماندگان و خانواده شهدای هفتم تیر طول کشید. از آنجایی که کار مستند است و باید حجم زیادی اطلاعات به مخاطب بدهی و از طرف دیگر ما با نمایش سر و کار داریم. نمایش هم لزوما با درام صورت میگیرد و باید ارتباط حسی و عاطفی با مخاطب پیدا کند، برای این منظور خرده داستان و روایتهایی را در دل نمایش گنجاندیم. بخصوص شخصیت درمورد شهید «سرافراز»، با همسر ایشان بارها مصاحبه انجام گرفت که تبدیل به یکی از داستانهای نمایش شد. البته ما سعی کردیم با نور، موسیقی، صحنه و لباس جذابیتهایی برای مخاطب ایجاد کنیم. در حقیقت ما قصد داشتیم که نمایش برای مخاطب جذاب باشد و در مرحله بعد ارائه اطلاعات صحیح بود. برای ما افتخار است که خانواده محترم شهید بهشتی، مالکی و سرافراز به دیدن نمایش آمدند و از ما به خاطر واقیعتگرایی در نمایش «هفت روز از تیر شصت» تقدیر کردند.
لارتی در پایان درباره فعالیتهای خود گفت: با توجه به همکاری خوب خانواده شهید «سرافراز» که توانستیم به شخصیت این شهید نزدیک شویم، تصمیم داریم در سالهای آتی پروژه تئاتر مستند واقعه هفتم تیر را ادامه دهیم. در صورت همکاری بازماندگان و خانواده شهدای هفتم تیر سال آینده نیز «هفت روز از تیر شصت» را با توجه به زندگی سایر شهدای هفتم تیر روی صحنه خواهیم برد.