به گزارش گروه بین الملل دفاعپرس، «کمال خلف» نویسنده فلسطینی و ستوننویس روزنامه فرامنطقهای «رای الیوم» با انتشار یادداشتی با این عنوان که «در چهلمین سالگرد انقلاب ایران... آیا ایران به دنبال گسترش تشیع در جهان عرب است؟»، عربهای منطقه را به تأمل و تغییر رویکرد خود در قبال ایران دعوت کرد.
نویسنده در مقدمه این یادداشت آورده است: ایران امروز چهلمین سالگرد انقلاب خود را جشن میگیرد، انقلاب اسلامی ایران در سال 1979 میلادی یک زلزله سیاسی بود که توازن قوای منطقه را دگرگون و نقش ایران در منطقه را به نفع مسائل عربی عوض کرد و البته فلسطینیها اولین کسانی بودند که از انقلاب ایران خوشحال و پیروز بودند.
خلف در ادامه این سوال را مطرح کرد آیا آن گونه که خیلی از ما (عربها) تصور میکنیم واقعا ایران از زمان پیروزی انقلاب اسلامی به دنبال این بوده است که مذهب و دکترین خود را تا به امروز به بیرون صادر کند و آیا ایران به دنبال شیعه کردن عربها بوده است؟
نویسنده در ادامه به تجربه شخصی خود از حضور در ایران و تعامل با ایرانیها پرداخت و گفت که بیان این تجربیات میتواند ما را به یک نتیجه گیری منطقی برساند.
وی گفت: من در اواسط سال 2006 وقتی که برای اولین بار به ایران آمدم در یکی از ارکان دولت وزین ایران یعنی، ساختمان رادیو و تلویزیون ایران کار کردم، آنجا یک ساختمان عادی نیست، بلکه یک شهر کامل در یک منطقه وسیع در شمال تهران ـ پایتخت ایران ـ است و شبکههای داخلی و ... به زبانهای متعدد را شامل میشود، علاوه بر اینکه بانکها، زمینهای بازی، دانشگاهها، مهد کودکها، یک مسجد بزرگ، استخر شنا، رستورانها، شرکتهای هواپیمایی، باغ ها، و یک ساختمان بزرگ مخصوص کنفرانس را در برمیگیرد.
نویسنده افزود: من همچنین به یاد دارم که چقدر مورد توجه و روی خوش ایرانیها قرار گرفتم، هرچند که آن زمان در عنفوان جوانی بودم، اما همین که فلسطینی بودم کافی بود تا مورد توجه آنها قرار گیرم.
خلف ادامه داد: در کانال عربزبانی که ایران در سال 2003 تاسیس کرد، تعداد زیادی از روزنامه نگاران عرب از فلسطین، سوریه، عراق، مصر، سودان، مراکش، موریتانی، اردن و لبنان حضور داشتند که اکثریت آنها از اهل تسنن بودند، طی سالها با این گروه کار کردم، من متوجه شدم که در میان آنها مذهبی، چپگرا، ملی گرای عرب، لیبرال و افرادی بیطرف هستند.
نویسنده گفت: همکاران عرب اهل تسنن ما در نمازخانه کنار همکاران شیعه ایرانی یا عربی خود نماز میگزاردند، کارمندان یا مدیران شبکه هم اهمیتی به اختلاف مذهب میان خبرنگاران نمیدادند، در طول سالها شمار زیادی از همین همکاران عرب اهل تسنن ما برای کار به دیگر کشورها رفتند، بدون اینکه مذهبشان عوض شده باشد، بخشی از آنها هم به کشورهایشان بازگشتند؛ اما تحت تاثیر مذهب رسمی کشوری که در آن کار میکردند، قرار نگرفتند؛ این یک گواه تاریخی است، بنابراین وقتی ایران کاری برای شیعه کردن نخبگانی از روزنامه نگاران عرب حتی در قلب کشور خود نمیکند چرا به دنبال شیعه کردن دورترین نقاط کشورهای عربی باشد.
نویسنده تاکید کرد: مردم ایران مردمی دیندار هستند که به فرهنگ، تمدن، علوم انسانی، ورزش تجارت و سرگرمی هم اهمیت میدهند و آن گونه که برخی تصور میکنند به دنبال ترویج مذهب خود یا تشویق دیگران به پذیرش عقایدشان نیستند، بخواهید باور کنید یا نکنید شیعیان ایران از همتایان شیعه عرب خود هم میانهروتر هستند.
رای الیوم آورده است:، اما درباره نخبگان سیاسی و کسانی که بر ایران حکومت میکنند، باید گفت: آنها معتقدند که منفعت ایران در ارتباط و همپیمانی با کشورها یا احزاب و جریانهای اهل تسنن است، نه اینکه بخواهند این کشورها را شیعه کنند، شیعه کردن عربها به نفع ایران نیست بخصوص عربهایی که به ایران اعتماد دارند، ایران میداند که به پلهای ارتباطی با عربها نیاز دارد و شیعه کردن نزدیکان عرب خود مسالهای بیفایده است، بلکه زیان هم دارد.
این روزنامه افزود: جنبش فتح با آغاز انقلاب ایران همپیمان این کشور شد؛ اما شیعه نشد، حماس هم که یک جنبش اسلامی سیاسی سنی است و از سوی ایران حمایت مالی و تسلیحاتی میشود، شیعه نشد و همین قضیه درباره جنبش جهاد اسلامی فلسطین و احزاب و گروههای اهل تسنن در لبنان و حتی در سوریه هم صدق میکند.
نویسنده تصریح کرد: اینکه بگوییم ایران به دنبال شیعه کردن اهل تسنن است ابزاری برای ترساندن جوامع و نخبگان و احزاب از ارتباط با ایران است و این شبح در چارچوب حمله فراگیر برای منزوی کردن ایران و دشمن کردن عربها با آن است.
وی افزود: در سالگرد انقلاب اسلامی ایران ما میگوییم که مشکل اینجاست که ما عربها ایران را درک نمیکنیم و نمیفهمیم در داخل آن چه خبر است و آنها چگونه فکر میکنند و چه میخواهند و ما از آنها چه میخواهیم و مرزهای همکاری ما با آنها یا خصومت ما با آنها چیست، از همین روست که تا به امروز رابطه خود را با این همسایه بزرگ و اصیل بهبود نبخشیدهایم.
نویسنده ضمن درخواست از کشورهای عربی برای مطالعه و بررسی افکار القا شده به آنها درباره ایران گفت: اختلاف بین اهل تسنن و شیعه یکی از دلایل عقب ماندگی جهان عرب است و خلاصی از آن یک تکلیف دینی، ملی و انسانی است و شرطی از شروط پیشرفت، توسعه و پیوستن به کاروان تمدن ملتهاست.
انتهای پیام/ 112