بخش دوم/ جعفری در گفت‌وگوی تفصیلی با دفاع‌پرس:

مقدمات تشکیل اتحادیه بین‌المللی موزه مقاومت فراهم شده است/ فرهنگ باید در اولویت امور باشد

مدیرعامل موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس با بیان اینکه تشکیل اتحادیه بین‌المللی موزه مقاومت در دستورکار است و مقدمات آن فراهم شده، گفت: برخی از دوستان بازدیدهایی را داشته‌اند و ما نیز حضور پیدا کرده‌ایم و اساسنامه این کار نوشته‌ایم و امیدواریم امسال بتوانیم هسته اولیه آن را شکل دهیم.
کد خبر: ۳۷۲۹۷۳
تاریخ انتشار: ۱۷ آذر ۱۳۹۸ - ۰۲:۲۵ - 08December 2019

گروه فرهنگ و هنر دفاع‌‎پرس: بازدید دکتر «علی‌اصغر جعفری» مدیرعامل موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و رئیس سازمان هنری و امور سینمایی بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس از «خبرگزاری دفاع مقدس» فرصتی مغتنم برای انجام گفت و گویی تفصیلی با وی بود.

جعفری از مدیران موفق و نوآور بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس است که در طول مدت مدیریت خود در موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس تحولات فرهنگی و هنری قابل قبولی را در این مجموعه رقم زده است.

مدیر مسئول روزنامه جام‌جم، مدیرکل صدا و سیمای استان ایلام، معاونت صدا و سیمای خراسان بزرگ از جمله سوابق مسئولیتی علی اصغر جعفری تا پیش از این بوده است. همچنین، دکتر جعفری مسئولیت بسیج سازمان صدا‌ و‌ سیما، ریاست شورا‌های امر به معروف و نهی از منکر، صیانت از حقوق شهروندی رسانه ملی و راه‌اندازی قرارگاه‌های مقابله با تهدیدات نرم، مسئولیت قرارگاه رسانه‌ای راهیان‌نور رسانه ملی و مسئولیت معاونت سرمایه انسانی سازمان صدا و سیما را نیز در کارنامه مدیریتی خود دارد.

سبقه‌ی موفق و تجارب ارزنده مدیریتی ایشان بستر گفت و گویی شد که در بخش نخست نحوه شکل‌گیری موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و عمده فعالیت‌های این مجموعه فرهنگی و رشد آن در سال‌های اخیر مورد بررسی قرار گرفت و در ادامه بخش دوم این گفت‌و‌گو را می‌خوانید؛

دفاع‌پرس: آیا در عرصه بین‌الملل تعاملاتی بین موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و سایر موزه‌های کشورها وجود دارد؟

ما در داخل کشور شورای هماهنگی موزه‌‎‌های انقلاب اسلامی و دفاع مقدس را ایجاد کردیم که در تهران 18 موزه، خانه موزه، باغ موزه وجود دارد که ماموریت‌شان در حوزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و مقاومت است. یک شورای هماهنگی بین این موزه‌ها ایجاد شده است که در یک سال گذشته این شورا جلساتی را برگزار کرده و طی آن، همفکری و تبادل تجربه و اطلاعات صورت می‌گیرد.

انجام مقدمات تشکیل اتحادیه بین‌المللی موزه مقاومت در دستور کار است

گام دوم تشکیل اتحادیه بین‌المللی موزه مقاومت دنیاست. مقدمه این کار فراهم شده و برخی از دوستان بازدیدهایی را داشته‌اند و ما نیز حضور پیدا کرده‌ایم و اساسنامه این کار نوشته شده و امیدواریم امسال بتوانیم هسته اولیه آن را شکل دهیم تا کشورهایی که در مقابله با استکبار جهانی ایستاده‌اند و مقاومت کرده‌اند، از ویتنام گرفته تا کشورهایی مانند عراق، سوریه و افغانستان و لبنان در آن حضور دارند. خوشبختانه این اساسنامه مورد تایید واقع شده و درحال ارسال آن‌ها هستیم تا به‌زودی و تا پایان سال‌جاری بتوانیم اتحادیه بین‌المللی موزه مقاومت تشکل دهیم و اعلام موجودیت کنیم.

دفاع‌پرس: مشتاقیم توضیحاتی را پیرامون فعالیت‌های موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و زمان بازدیدها و نحوه آن از جانب شما داشته باشیم.

ما از سال گذشته برای اولین‌بار در تابستان 1397 شیفت دوم موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس را راه‌اندازی کردیم چراکه در تهران اکثر خانواده‌ها تا ساعت پنج همگی درگیر کار و ترافیک و مشکلات شهری هستند لذا ما برای اولین‌بار شیفت دوم موزه را از ساعت 17 تا ساعت 22 ایجاد کردیم. این ظرفیت کمک کرد تا مردمی که در روز نمی‌توانستند از موزه دیدن کنند، در شب حضور داشته باشند.

ما در این شیفت از حدود 100 نفر از راویان پیشکسوت استفاده کردیم؛ یعنی کسانی که در جنگ خودشان فرمانده، خلبان، فرمانده گردان، جهادی و یا از بچه‌های ارتش، سپاه و نیروی‌های مردمی و بسیج بودند؛ تجربه این کار، تجربه موفقی بود. و ما در طی سال، پنج‌شنبه و جمعه‌ها این تجربه را تکرار کردیم و هم‌اکنون نیز ادامه دارد و مردم می‌توانند بدون تعطیلی همه روزه تا ساعت 21 از موزه دیدن کنند.

موزه برای سربازان و خانواده‌های شهدا و ایثارگران رایگان است

تابستان 1398 دوباره این تجربه را تکرار کردیم و شیفت دوم اعلام شد که خوشبختانه خیلی مورد استقبال مردم قرار گرفت. درحال حاضر موزه هر روز از ساعت 9 صبح تا ساعت پنج بعد از ظهر ارائه خدمات دارد و روزهای پنج‌شنبه و جمعه این خدمات تا ساعت 21 انجام می‌شود. تعطیلات موزه در طول سال نیز کم شده و کلاً موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس تنها هفت روز تعطیل است. یعنی تعطیلات را کاهش داده‌ایم و شعارمان نیز این است که «ما برای روزهای تعطیل مردم بیشتر کار می‌کنیم». بنابراین ما در نوروز فقط روز اول فروردین تعطیل هستیم و روز تاسوعا و عاشورا که کسی به موزه نمی‌آید و چند روز دیگری که مردم درگیر هستند را تعطیل کرده‌ایم که مجموعاً هفت روز تعطیلی است.

همچنین برای دانش‌آموزانی که از موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس بازدید می‌کنند، مجموعاً بین 50 تا 70 درصد تخفیف قائلیم. خانواده‌های معظم شهدا، ایثارگران و جانبازان و سربازان همگی رایگان از موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس بازدید می‌کنند و سایر مراکزی که تشریف می‌آورند، اگر گروهی حضور داشته باشند شامل تخفیف خواهند شد درغیراین صورت بازدید تالارهای ما با ورودی 12 هزار تومان خواهد بود که البته این مبلغ طی پنج سال گذشته تغییری نداشته و نخواهد کرد. این هزینه نیز برای نظام‌مند بودن مسئله است چراکه هزینه‌های که از طریق بلیت فروشی حاصل می‌شود، عدد قابل توجهی نیست و اصلاً دریافت هزینه ورودی یک پروتکل جهانی برای موزه‌های جهان است تا از طریق آن شمارش افراد و کنترل ورود و خروج‌ها صورت گیرد.

جعفری در گفت‌وگوی تفصیلی با دفاع‌پرس:

دفاع‌پرس: همگان اذعان دارند که ما در حوزه فرهنگ و درخصوص مسائل مرتبط با انقلاب اسلامی و دفاع مقدس خوب عمل نکرده‌ایم. به‌ویژه در حوزه سینما و تلویزیون نتوانسته‌ایم آن‌گونه که باید و شاید است، موفق عمل کنیم. ما یک کشور انقلابی هستیم که حضرت امام (ره) فرمودند «انقلاب ما فرهنگی بود» و این سوال مطرح است که چرا ما نتوانسته‌ایم موفق عمل کنیم و قهرمانان کشور را خوب معرفی کنیم. وضعیت کنونی سینما و تلویزیون کشور،  کشور انقلابی نیست و مردم انتظارات دیگری داشتند. به طور مشخص تحلیل شما از این اوضاع چیست؟

مهم‌ترین امتیاز و تفاوت انقلاب ما، بحث فرهنگی است. یعنی ما ادعا کردیم انقلابی هستیم که اندیشه و فکر داریم و برای تعالی بشر و گسترش عدالت و مبارزه با ظلم و حفظ کرامت انسان‌ها آمده‌ایم. اگر نتوانیم این شعارها را محقق کنیم یعنی عملاً کاری انجام نداده‌ایم. البته معنی این شعارها بی‌توجهی به رفاه مردم و فراهم نکردن وسایل آرامش و آسایش آن‎‌ها نیست بلکه باید علاوه‌ بر همه‌اینها، ما باید به یک رشد فرهنگی برسیم. رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند «ما باید اقتصاد را در دریچه فرهنگ ببینیم» یعنی فرهنگ باید نقطه مرکزی و ثقل کسانی باشد که زمامدار کار هستند.

متاسفانه ما در حوزه فرهنگ با چند مشکل روبرو هستیم که مورد غفلت و بی‌توجهی قرار می‌گیرد. بخش اول مسئله این است که دشمن متوجه نقطه قوت ما شده و فهمیده است آن‌چیزی که باعث شده انقلاب ما به‌سرعت پیش برود باشد، حوزه اقتصاد و سیاست نیست بلکه «حوزه فرهنگ» است. آن‌ها تلاش می‌کنند نقطه قوت ما را به نقطه ضعف تبدیل کنند تا سرعت این حرکت را کُند کنند. بنابراین دشمن تمام سرمایه‌های خود را بعد از جنگ تحمیلی بر حوزه فرهنگ گذاشته تا ما را در این حوزه زمین‌گیر کند و یک‌جوری ما را مشغول کند تا نتوانیم کار کنیم.

بهم‌ریختگی و مدیریت‌های چندگانه جبهه و اردوگاه خودی

باید بدانیم حوزه‌ای که امروز دشمن خیمه‌ زده و تلاش می‌کند، حوزه فرهنگ است. درست است ما امروز تحریم اقتصادی هستیم، اما مشکل اقتصاد ما امروز به دلیل قوت ما در حوزه فرهنگ است بنابراین دشمن می‌خواهد این حوزه را تضعیف کند. از طرفی ما در جبهه و اردوگاه خودی و در حوزه فرهنگ شاهد یک بهم‌ریختگی و تکثر غیرضروری و مدیریت‌های چندگانه هستیم. رهبری فرمودند شورای عالی انقلاب فرهنگی باید قرارگاهی عمل کند. قرارگاهی یعنی همه مجموعه‌ها جمع شوند و یکجا دیده‌بانی و کنترل انجام شود تا همه به موقع وارد عمل شوند و وظایف مشخص شود و قرارگاه همه را تنظیم کند. متاسفانه ما نه‌تنها قرارگاه نداریم بلکه نتوانسته‌ایم به حد یک قرارگاه فرهنگی برسیم درحالی که توقع وجود دارد که قرارگاهی عمل کنیم.

خیلی وقت‌‌ها ما انرژی می‌گذاریم و همدیگر را خنثی می‌کنیم وکارهایمان، کار باثمری نیست. هزینه می‌کنیم اما هزینه‌هایی که چون تابع یک راه نیست لذا عملاً بخش‌های خالی دارد که همان بخش‌ها لطمه‌زننده است. بنابراین اگر می‌خواهیم در حوزه فرهنگ تاثیرگذار باشیم، باید یک مجموعه راهبری را داشته داشته باشیم که نقش‌ها را تعریف کند و هر نقشی پاسخگوی وظیفه خود باشد چراکه هم‌اکنون دستگاه‌های فرهنگی ما پاسخ‌گو نیستند و البته کسی از آن‌ها پاسخ نمی‌خواهد.

نازلترین حوزه، سینمای دفاع مقدس است

نیازمند یک بازنگری در حوزه فرهنگی هستیم یه این معنی که تکالیف و وظایف روشن شود و برای کار بازخواست صورت گیرد. نکته بعدی اینکه ما باید روزآمدی فرهنگی داشته باشیم. ما قطعاً باید در کار فرهنگی سال 1395 با 1398 فرق قائل باشیم چراکه به نوآوری و خلاقیت نیازمندیم همان‌طوری که نسل جوان ما، نسل فهمیده، توانمند و باسوادی شده است. ما با یک نسل باسوادی مواجه هستیم که این نسل نیازها و دیالوگ خاص خودش را می‌طلبد. این افسارگسیختگی و بی‌لجامی در حوزه فرهنگ درحال لطمه زدن است. ما باید ببینیم امروز در سینما و تئاتر کجا هستیم. تئاتر یکی از نقاط و قله‌های فاخر انقلاب ما بوده است ولی شاهدیم دربخش‌هایی به‌قدری تنزل پیدا کرده‌ایم که کمتر تئاتری پیدا می‌شود که بتوان با خانواده آن را دید. سینما می‌تواند لوکوموتیو فرهنگ باشد و فرهنگ را باخود بکشاند چراکه ما انسان‌های بزرگی در سینما داریم و کارهای بزرگی انجام شده است اما اگر از من سوال شود سینمای امروز در تراز انقلاب اسلامی است، خواهم گفت نه! و نازلترین حوزه، سینمای دفاع مقدس است. سینمای دفاع مقدس ما امروز با دهه قبل قابل مقایسه نیست.

جعفری در گفت‌وگوی تفصیلی با دفاع‌پرس:

درست است که ما سالی چند فیلم خوب تولید می‌کنیم، اما در مجموعه سهم تولید و سرمایه‌گذاری در سینمای دفاع مقدس کم است و نتوانسته مخاطب خود را راضی کند و باعث شده که گیشه نیز نداشته باشد و اقتصاد فیلم‌های دفاع مقدس چرخش نداشته باشد؛ این‌ها نیازمند بازمهندسی و بازنگری است. آنچه امروز ما شاهدیم وضعیت مطلوبی نیست و مدیران ارشد کشور به دلیل مشکلات دیگر کشور، اولویت‌شان متفاوت شده است. به‌نظر می‌رسد اگر ‌می‌خواهیم اقتصاد را نجات دهیم و سرمایه‌ اجتماعی را تقویت کنیم و مشکلات را کاهش دهیم، بایستی مجدد به فرهنگ و حوزه هنر برگردیم. هنر می‌‍تواند ارتقا دهند و جامعه را پیش ببرد و اعتماد را افزایش دهد و سرمایه اجتماعی را تقویت کند. سینما می‌تواند این ظرفیت را ایجاد کند درحالی که بخشی از سینمای ما اپوزیسیونی عمل می‌کنند! یعنی اگر قرار باشد آمریکا فیلمی علیه ما بسازد از برخی فیلم‌های داخلی بدتر نیست.

بالاخره اگر قرار است ما ارزش‌هایمان را تببین کنیم و نسل جوانمان امید داشته باشد، اگر قرار است حرف درستی را خوب ارائه کنیم، بایستی نیروهای متعهد، دلسوخته و متخصص سینما را به میدان بیاوریم؛ ما در منطقه به‌لحاظ ظرفیت سینمایی رقیب نداریم؛ در همسایگی ما تنها هند از ظرفیت بالایی در سینما برخوردار است. ما نیرو، ظرفیت، ایده، قلم توانمند و بازیگران حرفه‌ای داریم اما راه‌بردی و مدیریت و اولویت سنجی و هدایت و محبت را کم دارم. خیلی از هنرمندان از محبت مسوولین نیز برخوردار نیستند؛ اگر هنرمند احساس بی‌توجهی و غفلت از سوی مسوولین ببیند، ساز مخالفت می‌زند.

مشکل سلبریتی‌ها بخاطر عدم موفقیت مدیریت فرهنگی است/ گام دوم سرعت بیشتری خواهیم داشت

بخشی از مشکل سلبریتی‌های امروز بخاطر عدم توانایی مدیریت فرهنگی در معرفی این چهره‌ها بوده است که موجب شده خودشان از روش‌های دیگری استفاده کنند که رفته رفته در جامعه با رویکرد منفی همراه شده است. رسانه‌ها باید نقش مطالبه‌گری را ایجاد کنند و از حوزه فرهنگ و مدیران فرهنگی مطالبه‌گری داشته باشند و نظرات رهبری را مرتب در معرض دید قرار دهند. امیدواریم در این گام دوم که گام بسیار مهمی است که ما را به شرایط تثبیت، رشد، بالندگی و نوآوری نزدیک می‌کند دقت‌نظر، اجماع، راهبری درست، محبت جمعی و همگرایی فراهم شود چراکه ما قطعاً در گام دوم سرعت، توفیق و ضریب نفوذ به مراتب بیشتری از گذشته خواهیم داشت.

امروز در خارج و داخل کشور، علاقه‌مندان انقلاب اسلامی به شدت فراوان شده‌اند، دشمنان نیز البته خیلی خشمگین‌ترند که طبیعی است؛ ما باید کار فرهنگی انجام دهیم و من می‎‌گویم «فرهنگ، فرهنگ و فرهنگ».

انتهای پیام/121

نظر شما
پربیننده ها