روسیه:

هیچ‌کس نمی‌تواند بر خلاف اراده ایران چیزی را به این کشور تحمیل کند

یک مقام روسیه‌ای می‌گوید رایزنی درباره بند‌هایی از برجام که با گذشت زمان منقضی می‌شوند جزو مذاکرات وین نیست.
کد خبر: ۴۶۵۴۶۱
تاریخ انتشار: ۱۴ تير ۱۴۰۰ - ۲۲:۱۶ - 05July 2021

هیچ‌کس نمی‌تواند بر خلاف اراده ایران چیزی را به این کشور تحمیل کندبه گزارش گروه بین‌الملل دفاع‌پرس، «میخائیل اولیانوف»، نماینده دائم روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین تصریح کرده در مذاکرات وین درباره مفادی از توافق هسته‌ای برجام که با گذشت زمان منقضی می‌شوند، بحث و رایزنی نشده است.

اولیانوف در توییتر نوشت: «طبق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، بند‌های غروب آفتاب در برجام قابل تمدید هستند، اما این کار تنها از طریق اجماع امکان‌پذیر است. بنابراین، هیچ‌کس نمی‌تواند بر خلاف اراده ایران رایزنی‌هایی را به این کشور تحمیل کند. در هر صورت، بند‌های غروب آفتاب، جزو مذاکرات وین برای بازگشت به توافق اولیه برجام نیستند.»

منظور از «بند‌های زوال‌پذیر» در برجام که با نام «بند‌های غروب آفتاب» هم شناخته می‌شود بند‌هایی در توافق هسته‌ای است که محدودیت‌های تعریف‌شده ذیل آن‌ها برای فعالیت‌های هسته‌ای ایران بعد از دوره‌های زمانی مشخص منقضی می‌شوند.

منتقدان برجام در آمریکا منقضی شدن برخی از محدودیت‌های ایران در این توافق با گذشت زمان را جزو معایب این توافق دانسته و مدعی هستند که این محدودیت‌ها باید تمدید و دائمی شوند. آن‌ها از این بند‌های مندرج در برجام که محدودیت‌های آن‌ها با گذشت زمان از بین می‌روند به عنوان بند‌های «غروب آفتاب» یاد می‌کنند.

اولیانوف این توییت را در پاسخ به خبرنگار روزنامه وال‌استریت‌ژورنال نوشته که از او پرسیده آیا به نظر مسکو، بحث درباره بند‌های زوال‌پذیر برجام، باید جزئی از مذاکرات متعاقب برجام باشد یا خیر؟

دیپلمات روسیه در پاسخ به خبرنگار دیگری که از او پرسیده آیا روسیه از ایده مذاکره در موضوعات منطقه‌ای با ایران نیز حمایت می‌کند نوشت: «برای روشن شدن موضوع: روسیه کاملاً از گفتگو‌های امنیتی در خلیج فارس حمایت می‌کند، اما این مسئله متفاوتی است که نباید آن را با گفتگو‌های برجام مخلوط کرد. امنیت در منطقه باید به صورت مستقل مورد بحث قرار بگیرد.»

چند روز پیش از این، «واسیلی نبنزیا»، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد هم در نشست شورای امنیت درباره اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ گفت که مسکو از گفتگو‌های مربوط به امنیت خاورمیانه حمایت می‌کند، اما این گفتگو‌ها باید میان کشور‌های منطقه و بدون دخالت طرف‌های دیگر انجام شود.

«دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور سابق آمریکا بعد از خروج از برجام در راستای سیاستی موسوم به «فشار حداکثری» علاوه بر بازگرداندن تحریم‌های متوقف‌شده ذیل این توافق و اعمال تحریم‌های جدید به سیاست‌هایی تحریک‌آمیز مانند ترور سردار «قاسم سلیمانی»، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روی آورد.

تئوری ترامپ این بود که این سیاست‌ها می‌تواند جمهوری اسلامی ایران را به مذاکره بر سر توافقی جدید به جای «برجام» وادار کند.

او روز ۲۰ ژانویه سال جاری میلادی در حالی از قدرت کنار رفت که در تحقق این هدف شکست خورده بود. ترامپ به دلیل نداشتن راهبرد در قبال ایران، تشدید بی‌مورد تنش‌ها با این کشور و جدا کردن مسیر آمریکا از متحدانش از سوی منتقدانش آماج انتقادات تند قرار گرفت.

دولت جدید آمریکا به ریاست «جو بایدن» ضمن اعتراف به اینکه سیاست فشار حداکثری شکست خورده گفته قصد دارد ایالات متحده را به برجام بازگرداند، با این حال هنوز اقدامی برای بازگشت از سیاست دولت قبل برنداشته است.

دولت بایدن می‌گوید قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در وین، زمینه‌های بازگشت آمریکا به برجام را فراهم آورد.

تا کنون شش دور مذاکراه در وین بر سر این موضوع انجام شده است. طرف‌ها می‌گویند به پیشرفت‌هایی دست پیدا کرده‌اند، اما هنوز اختلافات بر سر برخی مسائل اساسی باقی است.

یک مقام ایرانی چند روز پیش به خبرگزاری رویترز گفته بود ایران خواستار ضمانت آمریکا مبنی بر عدم خروج مجدد از برجام است، اما آمریکایی‌ها حاضر نیستند در این خصوص همکاری کنند.

انتهای پیام/ 112

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار