گروه اجتماعی دفاعپرس: برای رسیدن به سی سخت باید جادهای پر پیچ و خم و بدون علائم رانندگی را پشت سر بگذاریم. بعد از کیلومترها رانندگی و پس از پیچی تند تابلوی کوچک سبز رنگی به چشم میخورد که روی آن نوشته به شهر سی سخت خوش آمدید.
آرام آرام وارد شهر میشویم به کوچه پس کوچههای شهر که نگاه میکنیم کانکسهایی وجود دارد که نشان دهنده این است با وجود سردی هوا هنوز برخی از مردم در آنها سکونت دارند.
شهر در جنب و جوش و ساخت و ساز است و میکسرهای سیمان در شهر تردد میکنند صدای آبادانی از شهر شنیده میشود و گویی قرار است شهر چهره جدیدی به خود بگیرد.
اولین جایی که میرویم بام سیسخت است که دو شهید گمنام در آنجا به خاک سپرده شدهاند؛ از آنجا که شهر را مینگرم هنوز هم برخی خرابیهای زلزله ۵.۶ ریشتری به چشم میآید.
در این زلزله ۸۵۷ خانوار سیسختی که تحت پوشش کمیته امداد بودند دچار مشکلاتی شدند، برخیها خانههایشان به کلی تخریب شد و برخی دیگر دچار خسارتهای فراوانی شدند؛ پس از ارزیابی و تعیین میزان خسارت منازل مددجویان کمیته امداد با پرداخت کمکهای بلاعوض بلافاصله شروع به ساخت و ساز منازل مددجویان کرد و امروز پس از ۱۰ ماه شاهد آن هستیم که تعدادی زیادی از منازل مددجویان ساخته شده است و تا یکی دو ماه دیگر تمامی منازل تحویل مددجویان خواهد شد.
در ادامه این سفر وارد شهر میشویم و با برخی از مددجویان کمیته امداد گفتوگو میکنیم.
اولین مصاحبه شونده ما پیرزنی ۷۰ ساله به نام طیبه حقیقی است که در جریان زلزله خانهاش به کلی تخریب شده است؛ وقتی از او درباره زلزله میپرسم بعض میکند و میگوید من آن شب خانه پسرم مهمان بودم و بخدا قسم اگر در خانه خودم بودم قطعا الان زنده نبودم. خیلی سخت بود و نمیتوانستم وارد خانه شوم و تمامی وسایلم زیر آور و خرابه مانده بود.
در روزهای اول پس از زلزله به دلیل حجم خرابیها مجبور بودم چند روزی خانه اقوام باشم؛ کمیته امداد برای ساخت خانه من تلاشهای زیادی کردند و وامهای بلاعوض به مددجویان این منطقه دادند؛ همچنین بنیاد مسکن وامهای با کارمزد کم به زلزله زدهها پرداخت کرد.
پس از شروع کار، کمیته امداد همواره در منطقه حضور داشتند و بر روند ساخت خانهها نظارت داشتند و حالا پس از ۹ ماه خانه من را تحویل دادند؛ علاوه بر ساخت خانه وسایل زندگی هم برای من تهیه کردند.
در ادامه این سفر قباد مبشری، مدیرکل کمیته امداد کهگیلویه و بویراحمد با ارائه گزارشی از عملکرد کمیته امداد بعد از وقوع زلزله به تحت پوشش بودن ۸۵۷ خانوار در شهرستان سیسخت اشاره میکند و میگوید: همکاران ما در همان روز اول زلزله از منازلی که دچار خسارت شده بودند بازدید به عمل آورده و در اداره کل کمیته امداد استان ستاد مدیریت بحران زلزله را در کمیته امداد تشکیل دادیم.
وی ادامه میدهد: در این ستاد دو کارگروه شامل کارگروه آسیب شناسی و دیگری کارگروه پشتیبانی تشکیل شد. در کارگروه آسیبشناسی ۱۰ تیم در مدت چهار روز وضعیت ۸۵۷ خانوار را ارزیابی کرده و مشخص شد از این تعداد ۳۰۷ خانوار دچار آسیب شدهاند. همچنین ۱۵۴ واحد مسکونی مددجویان نیاز به تعمیرات کلی و ۱۵۳ واحد مسکونی به طور کامل تخریب شده بودند.
مدیرکل کمیته امداد کهگیلویه و بویراحمد تصریح میکند: در اقداماتی که متعاقبا صورت پذیرفت بلافاصله اقدامات پشتیبانی را انجام دادیم و در همان ابتدا اسکان اضطراری برای ۵۷ خانوار نیازمند فراهم و ۳۰ تخته چادر به آنها تحویل داده شد. همچنین برای ۴۸ خانوار یخچال و برای ۹۴ خانوار دیگر نیز فرش، برای ۶۰ خانوار اجاق گاز تهیه و همچنین هزار و ۷۴۶ تخته پتو در بین مددجویان تحت پوشش در این منطقه تهیه و توزیع شد. ۸۵۸ بسته معیشتی نیز در همان روزهای اول بین خانوارها توزیع شد.
مبشری با بیان اینکه مساعدتهای بلاعوض برای ۵۱ خانوار که نیازمند اقدامات درمانی بودند، فراهم شد، میگوید: اقدامات مشاورهای نیز به ۵۹ خانوار ارائه شد. همچنین پس از وقوع زمینلرزه به ۲۵ پروژه اشتغالزایی نیز آسیب وارده شده که رسیدگی به آن نیز در دستور کار قرار گرفته و اقدامات لازم در این راستا انجام شد.
وی با بیان اینکه در همان روزهای ابتدای وقوع زلزله نزدیک به ۷۵۰ میلیون تومان به دستور آقای بختیاری وجه نقد به حساب استان برای کمک به معیشت مددجویان واریز شد، تصریح میکند: در جریان زمینلرزه ۱۵۷ واحد مسکونی نیز نیازمند تعمیرات بوده و مبلغ هفت میلیارد و ۷۰۰ میلیون ریال به صورت بلاعوض در اختیار کمیته امداد قرار گرفته و کل این پروژهها که نیاز به تعمیرات کلی داشتند از این مبلغ، تعمیرات آنها انجام پذیرفت و در حال حاضر تعمیرات این پروژهها به اتمام رسیده است. ۱۵۳ واحد مسکونی نیز به صورت کامل تخریب شده که از این تعداد تاکنون ۸۰ مورد تحویل داده شده و مابقی نیز در حال انجام کار است و امیدواریم تا اواخر بهمن یا پایان اسفند به اتمام رسیده و به جامعه هدف کمیته امداد تحویل داده شود. در مجموع نیز برای این ۱۵۳ واحد تخریبی ۳۴۵ میلیارد و ۷۸۰ میلیون ریال اعتبار در نظر گرفته شده است.
منتظر مساعدتهای جدید کمیته امداد مرکز برای کمک به مددجویان هستیم
مدیرکل کمیته امداد استان کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه در بحث احداث مسکن هم کمیته امداد و هم بنیاد مسکن مشارکت داشتهاند و در برخی موارد نیز مددجویان هم مشارکت داشتهاند، خاطرنشان میکند: سقف مساعدت امداد در این بخش مشخص و حدود ۵۰ میلیون تومان بلاعوض است. هر پروژه مسکن بین ۱۸۰تا ۲۰۰ میلیون تومان و بعضا تا ۳۰۰ میلیون تومان هزینه دارد. البته به دلیل تورم ایجاد شده ما موضوع را به مرکز اعلام کردیم و مقرر شده است تا مساعدتهای جدیدی در این زمینه به مردم صورت بگیرد.
در ادامه این سفر به شهرستان پاتاوه رفتیم این شهرستان هم در زلزله ۵.۶ ریشتری دچار خسارتی شده است. وضعیت شهر پاتاوه هم مانند سیسخت است و هر جا را که نگاه میکنی اثری از ساخت و ساز منازل تخریب شده دیده میشود.
به گفته مبشری جمعیتی بالغ بر شش هزار نفر در قالب سه هزار خانوار در این بخش از استان تحت پوشش کمیته امداد هستند.
وی با اشاره به اقداماتی که برای مددجویان تحت پوشش کمیته امداد انجام میشود، میگوید: اقدامات ما در سر فصلهای گوناگون مانند اطعام مهدوی، اطعام حسینی، زکات، صدقات، ایتام محسنین به مددجویان ارائه میشود. کل ایتام در بخش پاتاوه نیز ۱۴۹ نفر هستند همچنین کل ایتام محسنین در این بخش ۲۹۰ نفر بوده که تمامی آنها تحت حمایت ۵۸۶ حامی هستند و در اداره کمیته امداد پاتاوه یتیم بدون حامی نداریم.
مدیرکل کمیته امداد استان کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه از ابتدای سال تاکنون حدود ۱۲۵ طرح اشتغال، پنج طرح کاریابی راهاندازی شده و به ۲۲۱ نفر نیز آموزش داده شده است، تصریح میکند: همچنین برای ۸۱ خانوار نیز فرصت شغلی ایجاد شده است و ۸۹ خانوار در این بخش از استان نیز خودکفا شده و از تحت پوشش کمیته خارج شدهاند. همچنین ۹۵۶ خانوار تحت پوشش ما از تبصره ۱۴ هستند. در مجموع حدود سه هزار خانوار تحت پوشش کمیته امداد در بخش پاتاوه هستند.
وی با اشاره به اینکه در پی وقوع زمینلرزه سال گذشته ۴۷ نفر از این خانوارها با مشکل تخریب یا آسیب به مسکن مواجه شدهاند، میگوید: با کمک بنیاد مسکن و کمیته امداد کار ساخت و ساز این خانوارها آغاز شده و در حال حاضر ۲۵ فقره مسکن آماده شده و خانوادهها در آن سکنی گزیدهاند و ما بقی تا پایان دیماه آماده بهرهبرداری میشود. همچنین برای ۱۳۰ خانوار در حوزه پاتاوه تعمیرات انجام شده و حدود ۵۰۰ میلیون تومان برای آن هزینه شده است.
در سال ۱۴۰۰ قریب به ۱۳۳۵ واحد مسکونی را در دست اجرا و اقدام داریم
علاوه بر کمک به ساخت و بازسازی خانههای آسیب دیده در پی وقوع زمینلرزه سال گذشته در استان کهگیلویه و بویراحمد کمیته امداد در سال ۱۴۰۰ نیز برای ساخت مسکن مددجویان در این استان برنامهریزی کرده است.
مبشری در این باره میگوید: در سال ۱۴۰۰ قریب به هزار و ۳۳۵ واحد مسکونی را در دست اجرا و اقدام داریم که با مشارکت خیرین، بنیادها، ارگانها و سپاه پاسداران برای مردم آمادهسازی میکنیم. این طرح با اعتباری بالغ بر هزار و ۷۳۵ میلیارد ریال در حال اجرا است. از این مبلغ هزار و ۳۳۵ میلیارد ریال نیز وام با بهره چهار درصد بوده و ۴۰۰ میلیارد هم از صندوق امداد ولایت با بهره صفر است و قریب به هزار و ۱۲۱ میلیارد ریال هم بلاعوض است که توسط کمیته امداد و خیرین متقبل و بدون بازپرداخت به مردم ارائه میشود.
وی با بیان اینکه همچنین قریب به ۸۶ هزار متر مربع در دست احداث و اجرا داریم، تصریح میکند: در مجموع نیز چیزی حدود سه هزار مورد گازکشی، ایزوگام، تعمیرات کلی و جزیی در برنامه کاری مان داریم و با اختصاص اعتبار بالغ بر پنج هزار میلیارد ریال این خدمات رسانی را داشته باشیم.
مدیرکل کمیته امداد استان کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان میکند: خوشبختانه یکی از نقاط قوت ما در ساختمانهایی که از سالهای گذشته احداث کرده بودیم هیچ کدام در زلزله گذشته نیازمند تعمیرات جزیی هم نبودند. با توجه به اینکه در مقررات جدید باید مبحث ۱۹ رعایت شود ما در ساخت و سازها حتی در روستاها به تمام اصول فنی و مهندسی خانهسازی اهمیت میدهیم و رعایت میکنیم. ما امیدواریم تا پایان تمامی خانههای مددجویانی که در زلزله سال گذشته مسکن خود را از دست دادند آماده شود. البته ساختمانهایی که تکمیل نشده نیز ممکن است معارضات شهری، یا محلی و ... داشته باشند.
به گزارش دفاعپرس، زمینلرزهای به بزرگی ۵.۶ ریشتر، چهارشنبه شب ۲۹ بهمن ۱۳۹۹ شهر سیسخت مرکز شهرستان دنا را در استان کهگیلویه و بویراحمد لرزاند و همچنان پس لرزههای آن ادامه دارد.
در پی وقوع زلزله ۵ و ۶ دهم ریشتری به ۳ هزار و ۷۰۰ واحد از منازل مسکونی خسارت وارد شد. ۸۰۰ واحد به علت خسارت ۶۰ تا ۱۰۰ درصد نیاز به بازسازی دارد و از مجموع سه هزار و ۷۰۰ واحد نیز ۲ هزار و ۹۰۰ واحد تعمیری هستند.
از مجموع ۸۰۰ واحد بازسازی شده ۴۲۰ واحد شهری و ۳۸۰ واحد روستایی و از ۲ هزار و ۹۰۰ واحد تعمیری هزار و ۵۰۰ واحد شهری و هزار و ۴۰۰ واحد روستایی است.
انتهای پیام/ 241