به گزارش گروه فرهنگ و هنر دفاعپرس، آیتالله کمیلی خراسانی در هشتمین جلسه اخلاق با بیان اینکه عبادات بندگان باید از تصرف شیاطین محفوظ بماند، اظهار داشت: داشتن مراقبه و حضور قلب در نماز از جمله راهکارهای محافظت از عبادات است.
وی ادامه داد: امام خمینی (ره) در فصل پنجم کتاب شریف آداب الصلاه فرمودند که انسانها در انجام امور عبادی خویش به ویژه نماز باید مراقبت لازم را به عمل آورند و با شناخت آفات این واجب الهی همچون عجب، خودبینی، تکبر و... آنها را از بین ببرند.
آیت الله کمیلی خراسانی تصریح کرد: امام (ره) میفرمودند همانطور که ابدان بشر نیازمند غذای جسمانی است تا رشد و نمو داشته باشد، قلب و روح انسان نیز محتاج غذای معنوی و متناسب با حال و نشئه خود است تا ترقی باطنی حاصل شود.
وی در بخش دیگری از سخنانش خاطرنشان کرد: استاد ما مرحوم آقای سید هاشم حداد (ره) میفرمودند که خواطر بر چهار قسم است، بخش اول خواطر الهی است که انسان را از خود منصرف و به خدا متوجه کند، بخش دوم خاطرات شیطانی است که انسان را از خدا غافل کرده و باعث رشد صفات رذیله مانند غضب، کینه، حسد و ... می شود، بخش سوم خواطر ملکوتی است که بندگان را به عبادت و تقوی رهبری می کند و بخش چهارم خاطرات نفسانی است که انسان را به سمت زینت های دنیوی و شهوات دعوت می کند.
این استاد اخلاق و عرفان عملی تصریح کرد: اگر انسان پا به میدان توحید بگذارد، صفای روحی و عبادات الهی باعث آرامش او گردیده و بسیاری از تمایلات نفسانی و پر خوری پرهیز می نماید.
آیت الله کمیلی خراسانی گفت: امام خمینی (ره) میفرمودند که اگر غذاهای روحانی از دسترس شیطان دور نباشند، باعث نقصان فاحش، نتیجه معکوس و شقاوت بنده می شود.
این استاد اخلاق و عرفان عملی افزود: سالکین باید از اموری همچون مکاشفات به دور باشند؛ زیرا شیطان از راه های صحیح عبادی وارد می شود تا اعتماد بندگان را جلب نماید تا در فرصت مقتضی انسان را از پای در آورد بنابراین تکیه بر عبادات بدون توجه و توسل به در گاه الهی موجب گمراهی و تصرفات شیطانی می گردد.
وی تصریح کرد: شیخ صدوق (ره) در روایتی از امام صادق علیهالسلام در کتاب شریف خصال به نقل از حضرت میفرماید که ابلیس فرزندان و جنود خود را جمع کرد و گفت اگر من بتوانم از سه راه بر فرزند آدم تسلط پیدا کنم؛ سایر اعمال عبادی او هیچ ارزشی ندارد که عبارتند از زیاد شمردن اعمال، فراموشی گناهان گذشته و عجب و خودبینی.
این استاد اخلاق و عرفان عملی خاطرنشان کرد: امام خمینی (ره) در بخش دیگری از فصل پنجم این کتاب شریف میفرمایند که بعضی از عارفنماها را دیدیم که اصطلاحات عرفانی را بر زبان داشتند، ولی دارای باطن ظلمانی بودند و ممارست بر تکرار این الفاظ موجب قساوت قلب و گمراهی بیشتر آنان گردیده است.
آیت الله کمیلی اضافه کرد: تشخیص مکاشفات رحمانی از شیطانی کار سختی است و سرگرم شدن به این امور نمی گذارد انسان پا به مسیر سلوک گذاشته و مانع از توکل انسان به خدا می شود.
وی اظهار داشت: امام خمینی (ره) در فصل پنجم کتاب شریف آداب نماز میفرمایند که انجام برخی از امور عبادی همچون نماز شب، قرائت قرآن و... باعث ورود عجب در انسان می شود.
این استاد اخلاق گفت: یک زمانی آقای حداد (ره) به بنده فرمودند که شما نماز شب نخوان، زیرا وقتی انجام مستحبی در انسان باعث عُجب شود، این چه مستحبی است؟ بنابراین تا می توانیم نباید گناه کنیم و ترک گناه بهتر از انجام گناهان است؛ زیرا معلوم نیست بتوانیم موفق به توبه شویم و همانطور که امام (ره) فرمودند با سیر و سلوک باید نفس را پاکیزه و تزکیه کرد و البته این کار مشکلی است؛ ولی جوینده یابنده است.
بر اساس این گزارش، درس اخلاق آیت الله کمیلی خراسانی پیرامون شرح دروس اخلاقی حضرت امام خمینی (ره) روزهای یکشنبه بعد از نماز مغرب و عشا در مسجد سلماسی واقع در شهر مقدس قم، خیابان ارم، کوچه سلماسی برگزار شد و حضور برای عموم علاقهمندان، بلامانع است.
انتهای پیام/ 241