مطهرنیا، کارشناس مسائل خاورمیانه:

رفتار دولت ترکیه سبب به قدرت رسیدن مجدد لائیک ها می شود / باید مسیر دیپلماتیک در راه حل سوریه باز باشد

دیگرنباید فراموش کرد که نوع برخورد پلیس ترکیه درمراحل اولیه با این تظاهرات فاقد نوعی آینده اندیشی مدبرانه در جهت مدیریت بحران است. اگرتحرکات پلیس ترکیه در برخورد باتظاهرات زودتر مدیریت می شدو پلیس به جای برخورد با تظاهرات کنندگان، امنیت تظاهرات آنها را فراهم می ساخت و با الگوگیری از نوع برخورد پلیس کشورهای مدرن،باجنبش های مدنی از آن سود می جست، شاید هزینه های دولت اسلام گرایی ترک در این زمینه کمتر بود.
کد خبر: ۵۴۰
تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۱:۴۳ - 21June 2013

رفتار دولت ترکیه سبب به قدرت رسیدن مجدد لائیک ها می شود / باید مسیر دیپلماتیک در راه حل سوریه باز باشد

مهدی مطهرنیا در گفت وگوی اختصاصی با خبرگزاری دفاع مقدس اظهار داشت: در منطق سیاسی قدرت نظامی بر ادبیات تهدید استوار است درحالی که در منطق ادبیات سیاسی، زمانی این تدبیر تعریف عملیاتی می شود که کاربرد قدرت نظامی در صحنه عملیاتی از تهدید به اقدام نظامی منجر شود.

مطهرنیا تصریح کرد: باید دریچه های امید و راه حل دیپلماتیک همواره باز بماند و در پرتوی عقلانیت معطوف به پارادایم منابع و منافع گروهها یا کنش گران فعال در این عرصه، در جبهه های متفاوت راه حل های دپیلماتیک را بر هرگونه راه حل نظامی برتری بخشید.

این کارشناس مسائل سیاسی به  قرار گرفتن جبهه موافقت در برابر جبهه مقاومت اشاره کردوگفت: قطر، عربستان، اردن و دولت خودگردان فلسطین جبهه موسوم به 4+1 هستند که امروز باید بگویم این جبهه به جبهه 1+5تبدیل شده که در این میان مصر نیز به این جبهه خواهد پیوست و سخنرانی مرسی درخصوص سوریه و فراخوانی سفیر خود در این کشور نمایانگر درست بودن این پیش بینی بود.

وی یادآور شد: آنچه در سوریه درحال رخ دادن است نوعی گذار از منطق دیلپماتیک به منطق نظامی است گرچه باتوجه به پیروزی های ارتش سوریه در قصیر و دیگر نقاط استراتژیک، امروزارتش سوریه ودولت دمشق با کمک حزب الله وحمایت های ایران توانسته پیروزی هایی کسب کنداما نباید این پیروزی ها را کامل دانسته و به آن مغرور شد.

وی گفت: از این رو باید ایران این فرصت را قدر دانسته و درعین حرمت نهادن به اصولی که در ارتباط با سیاست خارجی ایران در سوریه تردید ناپذیراست، در سطح تاکتیک ها و تکنیک های عملیاتی، تغییراتی اتخاذ کنند که بتوانند هزینه های ملی ایران و سوریه را در متن این بحران کاهش دهند.

مطهرنیا همچنین به ناآرامی های مردم ترکیه در میدان تقسیم استانبول اشاره کردوگفت: دولت ترکیه دولتی است اسلام گرا که در عین حال با سویه گیری های لیبرالیسم عمل می کند. این دولت توانسته در 10 سال گذشته ترکیه را به مرزهای پررشدترین کشور اروپایی تبدیل کند.

وی با اشاره به این که منطق دولت اسلام گرای ترک، منطق عمل گرای واقع بین بوده، گفت: دولت اسلام گرای ترک مدل میانه رویی از اسلام لیبرال را به نمایش گذاشته است که تلاش دارد آرام آرام و به صورت قطره ای، نگرش های ایدئولوژیکی خویش را درجامعه سکولار و لائیک به جای مانده از دول قبلی، به جامعه ترکیه تزریل کنند اما در این مسیر با چالش هایی روبرو بوده است.

وی گفت: احزاب لائیک و سکولار مخالفان تندرویی موجود در ارتش ترکیه که خود را موظف به پاسداری از اندیشه های سکولاریستی و دفاع از نظام لائیک حاکم برترکیه می دیدند نیز از جمله ناراضیانی هستند که تحرکت دولت اسلام گرای ترک را نمی پذیرد.

مطهرنیا افزود: از سوی دیگر رجب طیب اردوغان با ورودبه مقوله ترکیه و فضاسازی برای خواستار شدن نقش بیشتر و سریعتر در بازیهای منطقه ای ازکشورهای فرامنطقه ای مثل آمریکا، موجبات دل نگرانی های کشورهای حامیان خود را نیز فراهم کرده است.

وی تصریح کرد: امروز رسانه های آمریکایی و اروپایی مثل بی بی سی ،بیشترین حجم خبر تظاهرات ترکیه را به جهان مخابره می کنند و لذا به نظر می رسد پس از سفر اردوغان به آمریکا و توسعه اوباما برای واگذاری نقش حمایت از مخالفات سوری و شکل گیری تظاهرات ناشی از ساخت و ساز پارک گزی،  ما شاهد همگرایی مخالفان دولت اسلام گرای ترک در جهت بهره برداری از این معنا برای تحت فشار قرار ددن آنکارا هستیم.

مطهر نیا گفت: از طرف دیگرنباید فراموش کرد که نوع برخورد  پلیس ترکیه درمراحل اولیه با این تظاهرات فاقد نوعی آینده اندیشی مدبرانه در جهت مدیریت بحران است. اگرتحرکات پلیس ترکیه در برخورد باتظاهرات زودتر مدیریت می شدو پلیس به جای برخورد با تظاهرات کنندگان، امنیت تظاهرات آنها را فراهم می ساخت و با الگوگیری از نوع برخورد پلیس کشورهای مدرن،باجنبش های مدنی از آن سود می جست، شاید هزینه های دولت اسلام گرایی ترک در این زمینه کمتر بود.

وی خاطرنشان کرد: الان نیز دولت ترکیه باید در عین نشان دادن قاطعیت خوددر برخورد با تظاهرات کنندگان ، مراقب باشد که خشونت اعمالی برعلیه تظاهرات کنندگان، می تواند در انتخابات آینده ترکیه انعکاس  و باردیگر لائیک ها و سکولارها را به قدرت برساند و  تلاشهای 10 ساله آنها را برای شکوفایی ترکیه شست و رفته تر از دهه قبل به سکولارها تقدیم کند.

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار