به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، «دانیل سیرور» استاد دانشگاه جان هاپکینز آمریکا در گفتوگویی اظهار داشت: اسرائیلیها موضع خود علیه برجام را حفظ کرده اند. اما من این احساس را ندارم که آنها به اندازه آن زمان مصمم باشند. منظورم این است که آنها تجربه تحریمهای شدید ترامپ را دارند که علیه ایران کارساز نبود؛ بنابراین میدانید، این امر قطعاً باعث بازنگری در سیاست در بین برخی از اسرائیلیها شده است.
دانیل سیرور (Daniel Serwer) مدیر برنامههای مدیریت تعارض و سیاست خارجی آمریکا در دانشکده مطالعات بین المللی پیشرفته دانشگاه جان هاپکینز در واشنگتن و مشاور پیشین وزارت خارجه آمریکا است که مشروح مصاحبه با او به شرح زیر است:
در طول مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری، بایدن از بازگشت سریع به برجام و دیگر پیمانهای بین المللی که ترامپ از آن خارج شده بود، صحبت میکرد. پس از انتخابات، بایدن به برخی از این پیمانها به مانند پیمان تغییرات اقلیمی پاریس بازگشت. اما درخصوص برجام دست به اتلاف وقت زد و سیاست فشار حداکثری ترامپ را ادامه داد. به نظر شما چرا دولت بایدن هنوز به توافق هستهای باز نگشته است؟
استاد روابط بین الملل در دانشگاه جان هاپکینز: تفاوت عمدهای بین پیمان تغییرات اقلیمی و توافق هستهای ایران وجود دارد. در اولی اصلا بحث بده و بستان مطرح نبود. اما برجام یک معامله است.
که مستلزم لغو تحریم هاست که در داخل ایالات متحده بحث برانگیز است. یعنی جریانهای سیاسی مهمی در آمریکا وجود دارند که نمیخواهد تحریمهای ایران لغو شود، هرچند که این تحریمها در سالهای گذشته موثر هم نبوده است. اما واقعیت این است که حزب جمهوری خواه و بسیاری در حزب دموکرات طرفدار رفع تحریمها نیستند. حمایت سیاسی از تحریمها در ایالات متحده قوی است.
بنابراین، از منظر سیاست داخلی، بازگشت به توافق هستهای بسیار سخت است.
به نظر شما از منظر بین المللی، متحدان خارجی آمریکا چه تاثیری بر رویکرد بایدن برای بازگشت به توافق هستهای با ایران داشته اند؟
استاد دانشگاه جان هاپکینز: ایالات متحده دوستان و شرکایی دارد که با بازگشت به توافق مخالف هستند، به ویژه اسرائیل. همچنین، به دلایلی که من درک نمیکنم، امارات و عربستان سعودی نیز با احیای برجام مخالفت کردهاند، که این موضع آنها به نظر من اصلا منطقی نیست. به این دلیل که آنها سعی در بهبود روابط با ایران دارند. اگر برجام احیا نشده و جنگ روی دهد، برای عربستان سعودی و امارات ویرانگر خواهد بود؛ بنابراین منطقی است که عربستان سعودی و امارات با بازگشت به توافق همراه باشند.
آیا این مخالفت به دلیل پیمان سازش آنها با تل آویو است؟
استاد دانشگاه جان هاپکینز: فکر نمیکنم این موضوع چندان در مخالفت آنها با برجام تعیین کننده باشد. آنها میخواهند در برجام کارهای بیشتری برای مهار نفوذ ایرانیها در منطقه انجام شود. این
چیزی بود که از همان آغاز، آنها را در مورد توافق ناراحت کرد و فکر میکنم آنها هنوز در مورد آن نگران هستند.
اسرائیلیها تلاش میکنند مانع احیای برجام شوند. آیا شاهد تنشهای مشابهی میان واشنگتن و تل آویو همانند سال ۲۰۱۵ هستیم؟
استاد دانشگاه جان هاپکینز: فکر نمیکنم که اوضاع بین اسرائیل و ایالات متحده به اندازه زمان مذاکرات هستهای در دوران اوباما متشنج باشد. وضع متفاوت است. اسرائیلیها موضع خود علیه برجام را حفظ کرده اند. اما من این احساس را ندارم که آنها به اندازه آن زمان مصمم باشند. منظورم این است که آنها تجربه تحریمهای شدید ترامپ را دارند که علیه ایران کارساز نبود؛ بنابراین میدانید، این امر قطعاً باعث بازنگری در سیاست در بین برخی از اسرائیلیها شده است. البته سیاست حکومتی آنها عوض نشده است. در عین حال حکومت آنها ضعیف است. از سوی دیگر، اکنون اعتماد آنها به بایدن قویتر از اعتمادی هست که به اوباما داشتند. برای همین فکر نمیکنم مانند سابق، اسرائیلیها در ضدیت با برجام قاطع باشند.
بحران انرژی در اروپا چگونه بر رویکرد بایدن برای احیای برجام تأثیر میگذارد؟
استاد دانشگاه جان هاپکینز: فکر نمیکنم خیلی تاثیر داشته باشد. بایدن به طور کلی دوست دارد نفت بیشتری در بازار ببیند، اما این عامل مهمی در نظر وی در خصوص توافق با ایران نیست.
بازگشت آمریکا به برجام چه تأثیری بر سیاست داخلی آمریکا دارد؟ و اگر بایدن نتواند توافق را احیا کند، عواقب داخلی آن چه خواهد بود؟
استاد دانشگاه جان هاپکینز: در صورت بازگشت به برجام، طوفانی از انتقادات از سوی جمهوریخواهان و برخی از دموکراتهای طرفدار اسرائیل علیه بایدن به راه خواهد افتاد. اگر بایدن تحریمها را ادامه دهد، عدم احیای توافق تاثیر زیادی در وضع داخل نخواهد داشت.
دور جدید مذاکرات رفع تحریمهای ایران پس از وقفهای پنج ماهه ۱۳ مردادماه در شهر وین آغاز شد و این مذاکرات پس از چهار روز ۱۷ مرداد ماه با بازگشت هیاتها به پایتختها پایان یافت.
برگزاری این دور از مذاکرات در پی آن صورت گرفت که مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در روزنامه فایننشالتایمز ادعا کرد بسته پیشنهادی جدیدی روی میز گذاشته که شامل راهکارهای به روز درباره رفع تحریمها و گامهای هستهای ایران است.
جمهوری اسلامی ایران ۲۵ مرداد (۱۶ آگوست) نظرات و درخواستهای خود را درباره پیشنهادات اتحادیه اروپا درباره مذاکرات رفع تحریمها در وین ارسال کرد و آمریکا پس از بیش از یک هفته از آن در دوم شهریور ماه (۲۴ آگوست) نظر خود را در این باره به اتحادیه اروپا ارائه کرد.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه ۱۰ شهریور ماه (اول سپتامبر) از ارسال نظرات جمهوری اسلامی ایران در مورد پاسخ آمریکا درباره متن پیشنویس توافق احتمالی رفع تحریمها به هماهنگ کننده خبر داد و گفت: پس از دریافت پاسخ آمریکا، تیم کارشناسی جمهوری اسلامی ایران آن را به دقت مورد بررسی قرار داده و پاسخهای ایران، پس از ارزیابی در سطوح مختلف، تدوین و به هماهنگکننده تحویل داده شد. متن ارسالی دارای رویکردی سازنده با هدف نهایی کردن مذاکرات است.
آمریکا از آن زمان همچنان در حال بررسی پاسخ ایران است، اما میگوید اکنون احتمال دستیابی به توافق به اندازه گذشته نیست.
آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا ۱۸ شهریور ماه در بروکسل ادعا کرد ایران برخی خواستههای غیر برجامی اش را کنار گذاشت، اما پاسخ اخیرش ما را به عقب برگرداند.
این مقام ارشد دولت بایدن ادامه داد: فقط توافقی را منعقد میکنیم که موجب پیشبرد امنیت ملی ما شود.
رسیدن به خط پایان و توافق نهایی معطل تصمیمهای سیاسی غرب بویژه ایالات متحده آمریکا به عنوان طرف نقض کننده توافق سال ۹۴ /۲۰۱۵ میلادی است.
جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد لازمه رسیدن به توافق، پایدار بودن رفع تحریمها به نحوی تضمین شده است و هیچ موضوعی نباید به عنوان اهرم فشار جهت استفاده علیه تهران در آینده باقی بماند.
در واقع، ایران به دنبال توافقی است که در آن منفعت اقتصادی مردم تامین، تجارت خارجی ایران رفع و محدودیتهای غیرقانونی فروش نفت برداشته شود.
منبع: ایرنا
انتهای پیام/ ۹۱۱