به گزارش دفاعپرس از مشهد، حجتالاسلام والمسلمین «احمد مروی» تولیت آستان قدس رضوی در مراسم بزرگداشت هفته پژوهش و فناوری که با حضور مسئولان و دستاندرکاران بخشهای علمی، فرهنگی و انتشاراتی آستان قدس رضوی در تالار قدس حرم مطهر رضوی برگزار شد، ضمن تبریک هفته پژوهش به پژوهشگران، محققان و جامعه علمی و دانشگاهی کشور، از تلاشهای این قشر در اعتلا و رشد ایران اسلامی تقدیر کرد و اظهار داشت: یکی از مهمترین مسائل پیرامون موضوع پژوهش انطباق آن با مسئله نیازهای روز جامعه است که این امر میتواند نقش تعیین کنندهای در تعالی و رشد جامعه داشته باشد.
حجتالاسلام مروی با اشاره به تأکیدات اسلام در خصوص توجه به تحقیق، تتبع، خردورزی و عقلانیت در امور، تصریح کرد: علمای بزرگ اسلام در طول تاریخ از مسائل مردم فارغ نبودند و در فعالیتهای علمی و پژوهشی خود به این مهم توجه داشتهاند و بدین وسیله از وقوع پدیدههای نامطلوب و انحرافات در جامعه پیشگیری و به تحقق اهداف مطلوب اسلامی کمک میکردهاند.
تولیت آستان قدس رضوی با بیان اینکه تحقیقات، پژوهشها و تألیفات باید ناظر به مسائل روز جامعه باشد، افزود: اندیشمندان، علما و قشر فرهیخته جامعه اگر بخواهند در قبال جامعه به درستی ایفای نقش کنند باید ابتدا مسائل روز جامعه را بشناسند، پیرامون آن تحقیق و پژوهش انجام دهند و برای آنها راهکار و راه حل ارائه دهند.
مروی گفت: امروز با توجه به هجمههای گسترده دشمنان و وسایل ارتباطی نوین، دیگر فرصتی برای پرداختند به پژوهشهای انتزاعی وجود ندارد؛ امروز حتی لحظات برای پاسخگویی به مسائل اهمیت دارد و تعیینکننده است.
وی با اشاره به فعالیتهای علمی علمای بزرگ اسلام برای حفظ جامعه اسلامی و پاسخگویی به مسائل روز، خاطرنشان کرد: مبارزه و تهاجم فرهنگی مستکبران موضوعی است که از صدر اسلام بزرگان دین با آن روبهرو و همواره علما، پژوهشگران و نویسندگان مسلمان با چنین چالشهایی مواجه بودهاند و در برابر آنها ایستادگی و مقاومت کردهاند تا جامعه دینی حفظ گردد.
تولیت آستان قدس رضوی با اشاره به چالشهای رخ داده در جامعه اسلامی با آغاز غیبت کبری، بیان داشت: با آغاز غیبت کبری حضرت ولی عصر (عج) جامعه شیعی دچار یک بحران فرهنگی عمیق شد، در آن دوران عدهای برگشته و عدهای دچار گمراهی شدند؛ اما این عالمای راستین دین و زمانشناس بودند که به داد مردم رسیدند و با تألیفات کتب ارزشمند و پاسخگویی به مسائل، جامعه را از تشدد و انحراف نجات دادند.
وی یادآورشد: تحقیقات، پژوهشها و تألیفات علمای بزرگ اسلام ناظر به مسائل روز مردم بوده و این رمز موفق آنها در نجات جامعه از بحرانهای فکری است.
مروی گفت: امروز دشمنان ارزشها و فضیلتهای اخلاقی، با حربه فرهنگ و با خلق واژههای به ظاهر زیبا و فریبنده به جنگ انسانیت آمدهاند و برای رسیدن به اهداف پلید خود از واژههای زیبا و فریبندهای همچون آزادی، حقوق بشر، حقوق زن و غیره استفاده میکنند؛ البته این حربهها منحصر به این عصر نیست و در طول تاریخ همواره راهزنان فضیلتهای انسانی از این ابزار استفاده کردهاند.
تولیت آستان قدس رضوی با اشاره به وقایع تاریخی دوران ائمه اطهار (ع)، ابراز داشت: در قرون اولیه اسلام تا زمان امام باقر (ع) مواجهه مستکبران با دین با ابزار شمشیر، مبارزه مسلحانه و جنایت بوده که اوج آن عاشوراست؛ اما پس از دوران آن حضرت دشمنان درمییابند که از این طریق نمیتوانند به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است، برسند زیرا اگر این روش پاسخگو بود باید همزمان با شهادت امام حسین (ع) اسلام نیز دفن میشد.
وی تصریح کرد: لذا از دوران امام باقر (ع) به بعد، دشمنان با دین و فضیلتهای اخلاقی و انسانی یک مواجه فرهنگی داشتند، بطوریکه در مسجدالنبی سران ملحدین، کفار و زندیقها در کنار مرقد مطهر پیغمبر (ص) و در حضور مسلمانان اصل اسلام را منکر میشدند و از حمایت حکومتهای وقت نیز برخوردار بودند.
مروی با اشاره به وقایع دوران امام رضا (ع) عنوان داشت: مأمون که نقاب علمدوستی را بر چهره ضد امامتاش کشیده بود؛ بسیاری از کتابهای مغربزمین را با هدف ترویج فلسفه غربی و افکار الحادی برای به انحراف کشیدن مسیر اسلام ناب که در امامت تبلور داشت، ترجمه و وارد جامعه اسلامی کرد؛ همچنین با برگزاری مناظرات با ادیان مختلف تلاش کرد امام رضا (ع) را با شمشیر فرهنگ و علم به شهادت برساند، در واقع جلسات مناظره به زعم مامون همان گودال قتلگاه عاشورا بود و وقتی در این میدان موفق نشد، دست به شهادت امام علی بن موسی الرضا (ع) زد.
تولیت آستان قدس رضوی در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به پشتوانه معنوی و سرمایه بیبدیل نام حضرت رضا (ع) که مراکز علمی و پژوهشی آستان قدس از آن برخوردار هستند، گفت: با توجه به پشتوانه معنوی حضرت رضا (ع) و امکانات علمی و پژوهشی موجود، آستان قدس باید بتواند بر کل کشور تأثیرگذاری فرهنگی داشته باشد.
وی با بیان اینکه نتایج فعالیتهای علمی و پژوهشی آستان قدس باید در جامعه امتداد داشته باشد؛ اظهارداشت: امتداد فرهنگ رضوی و امام رضا (ع) در میان نسل جوان و انتقال پیام انقلاب و ارزشهای انقلابی به نسل جدید از بایستههای حوزه پژوهش است؛ فعالیت علمی و پژوهشی آستان قدس در جامعه باید امتداد داشته باشد که نیازمند پویاسازی و اصلاح شیوهها و استفاده از ظرفیتهای نخبگان و مراکز علمی کشور در این حوزه است.
انتهای پیام/