به گزارش گروه بینالملل دفاعپرس، وبسایت خبری «انبیسینیوز» آمریکا در گزارشی تحلیلی درباره پیامدهای منطقهای و بینالمللی توافق غیرمنتظره ایران و عربستان نوشته «این توافق میتواند مانعی بر سر راه تلاشهای مداوم و جاری اسرائیل برای عادیسازی روابط با همسایگان عرب خود ایجاد کند.»
به نوشته انبیسینیوز «واکنش اولیه اسرائیل به این توافق مثبت نبود؛ «نفتالی بنت»، نخستوزیر پیشین اسرائیل گفته این توافق «تحولی خطرناک» برای اسرائیل و «ضربهای کاری» به تلاشها برای ائتلافسازی منطقهای علیه ایران است.»
انبیسینیوز در بخش دیگری از این گزارش مینویسد «توافق ریاض-تهران همچنین تلاشهای آمریکا و کشورهای اروپایی برای مهار برنامه هستهای ایران را هم پیچیده میکند. بر اساس این توافق این دو کشور تولیدکننده اصلی نفت، سفارتهایشان را در پایتختهای یکدیگر بازگشایی خواهند کرد.»
به باور نگارنده این گزارش «اعلام توافق ایران و عربستان در پکن، موقعیت چین در عرصه بینالمللی را نسبت به رقیب اصلی خود یعنی آمریکا، تقویت میکند.»
روز جمعه بیانیه سهجانبهای در پکن با امضای «علی شمخانی» نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بنمحمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ ئی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین صادر شد.
در نتیجه گفتگوهای انجام شده، جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی توافق کردند ظرف حداکثر دو ماه، روابط دیپلماتیک خود را از سر گرفته و سفارتخانهها و نمایندگیها را بازگشایی کنند. وزرای امور خارجه دو کشور جهت اجرای این تصمیم و انجام تمهیدات لازم برای تبادل سفرا با یکدیگر ملاقات میکنند.
دو کشور با تاکید بر احترام به حاکمیت و عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر در زمینه اجرای موافقتنامه همکاریهای امنیتی امضا شده در تاریخ ۱۳۸۰.۱.۲۸ خورشیدی برابر با ۲۰۰۱.۴.۱۷ میلادی و نیز موافقتنامه عمومی همکاریهای اقتصادی، بازرگانی، سرمایهگذاری، فنی، علمی، فرهنگی، ورزشی و جوانان، امضا شده در تاریخ ۱۳۷۷.۳.۶ خورشیدی برابر با ۱۹۹۸.۵.۲۷ میلادی توافق کردند.
اعلام توافق غیرمنتظره ایران و عربستان و احیای روابط دیپلماتیک پس از ۷ سال، با واکنش گسترده منطقهای و بیناللملی روبرو شد.
انتهای پیام/ ۱۳۴