به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، هرگز بدین اندازه امید به پایان جنگ نه ساله در یمن قوی نبوده است: اکنون دو جناح کلیدی متخاصم، سعودیها و الحوثیها، مستقیما با یکدیگر صحبت میکنند. سفیر عربستان در یمن، برای اولین بار به صنعا، پایتخت تحت کنترل حوثیها آمده است تا با رئیس شورای عالی سیاسی حوثیها مذاکره کند. این اولین نشستی بود که به طور رسمی اعلام شد و نشانه موافقت عربستان با حکومت حوثیها در صنعاست.
چنین جلسه رسمی بزرگی حاکی از آن است که بسیاری از مسائل قبلا در پشت صحنه حل شده است. طرف سعودی تمایلی به اظهار نظر علنی ندارد. اما محمد البوکیتی، یکی از رهبران سیاسی حوثیها، در توئیتر خود نوشت: «فرصتها برای دستیابی به یک صلح جامع و پایدار مورد بحث قرار میگیرد.» این یک پیروزی برای هر دو طرف بود.
در ماه مارس، هر دو طرف با پیش نویس آتش بسی موافقت کردند که تا اکتبر ادامه خواهد داشت تا مذاکرات صلح طی این مدت آغاز شود. گفتگوهای کنونی همچنین مبتنی بر اقدامات اعتمادسازی است که قبلا با میانجیگری سازمان ملل بر سر آن توافق شده بود، مانند مبادله زندانیان، گشایش تدریجی فرودگاه صنعا و بندر حدیده در دریای سرخ که حوثیها آن را کنترل میکنند.
در مقابل، حوثیها باید به محاصره تعز، سومین شهر بزرگ کشور که سالها آن را محاصره کرده اند، پایان دهند. علاوه بر این، حقوق همه کارمندان دولتی و پرسنل نظامی باید از محل درآمدهای نفت و گاز دولت تامین شود که یک خواسته همیشگی حوثیها بوده است. در مقابل، آنها قول میدهند که حمله به تاسیسات نفتی را متوقف کنند و اجازه دهند نفت از آنجا صادر شود.
این حرکت در یمن با یک تحول جدید منطقهای امکان پذیر شد: نزدیک شدن عربستان سعودی و ایران با میانجیگری چین. تنها چند روز پیش وزرای امور خارجه عربستان سعودی و ایران در تهران با افتتاح سفارت عربستان در این کشور موافقت کردند. دیپلماتهای بلندپایه سعودی و ایرانی پنجشنبه گذشته در پکن برای «ایجاد امنیت و ثبات در خاورمیانه» دیدار کرده بودند. بعد از آن دیپلمات وها هیئتهای فنی دو طرف به پایتختهای یکدیگر و به جده و مشهد رفتند تا بازگشایی سفارتخانه و کنسولگریها را در سریعترین زمان ممکن بررسی کنند.
با این حال هنوز راه درازی تا رسیدن به صلح پایدار باقی مانده است: جبههها و جناحهای متخاصم زیادی در یمن وجود دارد. جنبش جدایی طلب در جنوب نیز درخواست امتیاز خواهد داشت و سازمان تروریستی القاعده هنوز در بخشهایی از کشور فعال است.
منبع: دیپلماسی ایرانی
انتهای پیام/ ۱۳۴