به گزارش خبرنگار اخبار داخلی دفاعپرس، «بریکس» طی روزهای اخیر مهمترین کلیدواژه فضای رسانهای کشورمان بوده است، موضوعی که ابعاد گوناگون داخلی و خارجی دارد، اما، رسانهها و کارشناسان در تحلیل و بررسی پیوستن جمهوری اسلامی ایران به بریکس تا کنون از یک مهم غفلت کردهاند که در این گزارش به آن پرداختهایم.
حرف اول ۵ کشور اصلی بریکس یعنی برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی عنوان بریکس را تشکیل میدهد، این پنج کشور که خالقان اصلی بریکس هستند اصلیترین هدف خود را تجمیع ظرفیتها و توان اقتصادی کشورهایشان برای مقابله با یکجانبهگرایی آمریکا و شکستن سلطه دلار قرار دادهاند.
آمریکا در اواخر قرن بیستم و پس از جنگ جهانی دوم بزرگترین ابرقدرت تمام اعصار تاریخ بشریت بوده است به نحوی که به تنهایی ۵۰ الی ۶۰ درصد اقتصاد جهان را دارا بود، اما امروز با ضعفی که این کشور پیدا کرده و پیدایش قدرتهای نوظهوری همچون چین، برزیل و هند قطب قدرت جدیدی که عموماً کشورهای شرقی محسوب میشوند در جهان شکل گرفته است که درصدد شکستن سلطه دلار آمریکا هستند.
نه تنها آمریکا بلکه همپیمانان این کشور یعنی کشورهای اروپایی نیز روبه ضعف هستند، به طور مثال آلمان از ابتدای جنگ اوکراین بزرگترین بازنده اقتصادی این نبرد بوده است، زیرا بیشترین ضرر را این کشور متحمل شده است. همچنین بسیاری از صنایع فرانسه از جمله صنایع ساخت شیشه کارشان به تعطیلی کشیده شده است.
مزایایی که کارشناسان از بریکس تا کنون معرفی کردهاند به شرح ذیل است:
۱-تجمیع توان اقتصادی کشورهای مستقل از آمریکا: همانطور که مستحضر هستید، سهم آمریکا از سبد اقتصاد جهان روزبهروز در حال کم شدن است، آخرین آماری که مراکز بینالمللی ارائه دادهاند، آمریکا که در اواخر قرن بیستم ۶۰ درصد اقتصاد جهان را به خود اختصاص داده بود، امروز تنها ۱۶ درصد اقتصاد جهان را مدیریت میکند و علت آن تجمیع ظرفیتهای اقتصادهای نوظهور در غالب بریکس و شانگهای است.
۲-تأمین نیازمندیهای مشترک کشورهای عضو: کشورهای عضو بریکس هم نیازهای اقتصادی زیادی دارند و هم توان و انرژی تأمین آن را، بنابراین، هیچ نیازی به دولتهای غربی تمامیتخواه وجود ندارد که با روابط یکطرفه در صدد تقویت خود و تضعیف دیگر کشورها باشند.
۳-پایان سلطه دلار: مهمترین ابزار و مهمترین مولفه قدرت آمریکا دلار است که مبنای بیشتر مبادلات جهانی است، غایت اهداف کشورهای عضو بریکس ایجاد پول واحد بینالمللی و بینیازی به دلار آمریکاست، برای همین منظور بانک توسعه نوین توسط این کشورها ایجاد شده است تا مهمترین هدف بریکس محقق شود.
۴-دست پُر ایران در مذاکرات رفع تحریم: نکته مغفول مانده از منظر کارشناسان در بریکس این است که با عضویت ایران و کسب منافع از بریکس نیازمندی به توافق با غرب برای رفع تحریمها به طرز قابل توجهی کاهش پیدا میکند و عملا جمهوری اسلامی ایران آثار تحریمها را به حداقل ممکن میرساند، بنابراین، ایران با عضویت کامل و کسب منافع بریکس به دست پر با کمترین نیازمندی به توافق مذاکرات را عزتمندانهتر از هر زمان دیگری پیش میبرد.
بریکس و شانگهای اهداف اقتصادی و تجاری دولت را تسریع میکنند
«ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگار دفاعپرس درخصوص ابعاد دفاعی و نظامی دو معاهده بینالمللی شانگهای و بریکس اظهار داشت: دولت جمهوری اسلامی ایران در استفاده از سازوکارهای چندجانبه تجاری بریکس از همه ظرفیتهای خود بهره میبرد.
کنعانی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران با هدفگذاری که صورت گرفت برای پیوستن به بریکس و تحقق برنامههای اقتصادی دولت اقدامات خوبی داشت و امیدواریم با این عضویت تحقق اهداف اقتصادی دولت شتاب بیشتری به خود بگیرد ما این رویکرد را به جد دنبال خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: در ارتباط با شانگهای در مجموع جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر منشور شانگهای اهداف و برنامههای تجاری و اقتصادی خود را پیگیری میکند.
وی افزود: عضویت در این دو مجموعه به نحوی است که در شانگهای به طور رسمی عضو شدهایم و در بریکس هم از ابتدای سال میلادی به عضویت درمیآییم، مهمترین هدفگذاری دولت مباحث اقتصادی و تجاری است.
کنعانی با اشاره به اینکه همکاریهای دفاعی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران به صورت دو جانبه و به طور ویژه با کشورهای همسایه دنبال میشود که خوشبختانه این همکاریها جز بخشهای پررونق سیاست خارجی کشور محسوب میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: این همکاریها مطابق موازین بینالمللی و در راستای حقوق ملت ایران دنبال میشود.
انتهای پیام/۳۷۱