به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، بنابر گزارش منابع محلی و تصاویر منتشر شده در روزهای گذشته، به نظر میرسد یک بار دیگر آتش جنگ در منطقه قفقاز میان دو کشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان شعله ور شده است.
پس از این که در پایان جنگ ۲۰۲۰ قره باغ توافقنامه صلح میان دو طرف با وساطت روسیه و ترکیه امضا شد، قابل پیش بینی بود که توقف درگیریها موقت بوده و در سالهای بعد احتمال جنگی بزرگتر نیز وجود خواهد داشت؛ در پایان جنگ ۲۰۲۰ ارمنستان از مناطقی که خاک رسمی جمهوری آذربایجان محسوب میشد عقب نشینی کرد، اما همچنان کنترل منطقه قره باغ کوهستانی را در اختیار داشت که از طریق گذرگاه لاچین به خاک اصلی ارمنستان متصل بود.
حدودا از ۸ ماه قبل ارتش باکو به بهانه انجام نشدن توافقات ذکر شده در معاهده صلح در خصوص ایجاد دسترسی زمینی به منطقه نخجوان (کریدور زنگه زور) اقدام به قطع مسیر ارتباطی گذرگاه لاچین کرده است؛ حدود ۱۲۰ هزار سکنه ارمنی منطقه قره باغ به ویژه در پایتخت این منطقه خودمختار یعنی اسپاناکرت (خان کندی) در آستانه فاجعه انسانی به دلیل قطع تدارکات قرار دارند.
در روزهای گذشته درگیریهای پراکندهای میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان در اطراف لاچین و سایر مرزهای دو کشور رقم خورده است؛ وزارت دفاع جمهوری اذربایجان مدعی است با استفاده از پهپادهای رزمی بیرقدار یک پست هدایت پهپادهای ارمنی را منهدم کرده است.
اختلال گسترده در سامانه موقعیت یاب جهانی در مرزهای دو کشور
با توجه به اینکه نقطه قوت اصلی ارتش باکو نسبت به رقیب خود استفاده گسترده از پهپادهای رزمی و انتحاری است، ارتش ارمنستان با سامانههای اخلالگر خود اقدام به ایجاد اختلال در عملکرد سامانههای GPS در منطقه تماس کرده است.
ارتش ارمنستان از زمان جنگ ۳ سال قبل تا کنون در تلاش برای بهبود وضعیت پدافندی خود و مهار ناوگان پهپادی جمهوری آذربایجان بوده است.
پروازهای متعدد نظامی از باکو به اسرائیل
رصد دادههای هوانوردی آنلاین نشان میدهد در روزهای اخیر چندین بار هواپیماهای ترابری رزمی ارتش جمهوری آذربایجان اقدام به پرواز به پایگاههای نظامی در سرزمین اشغالی کردهاند.
در عرض ۳ هفته، ۴ پرواز ترابری توسط ایلیوشین IL-۷۶ TD خطوط هوایی راه ابریشم با رجیستری ۴ K-AZ ۴۰ جمهوری آذربایجان به مقصد اسرائیل صورت گرفته است، خطوط هوایی راه ابریشم در زمان جنگ دوم قرهباغ نیز اصلیترین خط لجستیک هوایی باکو جهت تأمین تسلیحات از اسرائیل بود.
دو پرواز در روزهای ۱۵ و ۲۹ ماه آگوست و دو پرواز دیگر در روزهای ۱ و ۲ ماه سپتامبر (چند روز پیش و همزمان با آغاز تحرکات ارتش باکو) صورت گرفته است؛ مقصد هر ۴ پرواز پایگاه هوایی عوودا رژیم صهیونیستی در ۶۰ کیلومتری شهر ایلات بود.
به نظر میرسد جمهوری آذربایجان اقدام به دریافت فوری تسلیحاتی نظیر پهپادهای انتحاری هاروپ یا موشک بالستیک لورا برای جنگ جدید با ارمنستان کرده است.
نقل و انتقال گسترده نظامی در نخجوان و جنوب قره باغ
منابع محلی تصاویر متعددی از ارسال گسترده تجهیزات نظامی به سمت مرزهای ارمنستان منتشر کرده اند.
برخی کارشناسان معتقدند جمهوری اذربایجان به جای حمله به منطقه قره باغ کوهستانی ممکن است به شکل همزمان از نخجوان و جنوب قره باغ به سمت استان سیونیک ارمنستان یورش برده و ارتباط مرکز این کشور با این استان جنوبی و مرز مشترک با ایران را قطع کند. همچنین تصاویر منتشر شده از سوی وزارت دفاع جمهوری آذربایجان نشان میدهد این کشور تمرینات نظامی ویژهای را در روزهای گذشته آغاز کرده است.
کلیه شواهد نشان میدهد احتمال یک درگیری بزرگ دیگر میان دو کشور در روزهای یا هفتههای آینده وجود دارد؛ درگیری که میتواند منجر به تغییرات ژئوپلتیک بسیار مهمی در منطقه قفقاز در سالها و دهههای آینده شود.
منبع: مشرقنیوز
انتهای پیام/ ۱۳۴