به گزارش گروه اجتماعی دفاعپرس، نشست با حضور حجتالاسلام والمسلمین «محمدجعفر منتظری» رئیس دیوان عالی کشور در نشست تخصصی نمایندگان نظارت دیوان عالی در استانها اظهار داشت: به موجب قانون اساسی مهمترین وظیفه دیوان نظارت بر حسن اجرای قانون در محاکم و دادگاهها است و این مهم باید در جهت اتقان آرا ساماندهی شود.
حجتالاسلام منتظری با تسلیت شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) گفت: ایام سوگواری و مصیبت شهادت حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا (س) را به محضر روحانی حضرت بقیه الله الاعظم و همه شما حاضران تسلیت عرض میکنم.
رئیس دیوان عالی کشور با اشاره به اینکه مسؤولیت ما در دستگاه قضائی خطیر و سنگین است، ادامه داد: از شخص رئیس قوه قضائیه گرفته که سکاندار سیاستهای اجرایی دستگاه قضائی است تا همه کسانی که مدیریتهای گوناگون دستگاه قضائی را عهده دار هستند باید در جهتی حرکت کنند که خروجی نهایی کار آنها، صدور آرایی باشد که از اتقان کافی برخوردار باشد، حق را ثابت کند و برای ذی حق آن را به منصه عمل و اجرا برساند و همه این فرایند مقدمهای است برای اینکه مردم بتوانند در دعاوی و مراجعات به دستگاه قضائی از یک رأی عادلانه و متقن برخوردار شوند.
این مقام مسئول افزود: در این فرایند قضائی همه ما نقش داریم، قضات در دادگاههای بدوی، تجدیدنظر، دیوان عالی کشور، دادستانی و … مهمترین و مشکلترین مسؤولیتها را برای احقاق حق و عدالت عهدهدار هستند و حتی اقدامی که ضابطین انجام میدهند در این مهم، نقش دارد و تحقیقات آنها زیربنای اصلی در پروندهها است، این امور برای رسیدگی به پرونده شهروندی است که مدعی است حقی از او ضایع شده است و ما باید به وظیفه خود در چارچوب قانون و شرع عمل کنیم.
وی با اشاره به اهمیت اتقان آرا قضائی تصریح کرد: مقام معظم رهبری در دیدارهای خود مکرر نسبت به اتقان آرای قضات تاکید فرمودند، از جمله سیاستهای مدون در تعیین راهبرد اصلی قوه قضائیه بحث اتقان آرا است که از مهمترین مولفههایی است که بایستی مورد توجه قرار بگیرد.
رئیس دیوان عالی کشور تصریح کرد: به موجب قانون اساسی مهمترین وظیفه دیوان نظارت بر حسن اجرای قانون در محاکم و دادگاهها است و این مهم باید در جهت اتقان آرا ساماندهی شود.
رئیس دیوان عالی کشور ادامه داد: برای صدور آرای عادلانه که از اتقان کافی برخوردار باشد نیاز به وجود تمهیداتی از جمله آموزش، دانش به روز قضات، توجه به رفاه قضات، نظارت بر اجرای صحیح قانون در محاکم و… است، در مبانی شرع مقدس اسلام و قانون بر نظارت بر رأی قاضی تاکید شده است و در عهدنامه امام علی (ع) به مالک اشتر بر انتخاب بهترین افراد در قضاوت تاکید شده است.
حجت الاسلام منتظری خاطرنشان کرد: برخی از آقایان از کثرت نظارت بر قاضی گلهمند هستند در حالی که نظارت دیوان عالی کشور در قانون اساسی تصریح شده و نظارت دیوان عالی کشور بر اجرای صحیح قانون در محاکم، در اتقان آرا تأثیرگذار است و برای این امر باید پرونده از ابتدا مورد بررسی قرار بگیرد، مثلاً در مواردی که ضرورتی ندارد قرار بازداشت نباید صادر شود و این موارد باید به قاضی صادرکننده رأی اعلام شود.
رئیس دیوان عالی کشور بر لزوم تقویت ارتباط با نمایندگان نظارت دیوان عالی در استانها و ضابطهمند کردن آن تاکید کرد و گفت: لازم است برنامه ریزی جامع و کاملی داشته باشیم تا برگزاری همایشهایی از این دست به منظور پیشبرد بهتر امور، تداوم داشته باشد.
وی عنوان کرد: انتظارم از نمایندگان نظارت دیوان عالی کشور این است که رویکرد و اقداماتتان متفاوت از گذشته باشد و با معاونت نظارت دیوان عالی کشور در تعامل تنگاتنگ و ارتباط مستمر باشید و تجربیات را منعکس کنید تا به خواسته مقام معظم رهبری در جهت اتقان آرا لبیک بگوییم و با همه توان پای کار باشیم.
رئیس دیوان عالی کشور ادامه داد: معاونت نظارت در دیوان عالی کشور این مورد را بررسی کنند که مشخص شود چگونه میتوانیم اختیار بیشتری در چارچوب مقررات و قانون به نمایندگان نظارت دیوان عالی در استانها بدهیم تا از حداکثر ظرفیت آنها در استانها استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه تزریق نیروهای جدید، توانمند و جوانتر یکی از موارد مهم در جهت ایجاد تحول در دیوان عالی کشور است، گفت: باید قضاتی که واجد شرایط لازم برای خدمت در دیوان عالی کشور هستند، با کمک شما و رؤسای دادگستری قضات برجسته شناسایی شوند و قضات تازه نفس به دیوان عالی کشور وارد شوند.
حجت الاسلام منتظری در پایان گفت: از حضور شما نمایندگان در این همایش تقدیر و تشکر میکنم، ان شاء الله زحمات شما مورد توجه خداوند قرار گیرد و بتوانیم از حضور شما بیشتر از قبل استفاده نمائیم.
در ابتدای همایش حجت الاسلام والمسلمین سید کریمی حسینی معاون قضائی در امور شعب دیوان عالی کشور به تبیین اهداف همایش پرداخت.
در ادامه عبدی دبیر هیئت اتقان آرا قضائی استان البرز و تقوی دبیر هیئت اتقان آرا قضائی استان قزوین گزارشی از نحوه ارزیابی آرای قضائی و برخی اشکالات موجود در سامانه ارائه دادند و سه نفر از نمایندگان نظارت دیوان عالی کشور در استانها در خصوص نحوه نظارت دیوان عالی کشور بر محاکم به ایراد سخن پرداختند.
صوفی سرپرست اداره کل نظارت و ارزیابی آرا معاونت نظارت به تبیین مفاد دستورالعمل ارزیابی اتقان آرای قضائی و وظایف هیئتها و گروههای استانی در این خصوص پرداخت.
بررسی نحوه نظارت دیوان عالی کشور بر محاکم و پیگیری اجرای دستورالعمل اتقان آرای قضائی مصوب ۱۳۹۹/۱۰/۲۹ و رونمایی از سامانه تناد و تبیین نحوه نظارت الکترونیک از طریق سامانههای موجود از جمله محورهای مهم در این همایش است که کاظمی فرد رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه، انصاری معاون قضائی در امور هیئت عمومی دیوان عالی کشور و مرتضوی معاون نظارت دیوان عالی کشور پیرامون آن توضیحاتی ارائه کردند.
معاون نظارت دیوان عالی کشور در خصوص اطاله دادرسی، علل نقض آرا، علل تجدید اوقات، بلاتصدی بودن شعب، عدم وصول نظریه کارشناس و پزشکی قانونی و… مواردی را به تفکیک بیان کرد.
انتهای پیام/ 241