به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس، هیات داوران دومین جشنواره دوسالانه کتاب مقاومت (جایزه ادبی شهید آوینی) بیانیه ای را به شرح زیر منتشر کرد:
1) کتاب مقاومت، عصاره اندیشههای پاک و قلمهای حق طلب و ظلم ستیزی است که در سنگر کلمات در برابر منادیان متظاهر آزادی خواهی و مدعیان عوام فریب حقوق بشری ایستادهاند و از ژرفای احولات ملل ستم دیده، اقدامات ظالمانه قدرتهای استکباری را به چالش میکشند. این جانهای عدالت خواه و قلمهای استکبارشناس و استعمارستیز در پرتو علم و آگاهی نشات گرفته از تعالیم عالی وحی، در سایه سار درخت تنومند انقلاب اسلامی، روح و قلب مردم ستم دیده جهان به ویژه مسلمان آزادی خواه را به سمت و سوی پایداری و مقاومت در برابر ظالمان زورگوی جهانی سوق داده و تقویت اندیشه های جهادی را در عرصه علم و ادب و هنر خواستارند.
2) دریک نگاه کلی، جلوه های مقاومت تاریخ معاصر ایران در دهههای 1340، 1350 و 1360 که با نام حضرت امام خمینی(ره)، انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی پیوند خورده است، از ویژگیهای منحصر به فردی برخوردار است و پدیدآورندگان متعهد با آثار مکتوب فراوانی در قالبهای گوناگون علمی ادبی و هنری به انعکاس آنها پرداختهاند و مستندات آن عموما منتشر شده است. اما درباره مقاومت بینالملل اسلامی و جهانی هنوز آثار قابل توجهی در داخل پدید نیامده است. حتی پیرامون میزان تاثیرگذاری انقلاب اسلامی ایران بر نهضت های مقاومت اسلامی در سراسر جهان هم با فقدان منابع پژوهشی مهم روبروییم. در حالیکه وجود این منابع و ترجمه آنها به زبانهای دیگر در کنار ارائه آثار ادبی و هنری می تواند با کمترین هزینه، بیشترین تاثیرگذاری های جهانی را به دنبال داشته باشد.
درعرصه کتاب های کودکان و نوجوانان هم کمبود جدی آثار متناسب با این گروه سنی، محسوس است. نگاه مناسبتی و گاه شعاری همراه با ضعف تصویر سازی را می توان از عمده ترین آسیب های این شاخه قلمداد کرد. مخصوصا که تقریبا هیچ اثر شاخص غیر ادبی و پژوهشی مناسب مخاطب هم در این عرصه موجود نیست. درباره دیگر کتابهای بزرگسالانه این حوزه، نداشتن مقدمه لازم و نگارش بعضا نه چندان هنرمندانه و ساختار نامناسب فنی کتاب از جمله کاستی های آن است. هم چنین تاکید بیش از حد بر قالبهای مقاله، خاطره وزندگی نامه ، پدید آورندگان را از قالب های دیگری مانند مصاحبه ، گزارش ، جنگ فرهنگی ، وصیت نامه و ...تا حدودی غافل کرده است.
3) جشنواره ناچار به انتخاب محدود است وگرنه بسیاری از کتاب های دیگر هم از شایستگی های متعددی برخوردارند و انتخاب یکی دلیل بر ضعف دیگری نیست و تنها در مرحله رقابت تنگاتنگ است که کتابی بالا می آید و اثر دیگری کنار می رود.
قابل یادآوری است که داوری ها عموما در سه مرحله انجام شده و در ارزیابی آثار معیارهایی چون:
الف: تمرکز بر تحولات جاری منطقه ای و بین المللی در سالهای اخیر.
ب: نگاه هنرمندانه به تحولات جاری بیداری اسلامی و پاسخ به چرایی رویداها بر اساس زمینه ها، علل و عوامل، رهبران و شخصیت های تاثیرگذار و آثار و پیامدها.
ج: رویکرد علمی همراه با روش و متد متناسب با موضوع.
د: ژرف نگری، ارائه ایده های نو و معرفی ظرفیت های تازه در آثار.
ه: استفاده از قالب های متنوع و داشتن ادبیات متناسب با موضوع و قوت نثر و سلامت نگارش همراه با مقدمه و فهرست منابع و مآخذ و فصل بندی مناسب.
در پایان هیات داوران دومین جشنواره دوسالانه کتاب مقاومت (جایزه ادبی شهید آوینی) از همه شاعران، نویسندگان، مترجمان، مولفان و پژوهشگرانی که فارغ از دغدغههای به حق مادی، تنها به دلیل عشق به اسلام و انسانیت، آرمانهای متعالی و تعهد به مردم بخشی از بهترین ایام عمر خویش را صرف قلم زدن در عرصه های گوناگون مقاومت می کنند نهایت تشکر را دارد و امیدوار است در دوره های بعد با شمار بیشتری از برگزیدگان و تقدیر شدگان مواجه باشد.