الوقت تحلیل کرد؛

زخم‌های عربستان از حزب‌الله لبنان در سوریه

رژیم سعودی‌ در پروژه‌های خود در عراق، یمن و بویژه سوریه با شکست مواجه شده است که ریاض در تمامی این ناکامی‌ها ردپای حزب الله لبنان را می‌بیند.
کد خبر: ۷۷۴۹۷
تاریخ انتشار: ۲۵ فروردين ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۶ - 13April 2016

زخم‌های عربستان از حزب‌الله لبنان در سوریه

به گزارش گروه بینالملل دفاع پرس، رژیم پادشاهی سعودی شاهد شکست پروژههای خود در عراق، یمن و بویژه سوریه است. در تمامی این ناکامیها ریاض ردپای حزب الله را میبیند. اوج ناکامی سعودیها در سوریه با آزادی شهرکهای نبل و الزهرا رقم خورد.

این شهرکها به دلیل قرار گرفتن در مناطق مرتفع بر اصلی ترین مسیر شهر حلب به مرز ترکیه اشراف دارند. در اواسط سال 2012، زمانی که گروههای مسلح تحت حمایت ریاض و آنکارا با سرعت در حال تصرف یکی پس از دیگر مناطق در غرب و شمال غربی حلب بودند حزبالله تصمیم گرفت عدهای از نیروهای خود را در نبل و الزهرا مستقر کند.

حضور این نیروها نقش اساسی در تقویت مقاومت چهار ساله این شهرکها در مقابل محاصره گسترده شبه نظامیان گروههای تروریستی از جمله جبهه النصره شاخه نظامی القاعده داشت. با ورود نظامی روسیه به جنگ سوریه، پایان محاصره نبل و الزهرا به دلیل موقعیت راهبردی در اولویت قرار گرفت و سرانجام نیروهای مقاومت با پیشتازی رزمندگان حزبالله در اواسط بهمن به این شهرکها رسیدند.

 در پی این موفقیت، مناطق تحت کنترل گروههای مسلح در غرب و شمال غرب حلب به محاصره نیروهای مقاومت درآمد. مهمترین گروههای فعال در این مناطق جبهه النصره و احرار الشام هستند که از اوایل سال گذشته در ائتلافی با عنوان «جیش الفتح» با یکدیگر متحد شدند.

پیشرویهای نیروهای مقاومت تمام اهداف و رویاهای ریاض برای سوریه را در معرض فروپاشی کامل قرار داد و به همین دلیل عربستان سعودی یک روز پس از ازادی نبل و الزهرا اعلام کرد آماده اعزام نیروی زمینی به سوریه است. سعودیها هدف خود را مبارزه با داعش عنوان کردند اما برای همگان روشن بود که این اقدام سعودیها با هدف نجات القاعده و متحدانش صورت میگیرد.

با گذشت زمان کسی -حتی آمریکاییها بر خلاف موضع ظاهری- اعلام آمادگی عربستان سعودی برای اعزام نیروی زمینی به سوریه را با توجه به عملکرد این کشور در یمن جدی نگرفت.

در نتیجه سعودیها آخرین گزینه خود، یعنی فعال کردن جبههای جدید در لبنان را برای تاثیرگذاری بر تحولات میدانی سوریه در دستور کار قرار دادهاند. فعال کردن جبههای در لبنان برای اولین بار توسط یک اندیشکده نزدیک به رژیم صهیونیستی مطرح شد.

فابریک بالانج کارشناس جغرافیای سیاسی سوریه از «موسسه واشنگتن» -این اندیشکده به داشتن روابط نزدیک با لابی صهیونیستها در آمریکا معروف است- در تحلیلی که پس از آزادی نبل و الزهرا منتشر کرد، با اشاره به محدود بودن گزینههای ترکیه و عربستان مینویسد: « گزینه دیگر این است که یک جبهه جدید در شمال لبنان ایجاد کنند، جایی که گروههای سلفی محلی و هزاران آواره نا امید سوری میتوانند در این نبرد مشارکت داشته باشند. یک همچین اقدامی میتواند مرکز حیاتی علویان در طرطوس و حمص و همچنین اصلی ترین مسیر به دمشق را به صورت مستقیم تهدید کند. در این صورت نیروهای رژیم از یک جناح خارجی مورد حمله قرار خواهند گرفت و خطوط مخابراتی و کمک رسانی از لبنان به سوریه قطع خواهد شد. سوال اینجاست که آیا ریاض و آنکارا اراده و ابزارهای لازم برای انجام این اقدام خطرناک را دارند؟».

در سطح دیپلماتیک و سیاسی سعودیها نشان دادهاند مصمم هستند تا هر آنچه را که در توان دارند برای ضربه زدن به حزبالله و فراهم کردن زمینههای آشوب در لبنان به کار بگیرند. ریاض در اول اسفند 1394 با مقصر ضمنی نشان دادن حزبالله اعلام کرد از پرداخت کمک 3 میلیارد دلاری خود به ارتش لبنان منصرف شده است تا بدین طریق موجی از انتقادهای داخلی را علیه حزبالله ایجاد کند، بلافاصله «اشرف ریفی» وزیر دادگستری با اتخاذ مواضعی تند علیه حزبالله استعفا داد. همزمان با تلاش رسانههای همسو با ریاض، عربستان برای بحرانی کردن اوضاع پادشاهی عربی حاشیه خلیج فارس از شهروندان خود خواست از سفر به لبنان خودداری کنند، این اقدامات عملی و تبلیغاتی علیه حزبالله سرانجام با تروریستی اعلام کردن این جنبش توسط شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب به اوج خود رسید.

در کنار اقدامات علنی و دیپلماتیک، گزارشهای منتشر شده حاکی از تشدید تحرکات امنیتی عربستان در لبنان است. اواسط اسفند 1394 لبنان از توقیف یک کشتی حامل سلاح به مقصد شمال لبنان خبر داد که در ترکیه بارگذاری شده بود. در همین حال، پایگاه استراتفور، یک موسسه اطلاعاتی امنیتی به نقل از یک سیاستمدار لبنانی گزارش داد که عربستان سعودی می خواهد یک گروه شبه نظامی در میان اردوگاه آوارگان سوری در لبنان علیه حزب الله ایجاد کند.

لبنان در طول پنج سال گذشته توانسته است ثبات خود را در مقابل طوفان سوریه حفظ کند و سعودیها نیز تاکنون علاقهای نداشتند لبنان را به صورت مستقیم وارد بحران سوریه کنند اما هم اکنون که آنها همه چیز را در حال از دست دادن میبینند شکی در قربانی کردن لبنان نخواهند کرد هر چند حزبالله نشان داده که در اوج آمادگی خود قرار دارد و حتی نسبت به برنامههای دشمنان خود آگاه است. نیروهای این جنبش در 22 اسفند  در یک اقدام پیش دستانه مواضع شبه نظامیان داعش در شمال لبنان را هدف قرار دادهاند تا بحران را در نطفه خفه کنند و انتظار میرود اینگونه حملات حزبالله افزایش یابد.

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار