رئیس سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری:

با تکیه بر ظرفیت علمی بسیج می توان حوزه نفت را خودکفا کرد

رئیس سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری ضمن تشریح برنامه ها، عملکرد و اهداف سازمان بسیج علمی اعلام کرد: با تکیه برظرفیت علمی بسیج می توانیم جهاد خود کفایی تشکیل داده وحوزه نفت را خودکفا کنیم.
کد خبر: ۷۸۲۵
تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۳۹۲ - ۱۳:۳۹ - 12December 2013

با تکیه بر ظرفیت علمی بسیج می توان حوزه نفت را خودکفا کرد

به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس سردار تولایی رئیس سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری در گفتوگو با بسیج پرس اظهار کرد: اگر روزی تهدید نظامی باشد بسیج رزمنده است؛ اگر جنگ در عرصه سایبری باشد، باید هزاران مرکز سایبری توسط بسیجیان راه اندازی شود؛ اگر روزی مشکلات پزشکی باشد، بسیج، نمود بسیج سلامت میگیرد و اگر فن آوری و دانشگاه مطرح باشد رسیدن به نقطههای برتردانش را هدف قرار میدهد. بسیج باید ظرفیتهایش را در مسیر علم و فن آوری افزایش دهد.

وی گفت: سازمان بسیج علمی در سال ۱۳۸۷ (سال نوآوری و شکوفایی) کار خود را بر مبنای تجمیع و حمایت فعالیتهای پراکندهٔ علمی بسیجیان آغاز کرد و قرار شد بسیج علمی از ظرفیت اقشار بسیج برای تبدیل گفتمان غالب به گفتمان علمی استفاده شود و بسیج فضای پرورش علم و تربیت محقق شود. بنابراین مجموعه سازمان بسیج علمی به عنوان معاونت ستادی علم بسیج عهده دار هدایت، حمایت و نظارت بر فعالیتهای علمی بسیجیان شد. آرزو داریم مانند دوران دفاع مقدس در همه نقاط، خیمهای به نام بسیج، علاقه مندان پیمودن مسیر عزت آفرینی علمی را جذب کند. بسیج نمیخواهد وظایف دستگاههای نظارت بر علم را به عهده گیرد اما به عنوان امتداد مردمی تمام این دستگاههای دولتی آماده است فضایی را فراهم کند که ظرفیتهای مردمی را فعال کند و ما امروز با مراکز متولی علم ارتباط خوبی داریم.

سردار تولایی افزود: امروزه سازمان بسیج علمی از همان اختیارات پارکهای علم و فناوری و مجموعههایی که در چرخهٔ دانش کشور فعالیت میکنند برخوردار است و از منظر معاونت علمی و بنیاد نخبگان به عنوان یکی از سازمانهای حامی و نخبه پرور شناخته میشود همچنین سازمان بسیج علمی به دلیل برخورداری از کار گروههای تخصصی، از سازمانهای صاحب نظر در مراحل ثبت اختراع سازمان ثبت مالکیت فکری و مالکیت معنوی است.

 برای همه سطوح علمی برنامه داریم

 رئیس سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری تصریح کرد: رویکرد بسیج در عرصه علم شامل برنامه ریزی و طراحی برای همه سطوح علمی از سطوح پایین تا حوزههای راهبردی است به همین منظور طرح باشگاه خانوادهٔ خلاق و یا پایگاههای پرورش خلاق در قالب بسیج محلات را دنبال میکنیم.

وی در تشریح این طرح گفت: نمونه این نوع باشگاه را در ۱۰ نقطه در سراسر استان تهران برگذار کردهایم و مرحلهٔ آزمایشی را در قالب یک جشنواره، به انجام رساندیم و ان شا الله با همت سپاه محمد رسول الله ص ما شاهد باشیم که در تمام نواحی این استان بخشی از ظرفیتهای بسیج اختصاص پیدا کند و دانش آموزان با اشتیاق راههای پروش خلاقیت را بیاموزند، با فنون خلاقیت آشنا شوند و در فضای مراکز رشد خلاقیت و نوآوری ایدهشان را تبدیل به پدیده کنند.

سردار تولایی اعلام کرد: بر مبنای آسیبشناسی انجام شده با یک نگاه مکمل چندین ظرفیت را برای کمک به چرخهٔ علم و فناوری کشور طراحی و اجرا کردیم. گام بالاتر در استانهایی است که ظرفیت خلاق مخترعین و مبتکرین آنها بیش از امکانات و ظرفیتهای دولتی باشد مجموعه سازمان بسیج علمی با همکاری سازمانهای محلی، استانداران، فرمانداران، شهرداری و اوقاف مراکز رشد خلاقیت و نوآوری را تاسیس میکند.

رئیس سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری در ادامه گفت: حمایتهای سخت افزاری و نرم افزاری سازمان بسیج علمی سبب شده است که در حال حاضر ۲۷ مرکز رشد خلاقیت در سطح کشور با تاکید بر مناطق کمتر برخوردار جامعه داشته باشیم و در بسیاری از استانها مراکز رشد خلاقیت محور خوبی برای حفظ وپرورش افراد خلاق و مبتکر باشد.

مراکز تحقیقات دانشجویی به شکل هدف محور شکل میگیرند

وی افزود: با رویکرد هدفمند کردن توان علمی در حوزهٔ دانشجویی بر مبنای نقشهٔ راه علمی بسیج و متناسب با نقشهٔ جامعهٔ علمی کشور تقریبا یکصد موضوع اولویت دار، در ۶ اولویت محوری به عنوان موضوعاتی انتخاب کردیم و بسیج دانشجویی در تلاش است مراکز تحقیقات دانشجویی به شکل هدف محور شکل بگیرند و اگر این هدف شکل گیری شود این مراکز به قطبهای علمی در حوزهٔ خودشان تبدیل میشوند، بنابراین در سطح دانشجویی مراکز تحقیق و توسعهٔ نوآوری دانشجویی طراحی شده است.

سردار تولایی خاطر نشان کرد: در سطح حرفهایتر مجموعه ساختارهایی به نام مراکز هدایت و حمایت از تحقیقات کاربردی طراحی شده است این مراکز به شکل ترکیبی از مهندسین حوزهٔ صنعت و اساتید دانشگاه و دانشجویان تحصیلات تکمیلی در همان رشته شکل میگیرد، مسائل و دغدغههایی که از سوی صنعت به این هسته وارد میشود توسط اساتید مورد بررسی قرار میگیرد و از آن موضوعات، عناوین پایان نامههای ارشد و دکتری استخراج میشود همچنین دانشجویانی که مرتبط با موضوعات کلیدی فعالیت کنند، به سازمانهای کاربر معرفی و از حمایتهای سازمان بسیج علمی برخوردار میشوند

رئیس سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوریادامه داد: اما این فضا کافی نیست به همین جهت در حال تاسیس مجموعهای تحت عنوان فروشگاهها و نمایشگاههای نوآوران در سطح کشور هستیم، هم اکنون شعبهٔ مرکزی آن در تهران فعال است این نمایشگاهها با نمایشگاههای دیگر متفاوت است در بررسیهای که انجام شده در منطقهٔ غرب آسیا و خاورمیانه هیچ کشوری چنین اقدامی نکرده اما در کشورهای توسعه یافته به شکل دیگری برگزار میشودو ظرفیتهای خلاق را حمایت میکنند. در این فروشگاه مخترعین محصولات تولیدی را مستقیم به مصرف کننده عرضه میکنند یا اختراعات و ابتکاراتی که به مرحلهٔ تولید آزمایشی رسیده شریک و یا سرمایه گذار پیدا میکنند.

وی عنوان کرد: ان شا الله در بستر فروشگاه اینترنتی، مجموعه نمایشگاه و فروشگاههای نوآوران را خواهیم داشت. امیدوارم بتوانیم به سرعت نمونهای از نمایشگاه و فروشگاه مذکوررا در تمام فروشگاههای بزرگ کشور به عنوان معرفی محصولات حاصل خلاقیت فرزندان این سرزمین معرفی بکنیم.

فرصت سرمایه گذاری و حمایت اقتصادی برای مخترعین

سردار تولایی گفت: خلأ دیگر عمدهٔ مخترعین و مبتکرین عدم استقبال و حمایت از آنها است. به همین دلیل از طریق موسسهٔ پیشگامان توسعه فرایند دانش که یکی از ظرفیتها و شرکتهای دانش بنیان و وابسته به بنیاد تعاون بسیج است فرصتهای سرمایه گذاری و حمایتهای اقتصادی را فراهم کردهایم. در آستانه هفتهٔ بسیج امسال تفاهم نامهای بین سازمان بسیج علمی و بانک قرض الحسنهٔ مهر ایران منعقد شده که به زودی وامهای قرض الحسنه برای مخترعین و مبتکرین را از طریق معرفی دفاتر سازمان بسیج علمی و موسسهٔ پیشگامان و اقدام آن از سوی شعبات بانک قرض الحسنهٔ مهر ایران آغاز خواهیم کرد به نظرمی رسد ایجاد فضای تحرک و فرصت آفرینی به پرورش استعدادها و اشتغال آفرینی کمک میکند.

رئیس سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری افزود: همچنین اقدام دیگری که مرحلهٔ آزمایشی آن را در تهران با همکاری شهرداری در حال اجراست ساخت پایگاههای خلاقیت در نزدیکی مساجد است تا این فضای پویا و کوشا با حمایت ظرفیتهای اجتماعی رادر کنار بسیج داشته باشیم همچنین ظرفیتهای خلاق و کارآفرین به ویژه دانشگاهیان را با رویکرد بسیج کارآفرینی سازماندهی کردهایم امیدوارم که بتوانیم گامهای مقدماتی را بعد از هفتهٔ بسیج سال جاری رقم بزنیم شورای عالی بسیج کارآفرینی با کمک ظرفیتهای سازمان آموزش فنی و حرفهای، کارآفرینان مجرب و با استفاده از ظرفیتهای بانکی ایجاد شده میتواند نیازمندیهای جامعه را فراهم کند و مصداقی از تحقق شکوفایی اقتصاد مقاومتی باشد.

ایجاد پژوهشکدههای مجازی

وی در تشریح برنامههای بیسج علمی گفت: ایجاد فضای رصد دانش و سازماندهی صاحب نظران برای بهره برداریهای سطح راهبردی از فعالیتهای سازمان بسیج علمی است که شامل پژوهشکدههای مجازی هستند، یک حوزهٔ مغز افزاری که اساتید صاحب نظر در یک رشته، آن را در کشور رصد میکنند و در بستر شبکهٔ اجتماعی و اینترنت به بررسی و بحث علمی میپردازند. در این حوزه ۱۷ پژوهشکده مجازی را تاسیس کردیم که در غالب اقشار تخصصی بسیج فعالیت میکنند. ۲ مورد از این پژوهشکدهها در حوزهٔ حقوق زنان و خانواده و موضوع حجاب و عفاف، در سازمان بسیج خواهران یا جامعهٔ زنان، ۴ پژوهشکدهٔ مجازی در معاونت حوزهٔ بین الملل و جهان اسلام، ۴ پژوهشکدهٔ مجازی در بسیج جامعهٔ پزشکی در موضوعات راهبردی حوزهٔ سلامت و چند پژوهشکده هم در حوزهٔ فنی، مهندسی و صنعت فعالیت میکنند که سازمان بسیج علمی نقش ستادی و استاندارد سازی و نظارت بر مجموعهٔ این فعالیتها را بر عهده دارد.

باید به بیش از ۲۰ هزار شرکت دانش بنیان برسیم

سردار تولایی ادامه داد: درهدف گذاری انجام شده باید به بیش از ۲۰ هزار شرکت دانش بنیان برسیم ولی ما شاید کمتر از ۳۰ درصد این هدف را محقق کرده باشیم.

وی همچنین در چگونگی بر طرف کردن این خلا اضافه کرد: بر مبنای بررسیهایی که داشتهایم اگر کسی با اتکا به ظرفیتهای خودش شخصی یا نهادی توانسته باشد کاری را به ثمر برساند میتواند به مراکز فناوری کشور ورود پیدا کند و پس از اثبات تواناییاش شرکت دانش بنیان ثبت کند.

رئیس سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری افزود: در حال حاضر مجموعهٔ طرحهای وارده به بسیج علمی از سراسر کشور در ۹ کارگروه تخصصی در حوزههای مختلف علوم از جمله ریاضی، فیزیک، IT، شیمی، مکانیک، عمران، بایوتکنولوژی، پزشکی، علوم انسانی و رشتههای دیگر به وسیلهٔ اساتید دانشگاه، کارشناسان صنعت در بخش دفاع و صنعت در بخش غیر دفاع مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرند و تاکنون نزدیک به ۱۶۰۰ طرح اختراع، ابتکار و پژوهش مورد حمایتهای سازمان بسیج علمی قرار گرفته است و تمامی سازمانهای استانی بر مبنای دستور العمل و تفویض اختیاری صدها طرح دیگر را مورد حمایت قرار دادند.

وی تصریح کرد: هر فرد خلاق، نوآور و مبتکری که میتواند پاسخگوی نیازی از جامعه باشد و هدفی را دنبال میکند در صورت بروزمشکل به اولین مرکز بسیج که دارای معاونت علمی باشد مراجعه کند ان شا الله همکاران ما راهنما، یار و حامی اوخواهند بود و کمک میکنند ایدههای خلاقانه به محصول خلاقانه تبدیل شود.

جامعه نیازمند ورود نخبگان به حوزه علوم انسانی است

رئیس سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوریدرباره لزوم فعالیت درحوزه علوم انسانی گفت: باید فضای جنب و جوش علمی و پر انگیزه در همهٔ رشتهها، مراکز و دانشگاهها فراهم کنیم اما چون بیشتر اختراعات و فعالیتها در حوزهٔ فنی، مهندسی نهادینه شده است بیشتر مراجعات در حوزههای فنی و مهندسی است و معتقدیم که حوزههای علوم انسانی و اسلامی میبایست مورد استقبال بیشتری قرار بگیرند از ین رو یکی از حوزههایی که سازمان بسیج علمی احساس میکند نیاز مبرم جامعه است، تاثیر گذاری راهبردی در حوزههای تصمیم گیری و برنامه ریزی در کشور است.

وی با تاکید بر پیگیری مستمر و مطالبه مقام معظم رهبری برای کاهش وابستگی به نفت گفت: در سال جاری با همت اساتید جهادگر، دانشکدههای علوم اقتصادی تهران و برخی از استانها و ۱۰ همایش تخصصی در حوزههای مختلف با موضوع کاهش وابستگی بودجه و وابستگی اقتصاد کشور به نفت، جلوگیری از خام فروشی نفت را طراحی کردیم که خوشبختانه سومین همایش تخصصی پس از نشستهای دانشگاه شهید بهشتی و تهران در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد و این حرکت ادامه خواهد داشت تا بتوانیم این مطالبه را در جامعه، اندیشمندان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی حوزههای اقتصادی زنده کنیم، انگیزهٔ آنها را تحریک کنیم تا روی راهکاریهای مختلف کاهش وابستگی به نفت فعالیت کنند و امیدوار هستیم مجموعهٔ این بحثها و بررسیهای علمی در تدوین برنامهٔ سال ۱۳۹۳ و برنامهٔ ششم اقتصادی کشور مورد توجه مجلس شورای اسلامی قرار بگیرد.

سردار تولایی افزود: صراحتا عرض میکنم امروز قادر هستیم با بسیج همه جانبه ظرفیتهای علمی، اساتید دلسوز، مهندسین پویا، دانشجویان مستعد و نخبگانی که با شبکهٔ علمی بسیج ارتباط دارند در عرصهٔ نفت جهاد خودکفایی را شکل دهیم و کشور را از خام فروشی نفت به عنوان تهدیدآزاد میکنیم. ان شا الله به مرحلهای برسیم که کشور هر زمان تصمیم گرفت، صادرات نفت خام را متوقف کند و این مرحله در صورتی که مدیران، وزرا و حوزههای مسئول به توان بومی اعتماد کنند قابل دسترس است. سازمان بسیج در خدمت همه مسئولینی است که میخواهند با اتکا به سرمایههای جامعه در حوزه مسئولیت خود موفق باشند.

یکی از عظیمترین بانکهای اطلاعاتی حوزهٔ نفت در سازمان بسیج علمی وجود دارد

رئیس سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری با توجه به شرایط خاص کشور و اعمال تحریمهای علمی در کشور و دور زدن تحریمها افزود: امروز در کشورمان ۶۰۰۰ عنوان کالای وارداتی داشتهایم در مقابل بیش از ۴ میلیون دانشجو داریم یعنی به ازای هر قلم کالای وارداتی ۶۰۰-۷۰۰ دانشجو داریم، چه وجدانی میتواند باور کند جوانان پر ظرفیت و خلاق کشور ما نمیتوانند این مسائل را حل کنند و برای این قسمت طرحی داریم که گام اول آن را در حوزهٔ نفت شروع کردهایم، تمام اطلاعات کالاهای مورد نیاز در کلیهٔ چرخههای نفت از مرحلهٔ شناخت، حفاری، استخراج، استهسال و تبدیل به محصولات فرآوری شده را جمع آوری کردهایم. معتقدیم یکی از عظیمترین بانکهای اطلاعاتی حوزهٔ نفت در سازمان بسیج علمی وجود دارد. و مجموعهٔ رصد دانش ایران که در قالب طرحی به نام پارس در ثریا در سازمان بسیج علمی در حال پیگیری است به دانشجویان علاقهمند پیشنهاد میکنیم؛ همچنین به مجموعههای حوزههای صنعت و دانشگاه که با اتخاذ یک مسیر هدفمند سرانجام یک دانشجو را به کار آفرین تبدیل میکنند کمک میکنیم.

خانه نخبگان در همه استانها راه اندازی میشود

وی در ادامه گفت: محور همایشهای سال ۱۳۹۲ارتباط و گره زدن نخبگان و صاحب نظران به مسئولین تصمیم گیرو اجرایی بود. به همین منظورموضوع خانه نخبگان مطرح شدکه در هر استان صاحب نظران حوزههای مختلف در خانه نخبگان جمع میشوند و سهم استان خود را در سند چشم انداز کشور بررسی و تبیین میکنند. برخی از استانها اسناد راهبردی و آمایش سرزمینی متناسب با سند چشم انداز دارند و بسیاری از استانها ندارند بنابراین بسیج علمی باید با همکاری استانداران همت کنند وسند آمایش سرزمینی استان و برش استانی را طراحی کنند.

 سردار تولایی در تشریح این طرح افزود: باید موانع رشد و شکوفایی استان در موضوعات و کارگروههای مختلف مورد بررسی قرار گیرد و فهرست شود، در جلسات دیگر عوامل پیشرفت و شکوفایی که به عنوان فرصتهای بالقوه هستند احصا و فهرست شود هر استان موظف است بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ مساله را در سال ۱۳۹۲ شناسایی کند و آنها را در اختیار دانشگاه و استانداران محترم قرار دهد. این حرکت بسیج در سال ۱۳۹۱ مورد حمایت وزیر وقت کشور قرار گرفت و به تمام استانداران ابلاغ شد که از ظرفیت متخصصین و متفکرین و صاحبنظران بسیجی در استان به عنوان اتاق فکر استفاده کنند.

رئیس سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری در پایان تاکید کرد: امسال برنامهٔ محوری بسیج علمی نهادینه کردن این موضع است و امیداریم در دههٔ فجر امسال هر استان یک کتابچه شامل خروجیهای خانه نخبگان یعنی همان ۱۰۰ تا ۲۰۰ مسئله با ارائه راهکار و پیشنهاد برای پایان نامههای تحصیلات تکمیلی عرضه کند. قطعا در سالهای آینده ما این موضوع را به شهرستانها گسترش خواهیم داد و امیدواریم هر شهرستان با شهرستان مجاورش و مقامات استان با همدیگر در حل مسئلهها و دغدهها برای رسیدن به قلههای پیشرفت رقابت کنند.

نظر شما
پربیننده ها