خبرگزاری دفاع مقدس - دکتر عباسعلی فرزندی: حماسه حسینی و قیام عاشورا تاریخ ساز و مکتب مبارزه و فضیلت و مدرسه ی عشق و انسان سازی و کاروان آزادی آفرین کربلا مدرسه سیار عشق است. حماسه سازان کربلا و آزادی آفرینان کاروان شام دو جلوه از یک حقیقت هستند زیرا شجره طیبه نهضت حسینی با خون مطهر حضرت ابا عبدالله علیه السلام و یاران با وفایشان آبیاری شد و با فداکاری های کاروان کربلا به ثمر نشست، و اربعین تجلی کامل و نمادی حقیقی از ماندگاری این نهضت الهی و احیاگر است. اربعین فرصتی است تا همگان با بازخوانی گستره و عمق نهضت عظیم حسینی و عظمت ابعاد مدبرانه و هوشیارانه حرکت الهی کاروانیان آزادی بخش کربلایی به میزان قدر و ظرفیت خویش از فرهنگ حیات بخش عاشورا بهره مند شوند.
اربعین نماد و مظهری است که رهسپاران کوی ولایت و رهپویان راه حسینی بتوانند با تمسک به درس های آن، شناخت و بصیرت افزون تری نسبت به نهضت عاشورا و کاروان فضیلت عشق، راست قامتی و آزادگی پیدا کرده و در پناه این درس ها در پیمودن راه آن اسوه های همیشگی، مبارزه و کرامت بیش از پیش موفق گردند و از پرتو نورانی آنان راه خویش را روشن تر نمایند.
بی تردید با الهام از آموزه های اربعین، همگان می آموزند که در شرایط سخت و وضعیت های بحرانی همچون روزهای فتنه در زمستان 1388 چه کاری انجام دهند. اربعین درس های فراوانی را فراوری بشریت قرار داده است که این درس ها را می توان در ابعاد؛ شناختی و بینشی، حماسه و فداکاری، نقش و مسئولیت پذیری، پیام رسانی، سنن الهی، انسانی، عبادی و اخلاقی مورد واکاوی قرار داد.
هدف شناسی یا شناخت صحیح هدف و راه و ابزار، شرط اساسی و نخستین درس اربعین است و کاروانیان کربلا همگان هدف و راه خود را کاملا شناخته و با اعتقادی راسخ و خلل ناپذیر برای تحقق اهداف نهضت عاشورا از کربلا تا شام و شام تا کربلا و مدینه ایثارگرانه پیمودند، زیرا آنان با ایمان و اعتقاد استوار، صلاحیت و اراده پولادین و شخصیت شکست ناپذیر و مقاوم، نشانه ها و آثار شناخت راستین و والای خود را به نمایش گذاشتند و این درس به ما می آموزد که انقلاب اسلامی، آرمان ها ، اهداف ، عوامل رشد، موانع پیشرفت، جایگاه و دشمنان و تهدیدات را شناخته تا با استحکام و عمق بخشی به شناخت، به راه خویش ادامه داده و به اهداف متعالی خود نایل آید.
مسئولیت شناسی و شناخت دقیق و عمیق وظیفه و تکلیف که از هدف شناسی نشات می گیرد از ضرورت های دیگر است و روشن بودن بایدها و نبایدها و پایبندی به آن ها در نهضت حسینی و حرکت کاروانیان کربلایی از درس های اربعین حسینی است ، زیرا در نگاهی گذرا می توان این حقیقت را دریافت که نه تهدید و ارعاب دشمن و نه هیچ عامل دیگری نتوانست عاشوراییان را از هدف و راه خود باز دارد و ملت ما امروز بیش از پیش نیازمند شناخت مسئولیت و وظیفه خود است تا مقاوم تر از گذشته در تداوم راه انقلاب تلاش مجاهدانه کنند که حماسه عظیم در یوم الله 9 دی نشان داد که ملت مسلمان و انقلابی ایران در راه رسیدن به شناختی کامل و دقیق از مسئولیت شناسی و عمیق وظیفه و تکلیف، گوش به فرمان ولی و مقتدای خود گام خواهند برداشت و در این مسیر هرگز متوقف نخواهند شد.
دشمن شناسی به معنای شناخت دشمن، ماهیت، انگیزه ها و اهداف دشمن نیز از درس های ویژه نهضت عاشورا و اربعین حسینی است و ما در شرایط کنونی باید توجه کنیم که علت شکست بسیاری از نهضت ها تا کنون غفلت از شناخت دشمن بوده است، زیرا دشمنان همواره ماهیت و مواضع خود را پنهان نگه می دارند و با توطئه های ظاهر فریب جبهه آرایی می کنند.
حقیقت این است که کاروانیان کربلایی به خوبی با ماهیت دشمن آشنا بودند و هوشمندانه با عداوت دشمنان برخورد کردند و ما نیز نباید هرگز از بغض و کینه دشمنان غافل شویم. بر این اساس این درس نیز از درس های بسیار مهم برای ما به ویژه در شرایط پیچیده و حساس کنونی است و ما با درس آموزی از درس دشمن شناسی این حقیقت را فراموش نمی کنیم که نمی توان از آمریکا به عنوان دشمن شماره یک ملت مسلمان ایران انتظار دوستی داشت، دشمنی که به فرموده امام (ره)، مرزی جز عدول از همه هویت ها و ارزش های معنوی الهی ما نمی شناسد.
درس دیگر عاشورا و اربعین در حوزه شناختی ملاک شناسی پیروزی و شکست است. زیرا هم قیام حسینی و هم حماسه آفرینان کاروان کربلا به ما آموخته اند که ملاک و معیار پیروزی و شکست انجام وظیفه و ایفای مسئولیت و ادای تکیلف است.
اربعین به عنوان مدرسه جهاد و فضیلت درس مکتب شناسی ولایت است، زیرا مکتب ولایت مکتبی یک بعدی نیست و ولایت و ولایت مداری در بر دارنده عشق و محبت، مبارزه و حماسه، اخلاق و فضیلت، شور و شعور، عاطفه و ظلم ستیزی و ... است.
و امروزه نیز پیروان کوی ولایت با بهره گیری از این درس، احیا گر مکتب جامع و کامل ولایت را مدار حرکت خود قرار خواهند داد تا انقلاب اسلامی حرکت حسینی خود را حفظ نماید.
اربعین یعنی اینکه در حوزه شناخت و بینش، پیمودن راه خدا بدون هزینه ممکن نخواهد بود، زیرا کاروانیان کربلایی در حرکت خود بر مدار حق و در مسیر الهی سختی ها و مشقات مختلفی را متحمل شدند. بر این اساس ملت عاشورایی و کربلایی ایران اسلامی نیز بدون تحمل مشکلات نمی توانند راه انقلاب را عزت مدارانه طی کنند.
کاروانیان کربلا به همگان آموختند که در راه هدف باید همه سختی ها را تحمل کرد ، برای حفظ و نگهبانی از انقلاب که از خود انقلاب بسیار مشکل تر است باید آمادگی همه جانبه داشت به ویژه در حالی که دشمن با توطئه های مختلف تلاش می کند به اعتقاد و اندیشه خدشه وارد کند، اخلاق و فضیلت را سست کند و استقلال فکری و خود باوری ما را مورد حمله قرار دهد، این آمادگی اهمیت بیشتری دارد . مهم این است که در این مبارزه نه تنها نباید مرعوب دشمن شد، بلکه باید دشمن را به رعب و وحشت انداخت و در این فضا باید بر عزت طلبی و ذلت ناپذیری تمرکز نمود و روحیه حماسی را در این رویارویی حفظ نمود و برمحور همه ابعاد حماسه و فداکاری عبارت از استقامت و پایداری، هدفمند و هوشمند بود. نقش پذیری و احساس مسئولیت در هر شرایطی نیز از دیگر درس های عاشورا و اربعین حسینی است و توجه به این مهم که مسئولیت ها در زمان های مختلف متفاوت است ، نیز دارای اهمیت است .
درس صدور انقلاب حول محورهایی چون؛ اصل نهضت و انقلاب، رهبری انقلاب و مکتب ولایت و توجه به این مهم که نفوذ و صدور انقلاب تدریجی است، نیز از درس های مهم حرکت کاروان آزادی بخش کربلایی است و این مسئله در دهه چهارم انقلاب که از یک سو بخشی از آثار انقلاب اسلامی در جوامع اسلامی ظاهر شده و از سوی دیگر دشمنان انقلاب همه توان خود را برای مهار انقلاب به کار گرفته اند، اهمیت بسیار زیادی دارد .
اما خود باوری فرهنگی، حفظ ارزش ها و اصالت ها، صلابت و تأثیر ناپذیری از فضاهای مخالف و شکننده و ... هم از درس هایی است که نهضت عاشورا و اربعین حسینی و آفرینندگان این فرهنگ جاودانه فراروی همگان قرار داده اند و با قطع و یقین، رستگاری و سعادت ملت انقلابی ایران اسلامی وابسته به شناخت درس های اربعین حسینی و پای بندی به این درس ها است، که 9 دی 1388 و خلق حماسه عاشورایی در آن یوم الله، به واقع نشان داد که این مردم انقلابی شاگردان ممتاز دانشگاه اربعین تا بی انتهایند.