بازشناسی عوامل انگیزشی رزمندگان در دفاع مقدس- نقش روحانیت (۱)

باید اعتراف کرد که با گذشت سال‌ها از دوران هشت‌سال دفاع مقدس- آن واقعه تابناک تاریخ ملت ایران- ترویج ادبیات و فرهنگ حاکم بر میدان رزم ما، در مظلومیت است و بیان واقعیت‌هایی مانند «حضور مؤثر و پیشگامی روحانیت در خلق آن پیروزی عظیم»، در مظلومیتی مضاعف می باشد.
کد خبر: ۸۴۷۱
تاریخ انتشار: ۰۵ دی ۱۳۹۲ - ۱۱:۵۲ - 26December 2013

بازشناسی عوامل انگیزشی رزمندگان در دفاع مقدس- نقش روحانیت (۱)

به گزارش دفاع مقدس، فتح الله نادعلی" معاون اداره کل ایثارگران وزارت جهاد کشاورزی" طی یادداشتی به بازشناسی یکی از عوامل انگیزشی رزمندگان در دفاع مقدس یعنی نقش روحانیت می نویسد:

هر قطعهای در هشت سال حماسهآفرینی خوبان این دیار و هر فصلی از فصول آن جنگ نابرابر، دریایی از موضوعات مختلف به فعل درآمده است که جامعه کنونی و نسلهای آینده به شدت نیازمند آگاهی یافتن از آن می باشد تا در راستای ارتقای ابعاد مختلف زندگی اجتماعی خود، آن را سرمشق قرار دهد.

فصلهای زیبای «نقش روحانیت»، «نقش خانواده»، «نقش دانشگاهیان»، «نقش روستاییان و عشایر»، «نقش مساجد»، «نقش مدیران عالی نظام»، «نقش کسبه و بازاریان»، «نقش اصحاب رسانه» و دهها موضوع دیگر، علیرغم تلاش دلسوزان، هنوز به خوبی تبیین نشده و جامعه ما از آن چشمهسار جوشان و زلال به خوبی سیراب نشده است.

بیان واقعیات دفاع مقدس و تبیین نقش همه حاضران میدان، در کسب پیروزی میتواند اثرات مثبت زیر را بهدنبال داشته باشد:

1. تمام قطعات و فصلهای تاریخ دفاع مقدس، در حرکت زمان شفاف و بیپیرایه منتقل میشود.


2. خطر تحریف تاریخ حماسه هشت ساله به خصوص درباره موضوعات ریشهای و تأثیرگذار، از بین خواهد رفت.


3. نسلهای آینده از یک پشتوانه عظیم ارزشی بهرهمند خواهند شد.


در این نوشتار سعی شده به نقش روحانیت در دفاع مقدس به عنوان یکی از واقعیات ریشهای، هرچند به صورت گذرا اشارهای شود؛ امید است صاحبان اندیشه، حوزویان و دانشگاهیان و همه کسانی که در دل نوای آن سالهای بیمثال را دارند، راه سیراب شدن جامعه را از آن زلال معرفت هموار کنند.

در بررسی تاریخ روحانیت، سه صفحه کاملا نورانی قابل مشاهده است. تبلیغ عالمانه، شجاعانه و هوشمندانه شریعت، صیانت و پاسداشت آموزههای اصیل دینی و همراهی با تودههای مردم در زندگی اجتماعی.

سابقه این نهاد مردمی نشان میدهد که روحانیت در همه احوال با مردم زیسته و شادی و غم آنان را با خود تقسیم کردهاند. آنها در مقام دفاع از دین و کشور، بارها در مقابل استعمارگران و ظالمان ایستاده و در این راه از نثار جان دریغ نکردهاند. این گروه، علیرغم وجود زبانهای تیغدار، با گذر از دنیا، در همیشه در همه صحنهها از جمله میدان هشت ساله دفاع مقدس پیشگام بودهاند.

صداقت و امانتداری در ترویج فرهنگ مقاومت، ایجاب میکند که همه دستگاههای مرتبط و راویان و مروّجان آن سالهای افسانهوش، با شجاعت کامل، این فصل از دفاع هشت ساله را به خوبی ترسیم و برای جامعه فعلی و نسلهای آتی تبیین کنند. باید اعتراف کرد که با گذشت سالها از آن واقعه تابناک تاریخ ملت ایران، ترویج ادبیات و فرهنگ حاکم بر میدان رزم ما، در مظلومیت است و بیان واقعیتهایی مانند «حضور مؤثر و پیشگامی روحانیت در خلق آن پیروزی عظیم»، در مظلومیتی مضاعف.

باید نسل فعلی و آینده ما بداند آنجا که برای دفاع از این سرزمین، اراده قوی و سینههایی آماده ترکش نیاز بود، روحانیون شجاع، بر ظواهر مادی و دلفریب این دنیا پشت کرده و در کنار مردم ولایتمدار و وفادار به اسلام فقاهتی، پای در رکاب رزم نموده و بیشترین شهید را تقدیم این مرز و بوم کردند.

یادمان نرفته است، در همان سالهای جنگ و گریز که ضدانقلاب داخلی و بوقهای استکبار جهانی اعلام میکردند: «اگر جنگ شما مقدس است، پس چرا روحانیون، خود به جبهه نمیآیند؟» علمای عظام، روحانیون و حتی طلبههای جوان با حضور خویش ضمن خنثی کردن این توطئه دشمن، باعث بالارفتن انگیزه دلاور مردان میشدند.

به نظر میرسد، مهمترین نقش روحانیت در دفاع مقدس، از امام (ره) به عنوان رهبری جامع و منحصر به فرد تا آن طلبه جوان در پشت خاکریز، مشروعیت بخشیدن به دفاع هشت ساله ماست. همان نقشی که در جریان ترویج فرهنگ دفاعمان، کمتر به آن پرداخته شده و رسانههای مختلف در راستای تبیین آن، تلاش درخوری نکردهاند.

بهراستی اگر امام (ره) به عنوان مرجع تقلیدی اعلم و سایر علما و مراجع، دفع تجاوز را واجب شرعی اعلام نمیکردند و خیل روحانیون در عملی ساختن این نظر فقهی به جبهه نمیشتافتند دفع تجاوز دشمن، مشروعیت خویش را چگونه مییافت؟ و حماسه هشت ساله، چگونه جهاد فی سبیل الله و دفاع ما چگونه «مقدس» میشد؟
دقیقاً بهخاطر همین مشروعیت بود که مردم خداجوی ما، حضور در میدان نبرد را برگرفته از مبانی ایدئولوژی خویش یافتند و دفع تجاوز دشمن بعثی را، قبل از آنکه وظیفه ملی بدانند، تکلیف الهی دانستند و سر از پا نشناخته به آوردگاه خون و آتش شتافتند و پیروزیهای عظیمی را خلق  کردند.

ادامه دارد..
نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار