به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس، ناصر نوبری، کارشناس ارشد روابط بین الملل و سفیر ایران در شوروی سابق در زمان امام و نخستین سخنگوی وزارت امور خارجه که مهمان برنامه ثریا بود با ذکر تاریخچهای از معاهده ان پی تی گفت: در رژیم سابق به ان پی تی پیوستیم. شرط 25 ساله برای آن گذاشتیم تا مطمئن شویم که منطقه خاورمیانه عاری از سلاح هستهای است.
وی خاطرنشان کرد: آن زمان هم صحبت بر این بود که رژیم اسرائیل به سمت سلاح هسته ای پیش می رود. سال 74 این 25 سال پایان یافت و به طور طبیعی باید این مساله را بررسی می کردیم که خاورمیانه عاری از سلاح هستهای تحقق پیدا کرده تا حضور در معاهده را تمدید کنیم.
نوبری با اشاره به غفلت صورت گرفته در آن مقطع زمانی گفت: در آن مقطع غفلتی صورت گرفت و بدون بررسیهای کارشناسی ایران قبول کرد که حضور در پیمان ان پی تی دائمی باشد. سیروس ناصری نماینده ایران در آژانس بود. در آن مقطع باید روی پیششرط خاورمیانه عاری از سلاح هسته ای بیشتر پافشاری کرده، حضورمان را موقتی تمدید و این اهرم فشار را حفظ میکردیم تا مدل تعادل در خاورمیانه حفظ شود.
وی با اشاره به بدبینی امام و دیگر مسئولان کشور به موضوع خلع سلاح اظهار داشت: دیدگاه امام نیز این بود که معاهدات خلع سلاح برای خلع سلاح کردن ما است والا غربی ها خود را خلع سلاح نمی کنند.
این کارشناس روابط بین الملل اساس مشکل غرب را استقلال کشورها در خاورمیانه دانست و گفت: کشورهای غربی در واقع با کشورهای مستقل خاورمیانه مشکل دارند. شاید این تصور پیش آید که اگر مشکلات خود را با غرب حل کنیم دیگر مشکلی پیدا نمی کنیم اما اینگونه نیست.
وی راهبرد آمریکا در خاورمیانه را حفظ منافع رژیم صهیونیستی ذکر کرد و گفت: ایران توانسته مستقل شود و برای همین پروسه هسته ای را برای خود راه انداخته است. استقلال به ما کمک می کند که ما رشد کنیم و این رشد خطری راهبردی برای آمریکا محسوب می شود.
نوبری تاکید کرد: اگر بخواهیم به عنوان یک کشور پیشرفت کنیم، به جز موضوع انرژی، پروسه علم و فن باید حلقه به حلقه طی شود. یکی از حلقه های مهم علم، انرژی هسته ای است.
وی فرآیند تحولات هسته ای در کشور را در مقاطع مختلف بازگو کرد و گفت: ما عضو ان پی تی بودیم که باید کشورهای دارا به ما کمک می کردند اما کمک که نکردند هیچ، حتی در مقابل خواسته های به حق ما کارشکنی نیز کردند.
نوبری اظهار داشت: وزیر خارجه آمریکا در کشورهای منطقه و جهان می گشت و آنها را ترغیب به تحریمهای غیرقانونی علیه ایران می کرد.
این کارشناس روابط بین الملل با اشاره به غفلتهای صورت گرفته در امضای توافقنامهها اظهار داشت: در توافقنامه نویسی همواره یک اشتباه استراتژیک داشته ایم و اینکه مفاهیم انتزاعی را مورد توجه قرار نداده ایم و همواره این ترفند مورد استفاده غربی ها قرار گرفته است. در تمام کارهایی که ما باید انجام دهیم مفاهیم اصلی و اساسی را آورده اند اما در مقابل تعهدات خود مفاهیم کلی و انتزاعی را قرار دادهاند.