"حجتالاسلام شیخ یوسف ذکی" از فعالان سیاسی، دینی، فرهنگی افغانستان در گفت و گو با خبرگزاری دفاع مقدس گفت: با وجود مخالفتهای برخی از گروههای افغانی پیمان استراتژیک در مرحله امضا و تایید مسئولان افغانی است و این مساله منجر به قرار گرفتن افغانستان در شرایط استعمار جدید می شود.
یوسف ذکی از سالها قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ایران پیرو خط امام خمینی (ره) بوده و در نجف اشرف در جلسات درس امام (ره) شرکت میکرده است. وی یار و همراه روحانیون مبارز ایرانی همچون شهید استاد "مطهری"، مرحوم "دعایی"، "ربانی شیرازی" و سایرمبارزان انقلابی بوده است. شیخ ذکی مدتی از اعضای حزب "نهضت اسلامی افغانستان" و حزب "وحدت اسلامی شیعه" در کشورش بوده است. وی هماکنون مدیرمدرسه علمیه "شهید احسانی" در افغانستان و همچنین مدیر "مجتمع علمی، فرهنگی قرآن و عترت" در غرب کابل و با مرکز "جامعه المصطفی" در خصوص مسائل دینی و فرهنگی و تبلیغی در تماس و هماهنگی است. برای آشنایی با آخرین تحولات در کشور همسایه افغانستان با این فعال سیاسی، دینی و فرهنگی به گفتگو پرداختیم.
شروط افغانها در امضای تفاهمنامه استراتژیک میان افغانستان و آمریکا چیست؟
مهمترین شروطی که افغانها برای امضای این تفاهمنامه در نظر گرفتند شامل ممنوعیت تفتیش خانههای مردم و هماهنگی با دولت افغانستان برای انجام عملیاتهای نظامی است.
آیا با امضای این تفاهمنامه مصونیت قضایی نظامیان امریکایی محفوظ است؟
دولت افغانستان با ارائه این شرط که بایستی نظامیان امریکایی در صورت انجام جرم با قوانین افغانستان و در خاک این کشور محاکمه شوند سعی کرد قضیه کاپیتالیسون را به این شکل حل و فصل و یا توجیه کند که البته به ظاهر نیز تاکنون آمریکاییها شروط افغانها را برای امضای این تفاهمنامه پذیرفتهاند.
چرا تاکنون امضای تفاهمنامه امنیتی میان آمریکا و افغانستان به تاخیر افتاده است؟
آمریکاییها بسیار اصرار دارند که تفاهمنامه به زودی امضا شود حتی مشاور امنیتی اوباما برای به نتیجه رسیدن این پیمان بسیار تلاش میکند. آنها در مواردی نیز افغانها را به قطع کمکهای مادی خود تهدید میکنند اما کرزی به دنبال امتیاز گرفتن شخصی برای خود از آمریکاییها است، چرا که انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در پیش است و کرزی خواهان آن است که امریکاییها از او در انتخابات به عنوان کاندیده مورد نظرشان حمایت کنند اما به احتمال زیاد این تفاهمنامه تا آخر ماه جاری به امضای طرفین میرسد.
با امضای این تفاهمنامه نیروهای نظامی آمریکا چند سال دیگر در افغانستان میمانند؟
با امضای تفاهمنامه امنیتی و استراتژیک امریکا و افغانستان حدود ۲۵ هزار نیروی نظامی امریکایی به مدت ۱۰ سال و در ۹ پایگاه نظامی با مصونیت قضایی در خاک افغانستان باقی میمانند.
آیا این تفاهمنامه در افغانستان مخالفانی داشته است؟ آنها نسبت به امضای چنین تفاهمنامهای چه واکنشی نشان داده و میدهند؟