به گزارش خبرنگار دفاعپرس از مشهد، شهر مشهد به لحاظ بافت مذهبی فرهنگی و اجتماعی، همواره در جنبشهای استقلالطلبانه و دینی تاریخ معاصر پیشتاز بوده است. پس از آغاز نهضت امامخمینی در دهه ۴۰ نیز، حوزه علمیه، مراجع و عالمان و نیز مردم این شهر به این حرکت حقطلبانه واکنشی مثبت نشان دادند و از آن حمایت کردند.
از نیمه دوم دهه ۴۰ تا پیروزی انقلاب اسلامی، هدایت انقلاب در شهر مشهد توسط سه چهره مبارز یعنی آیات عظام سیدعلی خامنهای، شیخعباس واعظ طبسی و شهید سیدعبدالکریم هاشمینژاد صورت میگرفت و بدنه مذهبی و انقلابی شهر مشهد از آنان سرمشق میگرفتند.
به مناسبت فرارسیدن ایامالله دهه فجر انقلاب و با توجه به نقش محوری شهر مشهد به عنوان کانون حرکتهای مردمی علیه رژیم طاغوت، به معرفی اماکنی که در خلق این حماسه ماندگار و همچنین دفاع مقدس نقش داشتند خواهیم پرداخت. این طرح پژوهشی با عنوان «جغرافیای دفاع مقدس مشهد» به سفارش مدیریت اسناد و مدارک ادارهکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان خراسان رضوی توسط محمدحسین حکیمنژاد تهیه شده است.
مسجد فیل
مسجد فیل که در خیابان شهید نواب صفوی (پایین خیابان) و در نزدیک حرم مطهر رضوی واقع شده یکی از قدیمیترین مساجد شهر مشهد است که یک قرن قدمت دارد. ساختمان این مسجد در سالهای اخیر، کاملاً نوسازی شده و از بنای قبلی مسجد، فقط درب اصلی، به همان شکل قدیمی خود باقیمانده است.
مسجد فیل، یکی از مساجد فعال شهر مشهد در دوران مبارزه با رژیم طاغوت بوده است. مردم انقلابی مشهد این مسجد را با نام پر آوازه شهید «سیدعبدالکریم هاشمینژاد» از رهبران مطرح مبارزه با رژیم ستمشاهی میشناسند. این مبارز انقلابی در سال ۱۳۴۲ در مسجد فیل با روشنگری و هدایت حرکت انقلابی مردم به رژیم طاغوت اجازه نداد که مردم را از خواسته بر حقشان منصرف کند.
در یکی از شبها شهید سیدعبدالکریم هاشمینژاد از سوی صنف پوستفروشان و جمعی از فعالان مذهبی بازار، دعوت به سخنرانی میشود که این یار صدیق انقلاب برای انجام سخنرانی و افشاگری علیه رژیم طاغوت در این مسجد حضور پیدا میکند و اقدام به سخنرانی مینماید.
مزدوران سازمان اطلاعات و امنیت (ساواک) به قصد دستگیری این مبارز انقلابی با چند خودرو، مسجد را محاصره نموده و پس از ورود به داخل مسجد، شهید هاشمینژاد را دستگیر میکنند. جمعی از مردم انقلابی در حین انتقال این شهید والامقام، با مزدوران ساواک در حیاط مسجد درگیر میشوند که نیروهای ساواک، اقدام به تیراندازی به سمت مردم نموده و چند نفر را شهید و مجروح میکنند.
یکی از شهدای این حادثه «عباس حسینپوراحمدی» است که پیکر مطهرش در محل قبرستان گلشهر (پارک فعلی گلهشر) بهصورت مخفیانه دفن میشود.
انتهای پیام/