به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس، رضا امیرخانی، نویسنده رمان "ارمیا"، دیشب در نشست "بررسی طیف اجتماعی ادبیات داستانی دفاع مقدس" در محل نمایشگاه ملی کتاب دفاع مقدس درباره طیف اجتماعی ادبیات داستانی دفاع مقدس اظهار داشت: جنگ روحی همهجانبه است، پس ادبیات جنگ هم چنین ویژگیای دارد. طیف ادبیات دفاع مقدس هم اینگونه است. ادبیات دفاع مقدس طیف اجتماعی خاصی ندارد و هرکسی که به ایران علاقه دارد را در بر میگیرد. من قائل به این نیستم که مخاطبان ادبیات جنگ و ادبیات انقلاب اسلامی، طیف مشخصی هستند.
نویسنده کتاب قیدار تصریح کرد: مشکل اصلی ضعف ارتباط اثر و مخاطب است و آثار از نفوذ زیادی برخوردار نیستند. طیف مخاطبان نیز گسترده هستند، اما برخی ادبیات دفاع مقدس را انتخاب میکنند و برخی ژانر دیگری را میپسندند؛ این به انتخاب مخاطب و کیفیت اثر ارتباط دارد.
امیرخانی وضعیت ادبیات دفاع مقدس را در میان سایر ژانرهای ادبیات خوب دانست و خاطرنشان کرد: در سایر کشورها فاصله ژانرهای عشقی و پلیسی با سایر ژانرها بسیار زیاد است؛ به نحوی که تا 80 درصد آثار را کتابهای عشقی و پلیسی تشکیل میدهند.
وی با بیان اینکه ادبیات ما به طور کلی مشکل دارد، بیان کرد: هرچند وضع کلی ادبیات ما بد است، ولی در میان ژانرهای مختلف، ادبیات دفاع مقدس وضع خیلی خوبی دارد، اما با این نگاه که ادبیات دفاع مقدس باید جنگ 8 ساله را نشان دهد ضعف داریم. ادبیات ما هنوز نتوانسته همهٔ جنگ را پوشش دهد.
نویسنده رمان "منِ او" با اشاره به تولید کتابهای سفارشی در حوزه ادبیات دفاع مقدس تصریح کرد: در چهار پنج سال گذشته بیش از 100 عنوان کتاب با عبارت جنگ نرم کار شده، اما اینها خوانده نشدهاند؛ دلیل آن موضوع این است که این کارها سفارشی هستند، اما در بین کتابهای سفارشی نیز کتابهای سفارشی دفاع مقدس ـ که بخشی از زندگینامه سرداران به همین نحو است ـ خوانندههای زیادی دارند.
وی با بیان مشکلات موجود برای تولید و انتشار کتابهای حوزه دفاع مقدس گفت: اینکه بخواهیم بحثهای 20 سال گذشته را دوباره تکرار کنیم دردی را دوا نمیکند. در این مدت 12 وزیر ارشاد تغییر کردهاند و حدود دوهزار مدیر فرهنگی داشتهایم، اما هیچوقت این مشکلات عوض نشده است. تجربه نشان داده دولتهای چپ و راست هم نتوانستهاند در این حوزه کار خاصی انجام دهند. خود ما نویسندهها باید با توجه به همین شرایط موجود کیفیت آثارمان را بالا ببریم تا دیده شود.
امیرخانی با انتقاد از تعداد کم کتابفروشیها در کشور افزود: ما با 2هزار کتابفروشی نمیتوانیم کتابهایی با تیراژ میلیونی بفروشیم. آنهایی که مدعی تیراژ میلیونی کتابهایشان هستند نیز قطعا از راه دیگری غیر از فروش کتاب اقدام کردهاند.
نویسنده رمان "بیوتن"، با بیان اینکه جنگ 8 ساله به میدان دعواهای سیاسی جریانهای مختلف تبدیل شده است، تاکید کرد: من فکر میکنم به جنگ ظلم شده است. در روسیه طی 60 – 50 سال اخیر سه طرز فکر سیاسی استانیلیستی، اصلاحات و پس از فروپاشی شوروی وجود داشته است. اما جالب است بدانید همین امروز پیراهن نظامی آقای استالین در موزه جنگ مسکو به نمایش گذاشته شده است. با اینکه در این مدت سه طرز فکر سیاسی در این کشور حاکم بوده، اما همچنان این لباس نماد پیروزی در جنگ جهانی دوم به شمار میرود. پیراهن هرکسی که برای خاک جنگیده باشد مقدس است، هرچند انقلاب شده باشد. من باید بگویم بنده به عباسمیرزا به عنوان کسی که با روسیه جنگیده است نیز ارادت دارم.
وی با اشاره به ورود اهالی سیاست به موضوع جنگ و مصادره آن به نفع خود گفت: ترس و توجه بیمورد و موهومی روی برخی آثار به عنوان اثر ضد جنگ شکل گرفته است. باید بگویم در مجموع ضرری که ادبیات ضد جنگ به ادبیات دفاع مقدس زده است، کمتر از ضرری است که اهالی سیاست به جنگ و مفهوم دفاع مقدس زدهاند. اینها جنگ را نابود کردهاند، برای همین است که سرداران ما اقبالی ندارند، چرا ما امروز اتاق جنگمان را نمیبینیم؟ چرا تصاویر فرماندهان اصلی جنگ را نمیبینیم؟ فرماندهان هم ممکن است اشتباه کرده باشند، چون همه مدیران ما دارای اشتباه هستند، اما این اشتباه به اصل جنگ ضربه نزده است. این کارها باعث شده است برخی نسبت فرماندهان ما با اقبال روبهرو نشوند.
وی در پایان صحبتهای خود آینده ادبیات دفاع مقدس را روشن دانست و خاطرنشان کرد: ما باید صبر داشته باشیم. هنوز راجع به جنگ شمال و جنوب آمریکا کتاب نوشته میشود. من فکر میکنم کتابهای خوب دفاع مقدس الان در حال نوشته شدن است یا در سالهای آینده توسط نویسندههایی که آنها را نمیشناسیم نوشته خواهند شد. گذر زمان به ادبیات دفاع مقدس لطمه نخواهد زد و ما شاهد انتشار اثرهای خوبی خواهیم بود.