به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، در شرایطی که مردم از نظر اقتصادی در شرایط سختی به سر میبرند و تورم بیداد میکند، قیمت پوشاک افزایش سرسامآوری داشته است. در این بین برخی محصولات از جمله پوشش چادر به دلیل مرغوبیت و وارداتی بودن کالا، رشد قیمت بیشتری را تجربه کرده اند.
البته پوشاک ارزانتر هم در بازار موجود است؛ همان پوشاکی که مغایر بیشتری با هنجارهای مرسوم جامعه دارند. همچنین پوشاک خارجی وارداتی که به تبع از مد و سلیقه غیرایرانی تبعیت میکند در دسترس است.
با گشتی در بازار و مغازههای فروش پوشاک، تفاوت لباسهای در معرض فروش با آنچه که به عنوان پوشش مناسب از آن یاد میشود محرز است. این لباسها معمولا قیمت کمتری نسبت به لباسهای به اصطلاح مناسب و پوشیده دارند؛ این موضوع اگرچه دلیل قطعی نیست، اما احتمالا در تمایل زنان و دختران جوان به خرید این نوع لباسها و پاسخ به نیاز تنوع بی تاثیر نیستند.
گشتی در بازار جوانپسند پوشاک با حال و هوای جوانی
برای بررسی وضعیت عرضه پوشاک در اراک سری به برخی از مغازهها و پاساژهای شهر زدهایم، اغلب مغازهها اجناسی شبیه به هم یا با مدلهای مشابه را میفروشند؛ همان مدلهایی که نمیتواند معیارهای پوشش مناسب را تامین کند.
طبیعی است که همین سبک پوشاک بر تن فروشندگان که اغلب از نسل جوان هستند هم دیده میشود؛ داشتن این سبک از لباس ها، به ایجاد تیپ مشخصی منجر میشود که در نتیجه آن میبینیم که کم اهمیت شدن حجاب سر یا حتی بی اهمیت شدن آن، به عنوان بخشی از این تیپ ظاهری مورد اقبال قرار گرفته است. همان جا است که خط قرمزهای هنجارهای دینی و قانونی پشت سر گذاشته میشود.
لباسهای پوشیده گرانتر از لباسهای مرسوم
او میگوید: بیشتر لباسها گویا برای افراد به خصوصی طراحی و تولید میشوند و جنس اغلب مغازهها شبیه به هم است؛ اما من لباسهای پوشیده و جلوبسته را بیشتر میپسندم، زیرا با آنها راحتتر هستم.
این خریدار اضافه کرد: جای تعجب است که این لباسها که اتفاقا مدلهای خیلی سخت و ویژه ندارند گرانتر از لباسهای مرسوم هستند، زیرا به نظر میرسد تولیدکننده تصور میکند که خریدار این لباس به دنبالش میآید و هر قیمتی که باشد چارهای جز پرداخت ندارد و میخرد.
دوخت مانتوی مناسب هم گران و پردردسر است
در این بین برخی زنانی که تمایل به خرید و استفاده از لباسهای با طراحی معمول بازار را ندارد گزینه دیگری را هم متصور هستند؛ آنها ترجیح میدهند با تهیه پارچه، لباسی را طبق میل و نظر خود بدوزند و هزینه در نظر گرفته شده را صرف کالایی کنند که از آن رضایت داشته باشند.
در پارچه فروشی، یک مشتری که برای خرید پارچه مانتویی مراجعه کرده، به خبرنگار فارس میگوید: پوشیدن لباس به سبکی که امروز رایج شده یا به اصطلاح مد شده است را نمیپسندم.
این خانم میگوید که مدتی است ترجیح میدهد که با خرید پارچه، مدل مورد علاقه مانتوی خود را به کمک خیاط بدوزد، اما این روش هم ارزان و بی دردسر نیست. زیرا اساسا سفارش دوخت به دلیل مشخص نبودن خروجی کار، پرریسک است.
او میگوید: برای دوخت یک مانتو به دو متر پارچه نیاز است که قیمت آن حدود ۴۰۰ تومان تمام میشود؛ البته این قیمت پارچه معمولی برای مانتو است. هزینه دوخت توسط خیاط حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار تومان است و در نهایت یک مانتو حدود ۷۰۰ هزار تومان تمام میشود، با این قیمت قطعا میتوان ۲ مانتوی سبکتر و معمولا با ظاهری کوتاهتر خریداری کرد.
تقاضا برای دوخت لباس مناسب در خیاطیها بیشتر شده است
یک از خیاطان اراکی درباره سفارشهای لباس پوشیده به خبرنگار فارس میگوید: اکثر مشتریانی که سفارش مانتو یا عبای پوشیده را دارند، پارچهای ساده با مدلی ساده را میآورند که برایشان بدوزنیم. اغلب به دنبال پارچههای آنچنانی و مدلهای دست و پا گیر نیستند، اما این مدلها را در بازار نتوانسته اند پیدا کنند که به ما مراجعه میکنند.
خانم خلیلی با تجربه ۲۰ ساله در عرصه دوخت لباس زنانه میگوید: سفارش دوخت مانتو و عبا از چند سال پیش بیشتر شده است، دلیل آن هم بیشتر شدن فاصله اجناس بازار با سلیقه برخی از مشتریها است. تا چند سال قبل برای بسیاری از مشتریها پیدا کردن مانتوی مناسب در بازار سخت نبود و برای دوخت مانتو نیاز به مراجعه به خیاط پیدا نمیکردند.
تفاوت واقعیت بازار عرضه پوشاک و وضعیت مورد انتظار
خانم محمدی که برای خرید مانتو خنک تابستانی قصد خرید مانتو با قیمت مناسب را دارد، میگوید: تمام مانتوفروشیها را بگردیم به ندرت مانتوی پوشیده پیدا میکنیم. این در حالی است که منطق هم میگوید یک مانتوی نخی و آزاد برای فصل تابستان بسیار زیبا و مناسب است، اما در بازار نیست.
او میگوید: فروشنده هم در جواب فقط میگویند که دوخت توسط خودشان انجام نمیشود و آنها فقط فروشنده هستند، یا میگویند سود این مدلها بیشتر است.
محمدی با انتقاد از تفاوت واقعیت بازار عرضه پوشاک و وضعیت مورد انتظار میگوید: همه پوشش در لباس و ظاهر را به زنان توصیه میکنند، اما کاش این را هم بگویند که قیمت این پوشاک باید چند باشد؟ به بازار بروند و ببینند که آیا لباسهایی که به عنوان پوشش مناسب مد نظر است اصلا با قیمت مناسب برای افراد معمولی جامعه وجود دارد؟
از تولید مورد تایید حمایت کنیم
ناصری، یکی از فعالان اجتماعی نیز در این رابطه به خبرنگار فارس میگوید: اگر میخواهیم وضع پوشش اسلامی در جامعه درست باشد باید از طراحان این مدل لباسها حمایت کنیم و زمینه برندسازی محصولات آنها را فراهم کنیم.
وی با اشاره به وظایف وزارت صنعت، معدن و تجارت در مقوله حجاب و عفاف میگوید: حمایت عملی از طراحان و تولیدکنندگان پوشاکهای ساده و اسلامی، نظارت مستمر و مؤثر بر واحدهای تولیدی پوشاک و کنترل اماکن تجاری عمومی بخشی از وظایف این نهاد است، که به نظر میرسد این سازمان نیز دیگر نهادها وظایف خود را فراموش کردهاند.
حمایت از برگزاری جشنوارهها و نمایشگاههای البسه و لوازم زنان منطبق با الگوهای مورد تایید، معرفی واحدهای نمونه در سطح کشور و خارج از کشور، اجرای مناسبتر مقررات در چیدمان و تزیین ویترینها و ارائه الگوهای سالم به تولید کنندگان، از جمله اقداماتی است که نهادهای متولی میتوانند در راستای خط دهی به بهبود وضعیت حجاب و عفاف در بازارهای عرضه کالا داشته باشد.
منبع: فارس
انتهای پیام/ ۱۳۴