به گزارش گروه سایر رسانه ها ی دفاع پرس، نشریه روسی «پولیسمی» در گزارشی در تحلیل حوادث اخیر در عربستان سعودی نوشت اعدامهای دستهجمعی هفته گذشته عربستان نشان از اوج دهشت سلطنت سعودیها است. البته اعدامهای دستهجمعی ازایندست در عربستان مسبوق به سابقه است. بهعنوانمثال در سال 1980 عربستان 63 نفر را بهصورت دستهجمعی اعدام کرد. سرکوب مخالفان و اعدام در عربستان امری روتین است. گروه تروریستی داعش نیز اعدامهای دستهجمعی خود را با گردن زنی از عربستان الهام گرفته، چراکه داعش ادامه خط سیر مکتب وهابیت و سلفیت هست.
در ادامه این گزارش آمده است: «اکثر اعدامیهای دوم ژانویه 2016 بیش از 10 سال در زندان بودند. اما اعدام روحانی برجسته شیعه مشهور به شیخ نمر نشان از ترس شدید عربستان از تجزیه پادشاهی آل سعود است. حال این سؤال مطرح است که چرا عربستان در این برهه از زمان دست به چنین اقدامی زد؟ ارزیابی مقیاس تهدیدات داخلی پادشاهی آل سعود دشوار است اما ترس و هراس آنها از تهدیدات کاملاً مشهود است. بدین گونه که عربستان توسط متحدان آمریکایی خود به انزوا پرت شد. چراکه عربستان خطر برتری روسیه و ایران را در پی عملکرد موفق این دو کشور در سوریه بیشازپیش احساس کرد. گروه تروریستی "جیش الفتح" که از سوی عربستان حمایت میشود با حملات هوایی روسیه رو به نابودی است. از دیگر سو ائتلاف عربی ضد یمن نیز به دلیل حمایتهای ایران از انصار الله با شکست همراه شد. بدتر از اینها، کاهش درآمد حاصل از فروش نفت است که ذخایر مالی پادشاهی را به خطر انداخته است. کسری بودجه بزرگترین خطر برای بقاء سلطنت سعودیها است زیرا دوام و بقاء سلطنت آنها بر پرداخت یارانه بهمنظور خرید وفاداری مردم استوار است. بنابراین اعدامهای دستهجمعی از قبل برنامهریزیشده بود. زیرا ریاض در این برهه از زمان درنتیجه کاهش درآمد نفت و هزینه های بالای تشکیل چندین ائتلاف توانایی پرداخت یارانه خرید وفاداری را ندارد ازاینرو با اعدام دستهجمعی یعنی با اعدام چند شیعه بهویژه شیخ نمر همراه با افرادی از سازمان تروریستی القاعده سعی کرده است رضایت خاطر اکثریت را بدست آورد بدین گونه که دولت سعودی در راستای برقراری امنیت خود همه مخالفان را با یک چشم می بیند.»
نشریه روسی تأکید کرد عربستان سعودی چندین دهه است که با حمایت غرب و ضمانت آمریکا در منطقه قدرتنمایی میکند و درعینحال بنیادگرایی وهابی را در تمام جهان گسترش میدهد. چین که بزرگترین شریک تجاری عربستان است نیز آستانه تحمل آن از اقدامات گروههای تروریستی وهابی در داخل و کشورهای همسایه خود تمامشده است. به گفته یک تحلیلگر بلندپایه چینی، منبع اصلی بودجه مدرسههای اسلامی در جنوب چین سعودیها هستند جایی که جنبش ترکستان شرقی چندین حمله تروریستی گسترده انجام داد. تحلیلگر چینی خاطرنشان کرد که نگرانی اصلی پکن نفت خاورمیانه نیست بلکه عربستان سعودی است که تمام سیاستهایش در راستای گسترش وهابیت تروریست پرور اتخاذ میشود. مسلمانان چین بهویژه اویغورهای ساکن جنوب چین که ترکزبان هستند اهل سنت هستند نه شیعه. ازاینرو چین مانند روسیه از شیعیان هراسی ندارد و ترس آن بیشتر از افراطیون تحت حمایت عربستان هست.
در پایان این گزارش آمده است در سال گذشته غرب باوجود پشتیبانی تمامقد عربستان از گروههای تروریست مختلف بهویژه القاعده، با تمام قوا از نظام خانواده سلطنتی آل سعود در منطقه حمایت کرده است. اما پس از شکستهای پیدرپی عربستان در سوریه و یمن و همچنین اقدامات عجولانه و بیمارگونه در قبال ایران، ریاض غرب را مأیوس کرد و باوجود تشکیل چندین ائتلاف نتوانست کاری از پیش ببرد. ریشه تمام نگرانیهای عربستان و دلیل تمام اقدامات ماجراجویانه این کشور، توافق هستهای ایران و برتری منطقهای این کشور و بهویژه گرایش غرب به تهران است که این برای عربستان بههیچوجه قابلتحمل نیست. بنابراین آمریکا و غرب دیگر توان حمایت از ریاض را ندارند، زیرا عربستان از داخل در حال متلاشی شدن است و شکافهای کاخ پادشاهی روزبهروز طویلتر و عمیقتر میشود. اعدام شیخ نمر در شرایطی صورت گرفت که عربستان سعودی خطر انحطاط و زوال خود را از درون حس کرد که این در واقع نتیجه اقدامات نابجا و تفرقهانگیز آن در منطقه بود که منحصراً رویکرد ضد ایرانی و ضد شیعی داشت. بر این مبنا اعدام روحانی برجسته شیعه نشان از سرکوب شدید شیعیان و نقض صریح حقوق بشر در عربستان سعودی است که آمریکا و غرب تنها با محکوم کردن اکتفا میکنند و هیچگونه اقدامات محدودکنندهای از آنها در قبال این امر صورت نگرفته است.
منبع:فارس