زندگی به سبک ارزش‌های انسانی/ ۹؛

امام خامنه‌ای: حضرت زینب کبری (س) هویت بخش دختران و زنان است

امام خامنه‌ای در بیان ویژگی‌های الگوی زنان و دختران می‌فرمایند: «دختران جوان و زنان جامعه‏ ما در الگوی زینب کبری (س) دقت کنند و هویت و شخصیت خود را در آن ببینند؛ بقیه‏ چیز‌ها فرعی است. جوهر ذات یک انسان اگر تعالی و روشنایی و شفافیت پیدا کند، همه چیز در مقابل او کوچک می‌‏شود و قدرت او بر همه‏ کار‌های دیگر، برای او تأمین می‏‌شود.»
کد خبر: ۶۹۶۷۳۰
تاریخ انتشار: ۱۸ مهر ۱۴۰۳ - ۰۸:۱۶ - 09October 2024

به گزارش گروه فرهنگ دفاع‌پرس ـ رسول حسنی ولاشجردی؛ رهبر معظم انقلاب اسلامی صرفنظر از جایگاه رهبری خود در کسوت جامعه شناسی مجرب و انسان شناسی برجسته همواره بر تحکیم خانواده و ارج نهادن به مقام «زن» به عنوان مهمترین رکن خانواده تاکید دارند. شناخت استعداد‌ها و توانایی‌های زنان و به کارگیری آنان در جایگاهی که سزاوار آنان است یکی از دغدغه‌های همیشگی زنان است. 

امام خامنه‌ای: حضرت زینب کبری (س) هویت بخش دختران و زنان است

امام خامنه‌ای زنان را ابدا جنس دوم در کنار مردان نمی‌داند، بلکه این قشر بزرگ از جامعه را شخصیتی مستقل از مردان دانسته که نقشی حیاتی در اقتدار نظام اسلامی داشته و در تحقق تمدن نوین اسلامی کاملا موثر هستند. زنان نه تنها خود در حفظ ارزش‌های انقلاب اسلامی می‌توانند کارآمد باشند بلکه با تربیت نسل آینده در بوجود آوردن نسلی پویا، معتقد، مومن، انقلابی و امیدوار بی‌مانند و بی‌بدیل هستند، امری که به زحمت از عهده مردان برمی‌آید.

عبارت «زن نه شرقی نه غربی» یک کلیدواژه مهم در ادبیات و منظومه فکری امام خامنه‌ای است که باید زن ایرانی به آن دست پیدا کند و با رسیدن به آن الگوی زنان هم عصر خود شوند. چنین زنانی نه تنها در خانواده به عنوان همسر و مادر به درستی ایفای نقش می‌کنند بلکه در جامعه نیز در چارچوب حدود اسلام و در کسوت زن مومن انقلابی به رسالت اسلامی خود عمل می‌کند.

نوشتاری که قسمت چهارم آن را در ادامه می‌خوانید برگرفته از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی است که در طی چهار دهه زعامت جهان اسلام ایراد شده‌اند. بیاناتی که هر فراز آن می‌تواند محل بحث و نظر فراوان باشد.

حضرت زینب شخصیتی همه جانبه

«حضرت زینب کبری (س) شخصیت برجسته‏ اسلام و الگوی همیشه زنده‏ای در مقابل زن و مرد مسلمان است. شخصیت زینب کبری (ع) منحصر در بعد غم‏گساری نیست. زینب کبری (س) یک نمونه‏ کامل از زن مسلمان است؛ یعنی الگویی که اسلام برای تربیت زنان، آن را در مقابل چشم مردم دنیا قرار داده است. ایشان دارای شخصیت چند بعدی است؛ دانا و خبیر و دارای معرفت والا و یک انسان برجسته است که هرکس با آن بزرگوار مواجه می‏‌شود در مقابل عظمت دانایی و روحی و معرفت او احساس خضوع می ‏کند. 

شاید مهم‏ترین بعدی که شخصیت زن اسلامی می‏‌تواند آن را در مقابل چشم همه قرار دهد این بعد است. شخصیت زن اسلامی به برکت ایمان و دل سپردن به رحمت و عظمت الهی، آن‏چنان سعه و عظمتی پیدا می‏‌کند که حوادث بزرگ در مقابل او حقیر و ناچیز می‏‌شود. در زندگی زینب کبری (س)، این بعد از همه بارزتر و برجسته‌‏تر است. 

حادثه‏ ای مثل روز عاشورا نمی‏‌تواند زینب کبری (س) را خرد کند. شکوه و حشمت ظاهری دستگاه ستمگر جباری مثل یزید و عبیدالله بن زیاد نمی‏‌تواند ایشان را تحقیر کند. زینب کبری (س) در مدینه که محل استقرار شخصیت باعظمت اوست و در کربلا که کانون محنت‌های اوست و در کاخ جبارانی مثل یزید و عبیدالله بن زیاد، همان عظمت و شکوه معنوی را با خود حفظ می‌‏کند و شخصیت‏‌های دیگر در مقابل او تحقیر می‏‌شوند. 

یزید و عبیدالله بن زیاد در مقابل این زن اسیر تحقیر می‌‏شوند. زینب کبری (س) شور عاطفه‏ زنانه را همراه کرده است باعظمت و استقرار و متانت قلب یک انسان مؤمن و زبان صریح و روشن یک مجاهد فی سبیل‌الله و زلال معرفتی که از زبان و دل او بیرون می‏‌طراود و شنوندگان و حاضران را مبهوت می‌‏کند. 

عظمت زنانه‌‏اش، بزرگان دروغین ظاهری را در مقابل او حقیر و کوچک می‏‌کند. عظمت زنانه، یعنی این؛ یعنی مخلوطی از شور و عاطفه‏ انسانی که در هیچ مردی نمی‌‏توان این عاطفه‏ شورانگیز را سراغ داد؛ همراه با متانت شخصیت و استواری روح که همه‏ حوادث بزرگ و خطیر را در خود هضم می‏‌کند و روی آتش‌‏های گداخته، شجاعانه قدم می‏‌گذارد و عبور می‏‌کند؛ در عین‏ حال، درس می‏‌دهد و مردم را آگاهی می‏‌بخشد؛ درعین‏حال، امام زمان خود؛ یعنی امام سجاد (ع) را مانند یک مادر مهربان آرامش و تسلا می‏‌بخشد؛ در عین‏ حال [در برابر] آن حادثه‏ عظیم، در میان آن طوفان شدید، مثل سد مستحکمی برای [کودکان به جا مانده از حادثه عاشورا] امنیت ایجاد می‌‏کند؛ بنابراین زینب کبری (س) یک شخصیت همه‏ جانبه بود. اسلام زن را به این طرف سوق می‏‌دهد.»

بیانات در دیدار اقشار مردم ۲۵ خرداد ۱۳۸۴

دختران هویت خود را در  حضرت زینب (س) ببینند

«دختران جوان و زنان جامعه‏ ما در الگوی زینب کبری (س) دقت کنند و هویت و شخصیت خود را در آن ببینند؛ بقیه‏ چیز‌ها فرعی است. جوهر ذات یک انسان اگر تعالی و روشنایی و شفافیت پیدا کند، همه چیز در مقابل او کوچک می‏‌شود و قدرت او بر همه‏ کار‌های دیگر، برای او تأمین می‏‌شود.»

بیانات در دیدار اقشار مردم ۲۵ خرداد ۱۳۸۴

زن، کانون و محور خانواده

«زینب کبری (س) برای زنان ما در طول تاریخ یک الگوست؛ عقل و متانت، قدرت و شجاعت، شور و احساس عاطفی، صراحت زبان، متانت دل، استواری روح؛ در عین‏ حال، مادرانه، خواهرانه، با همه‏ انسان‌ها برخورد کردن، در محیط خانه شمع محبت را روشن نگه داشتن، همسر و فرزندان را بر سر سفره‏ محبت و عاطفه‏ خود دور هم جمع کردن؛ این‏ها خصوصیات زن مسلمان است. امروز در جامعه ما خوشبختانه از این نعمت بزرگ، سهم وافری باقی است؛ اگرچه دشمنان سعی می‏‌کنند آن را تاراج کنند و از بین ببرند.

اما در کشور‌ها و جوامعی که زن چنین هویتی ندارد، می‏‌بینید پایه‏های تربیت مردم می‌‏لنگد و فضای اخلاقی و معنوی جامعه هم دچار مشکل می‏‌شود. همه‏ ارزش‌های معنوی را می‌‏توان از درون کانون گرم خانواده که محور آن، زن خانواده است؛ کدخدای این مجموعه، آن مجسمه‏ عاطفه است بیرون کشید و معنویات را در سطح جامعه گستراند.»

بیانات در دیدار اقشار مردم ۲۵ خرداد ۱۳۸۴

حضرت زینب (س) نشانگر ظرفیت و استعداد زن

«زینب کبری (س) توانست به همه تاریخ و همه جهان نشان بدهد ظرفیت روحی و عقلی عظیم جنس زن را؛ این خیلی مهم است. به کوری چشم آن کسانی که چه در آن زمان، چه در دوره ما هر کدام به نحوی جنس زن را تحقیر می‌کردند و می‌کنند، زینب کبری (س) توانست نشان بدهد علو مرتبه زن و عظمت قدرت روحی و عقلانی و معنوی زن را؛ این که عرض کردیم امروز تحقیر می‌کنند، یک واقعیت است. بیشتر از همه هم همین غربی‌ها دارند زن را به شکل خطرناکی تحقیر می‌کنند.

زینب کبری (س)، دو نکته را نشان داد: یک نکته اینکه زن می‌تواند اقیانوس عظیمی باشد از صبر و تحمل؛ دوم این که زن می‌تواند قله بلندی باشد از خردمندی و تدبیر؛ اینها را عملا زینب کبری (س) نشان داد؛ نه فقط به آن عده‌ای که در کوفه و شام بودند؛ به تاریخ نشان داد، به همه بشر نشان داد. زینب کبری (س) با رفتار خود و با بیانات خود، ظرفیت معنوی و عقلانی جنس زن را نشان داد. این ظرفیت زن است.»

بیانات در دیدار پرستاران و خانواده شهدای سلامت ۲۱ آذر ۱۴۰۰

تشخیص درست ویژگی زن اسلامی

«حضرت زینب (س) الگوست. ایشان زنی نبود که از علم و معرفت بی‏‌بهره باشد؛ بالاترین علم‌ها و برترین و صافی‌ترین معرفت‌ها در دست او بود. همان «سکینه‏ کبرایی» که شما اسمش را در کربلا شنیده‏‌اید و دختر امام و برادرزاده و شاگرد زینب (س) است کسانی که اهل تحقیق و کتاب هستند، نگاه کنند او یکی از مشعل‌های معرفت عربی در همه‏ تاریخ اسلام تا امروز است. کسانی که حتی زینب (س) و پدر زینب (س) و پدر سکینه (س) را قبول نداشتند و ندارند، اعتراف می‏‌کنند که حضرت سکینه (س) یک مشعل معرفت و دانش است.

رفتن این راه، به معنای دور شدن از دانش و معرفت و بینش جهانی و روشن‏فکری و معلومات و آداب نیست؛ این‏ها ورای آن‏هاست. زن اسلامی، زنی است که راه را درست می‏‌رود؛ هدف را درست تشخیص می‏‌دهد و در این راه حاضر به فداکاری است؛ و چنین زنی عظمت می‏‌آفریند؛ همچنان که زنان ایران عظمت آفریدند؛ این‏ها تعارف نیست.»

بیانات در دیدار جمعی از پرستاران ۲۲ آبان ۱۳۷۰

حضرت زینب (س) جوهر زنانه مومن

«در حادثه‏ کربلا، خون بر شمشیر پیروز شد عامل این پیروزی، حضرت زینب (س) بود حادثه‏ نظامی با شکست ظاهری نیرو‌های حق در عرصه‏ عاشورا به پایان رسید؛ اما آن چیزی که موجب شد این شکست نظامی ظاهری، تبدیل به یک پیروزی قطعی دائمی شود، نقشی [بود] که حضرت زینب بر عهده گرفت؛ این خیلی چیز مهمی است. این حادثه نشان داد که زن در حاشیه‏ تاریخ نیست؛ زن در متن حوادث مهم تاریخی قرار دارد. قرآن هم در موارد متعددی به این نکته ناطق است؛ لیکن این مربوط به تاریخ نزدیک است، مربوط به امم گذشته نیست؛ یک حادثه‏ زنده و ملموس است که انسان زینب کبری (س) را مشاهده می‏‌کند که با یک عظمت خیره ‏کننده و درخشنده‏ای در عرصه ظاهر می‌‏شود؛ کاری می‏‌کند که دشمنی که به حسب ظاهر در کارزار نظامی پیروز شده است و مخالفین خود را قلع ‏و قمع کرده است و بر تخت پیروزی تکیه زده است، در مقر قدرت خود، در کاخ ریاست خود، تحقیر و ذلیل شود؛ داغ ننگ ابدی را به پیشانی او می‏زند و پیروزی او را تبدیل می‏‌کند به یک شکست؛ این کارِ زینب کبری (س) است. آن حضرت نشان داد که می‌‏توان حجب و عفاف زنانه را تبدیل کرد به عزت مجاهدانه، به یک جهاد بزرگ.

او زن تاریخ است؛ جوهر زنانه‏ مؤمن، این‏جور خودش را در شرایط دشوار نشان می‏دهد. این زن است که الگوست؛ الگو برای همه‏ مردان بزرگ عالم و زنان بزرگ عالم. انقلاب نبوی و انقلاب علوی را آسیب ‏شناسی می‏‌کند؛ می‏‌گوید شما‌ها نتوانستید در فتنه، حق را تشخیص بدهید؛ نتوانستید به وظیفه‏تان عمل کنید؛ نتیجه این شد که جگرگوشه‏ پیغمبر (ص) سرش بر روی نیزه رفت. عظمت حضرت زینب (س) را اینجا می‌‏شود فهمید.»

بیانات در دیدار جمعی از پرستاران نمونه کشور ۱ اردیبهشت ۱۳۸۹

انتهای پیام/ 161

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار