نقد مستند‌های انقلابی و جبهه مقاومت/ ۴

«پاییز پنجاه سالگی» داستان رفاقتی طولانی با شهید سلیمانی

«پاییز پنجاه سالگی» داستان زندگی سراسر مجاهدت شهید مدافع حرم «محمد جمالی» است که افتخارش رفاقتی طولانی با شهید سلیمانی است.
کد خبر: ۷۰۱۸۳۳
تاریخ انتشار: ۰۹ آبان ۱۴۰۳ - ۰۸:۵۲ - 30October 2024

گروه فرهنگ دفاع‌پرس ـ رسول حسنی ولاشجردی؛ «پاییز پنجاه سالگی» به کارگردانی «محسن اسلام‌زاده» از آثاری بود که در «جشنواره تلویزیونی مستند» از شبکه مستند سیما پخش شد. این مستند که با نگاهی به کتاب «پاییز پنجاه سالگی» نوشته «فاطمه بهبودی» ساخته شده است نگاهی دارد به زندگی شهید مدافع حرم «محمد جمالی» از یاران و همرزمان شهید «قاسم سلیمانی»، این مستند تاریخ مجملی است از روز‌های آغاز جنگ تحمیلی، مبارزه با اشرار شرق کشور و حوادث تلخ حضور داعش در سوریه که از زبان شهید جمالی روایت می‌شود. 

«پاییز پنجاه سالگی» داستان رفاقتی طولانی با شهید سلیمانی

«پاییز پنجاه سالگی» در روایت خود سنت شکنی کرده است و بر خلاف آثار شبیه خود روایت فیلم را از زبان شخصیتی به تصویر کشیده که دیگر زنده نیست. از این منظر وجه نمایشی فیلم نمود بالایی دارد که در نوع خود بدیع است. فیلم در عین حال که پرتره‌ای از شهید جمالی است، روایتی تازه از شخصیت ماندگار و اسطوره‌ای شهید قاسم سلیمانی نیز هست. 

«پاییز پنجاه سالگی» به خوبی توانسته از منابع و امکانات خود نهایت استفاده را ببرد و دچار تشتت، درهم ریختگی و آشفتگی نشده است. آنچه که در این مستند وجه بارزی یافته است تاثیری است که شهید سلیمانی بر همرزمانش گذاشته و از آن مهمتر جاذبه او بر اشرار شرق کشور است که با نگاه وسیع و صادقت شهید سلیمانی خود را تسلیم نظام اسلامی کردند. یعنی برچیده شدن بساط اشرار در زاهدن و کرمان و ... بیش از آنکه به طراحی عملیات‌های نظامی ارتباط داشته باشد به کرامت ذاتی شهید سلیمانی مرتبط است.

گفتار فیلم که البته صدای خود شهید نیست با لهجه کرمانی اجرا می‌شود و این امر به روانی و سادگی و صمیمت فیلم افزوده است و می‌تواند مخاطب را تا حد زیادی و بدون واسطه با شخصیت اصلی فیلم همراه کند و به تعبیری سبب همذات پنداری مخاطب با شهید جمالی شود، به نحوی که دغدغه‌ها، باورها، آرزو‌ها و سلایق مخاطب با شهید جمالی همسو می‌شود.

«پاییز پنجاه سالگی» پیش از آنکه درباره شهید جمالی باشد، سردار سلیمانی را از نگاه شهید جمالی به تصویر کشیده است. در فصل‌هایی از فیلم وقتی شهید جمالی از زندگی خصوصی و کار‌های شخصی خود می‌گوید فقدان شهید سیلمانی به شدت احساس می‌شود. به نحوی که مخاطب منتظر پیوستن دوباره شهید جمالی به سردار سلیمانی است. 

بخش عظیمی از فیلم صرف روایت درگیری سپاه ثارالله به فرماندهی سردار سلیمانی با اشرار منطقه شرق کشور است و چندان که باید به فضای جنگ سوریه و درگیری با داعش نمی‌شود، از این منظر فیلم دچار کاستی شده است. یعنی آن همدلی که بین شهید جمالی و شهید سلیمانی در دفع اشرار کشور دیده می‌شود در سکانس سوریه دیده نمی‌شود. 

با همه موارد گفته شده «پاییز پنجاه سالگی» اثری شاعرانه و لطیف در حوزه آثار جبهه مقاومت محسوب می‌شود که باید بار‌ها دیده شود. ساخته شدن آثاری از این دست اگر چه سنت شکنی محسوب نمی‌شود، اما می‌توان آن را اثری دانست که نوعی دیگر به جبهه مقاومت و سردارن و سربازان آن نگریسته است.

انتهای پیام/ 161

نظر شما
پربیننده ها