سرهنگ خسرو جهانی، بازنشسته قرارگاه پدافند هوایی و اهل مریوان است. او از جمله انتظامات کمیته استقبال نیروی پدافند هوایی در روز ۱۲ بهمن سال ۵۷ است که خاطرات خود را در کنار امیر سرتیپ قاسم فراوان که مدیریت نیروهای پدافند را در استقبال ازامام خمینی (ره) برعهده داشته بازگو میکند.
وی با تبریک ایام الله دهه فجر به مقام معظم رهبری و مردم انقلابی و نیروهای مسلح به خبرگزاری دفاع مقدس گفت: امیر فراوان از دانشجویان در خط امام (ره) و ولایت بود. وی را به دلیل اینکه در زمان طاغوت فعالیتهای زیرزمینی داشت به اشد مجازات رساندند.
وی با اشاره به خاطرهای از دوران دانشجویی در دانشگاه افسری و آغاز فعالیتهای انقلابی افسران شجاعی چون امیر فراوان گفت: در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی یکی از ساواکیها در دانشگاه افسری صحبت کرد و گفت آینده ارتش به دست شما دانشجوها است، شما مظهر قدرت هستید ومردم انقلابی را مزدور و چریک خواند واز ما خواست در مقابل آنها بایستیم و مردم را بکشیم. با توجه به اینکه اکثر خانوادههای افسران مانند مردم و همپای آنها در انقلاب حضور داشتند برای همین صحبتهای این ساواکی برای ما دانشجویان سخت بود.
سرهنگ جهانی تصریح کرد: در همان هنگام دانشجوی مجاهد گرمساری، قاسم فراوان، رو به دانشجوها برگشت و با اشاره به آنها گفت از این گوش بگیرید و از گوش دیگر بیرون کنید. گویا فرمانده در آن مجلس حضور داشته و این اقدام انقلابی را میبیند وهمان جا اورا دستگیر میکند.
بازنشسته انقلابی پدافند هوایی گفت: مرحوم امیر اصلانی به ما خبر داد قاسم با پویتنهای آهنی آمریکایی مورد ضرب وشتم بسیار قرار گرفته و در اتاقی در زیر ستاد دانشکده شکنجه میشود. آبدارچی فرماندهی نیز به ما اطلاع داد روزی سه بار قاسم کتک میخورد اگر نجاتش ندهید رفتنی است. ما با هم همدوره بودیم برای همین پدافندیها را جمع کردم که مسالمت آمیز پیش فرمانده تیپ دانشجوها برویم و وساطت او را بکنیم. اما فرمانده به ما گفت، بعد از این هرکس چنین کارهایی را انجام دهد به دار مجازات کشیده میشود. ما متوجه شدیم این قضیه مسالمت آمیز انجام نمیشود برای همین در شامگاه، زمانی که پرچم را پایین آوردند با هم شعار دادیم دانشجوی بیگناه آزاد باید گردد، دانشجویان عادی نیز با ما شعار دادند و هنگام خوردن غذا زیر میزها زدیم واعتصاب غذا کردیم.
وی ادامه داد: در آن موقع فرمانده واحدها و دانشگاه افسری برای ساکت کردن دانشجوها آمدند. برای آنکه این اتفاق به فرماندهان رده بالا انعکاس پیدا نکند فردای آن روز فراوان را آزاد کردند. سر و صورت و پای او زخمی بود. برای دور کردن او از دانشگاه مرخصی به قاسم دادند اما او برای اینکه ثابت کند چه بلایی سرش آوردند بازیرکی نپذیرفت.
سرهنگ جهانی با اشاره به یک اقدام انقلابی دیگر در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی که کمتر به آن پرداخته شده، افزود: ما جمع ۳۵ نفره برای حراست از سفارت آمریکا اعزام شدیم، دانشجو اکبر یزدیزاده برای درخواست صبحانه به داخل سفارت رفت که با بیاعتنایی آمریکاییها روبرو شد، در همان جا ما شعار مرگ بر آمریکا سر دادیم و قاسم فراوان بر بالای بام سفارت رفت و پرچم آمریکا را به صورت نیمه خم درآورد واز آنجا که او تحت نظارت بود او را به سرعت با تاکسی به دانشگاه رساندیم و گارد جاویدان شاهنشاهی اعتراض ما مقابل سفارت امریکا را خاموش کرد.
این سرهنگ بازنشسته پدافند، با معرفی دلاورمردان نیروی هوایی که قبل از پیروزی انقلاب اسلامی فعالیتهای پنهانی داشتند، افزود: ما در سنگرهای پنهان دلاورمردان و مبارزانی چون شهید نامجو، سپهبد قرنی اولین شهید ارتش که قصد ترور شاه را داشت یا سرتیپ زهیرنژاد که از ارتش به دلیل مبارزات انقلابیش اخراج شد داشتیم که در آن دوران فعالیتهای زیرزمینی داشتند.
جهانی با اشاره به یکی از ماموریتهایشان در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی گفت: در آستانه پیروزی انقلاب، دانشجویان را برای نگهبانی از مجسمه های محمدرضا شاه و پدرش مستقر کردند اما مردم انقلابی که دل در گرو امام (ره) داشتند در تظاهرات شرکت میکردند وبرای واژگونی مجسمهها اقدام میکردند، دانشجویان دانشگاه افسری ۵ ماه در خیابان مستقر بودند و با مردم درگیر نشدند اما با گارد شاهنشاهی درگیری داشتند.
وی خاطرنشان کرد: مردم مجسمه شاه را در میدان انقلاب فعلی جلو دانشگاه تهران به زمین انداختند، در همین حال تعدادی از لباس شخصیها با چوب و چماق به مردم حمله کردند. من به یکی از گاردیها گفتم اینها که هستند؟ او گفت اینها دار و دسته شعبان جعفریاند که مردم به آن میگویند شعبان بیمخ، اینها از نظر حکومت تایید شدند. در آن زمان دیدم بانویی انقلابی که باردار بود، اینقدر مورد ضرب وشتم قرار گرفت که بعدها شنیدم همراه با کودکش به شهادت رسیدند.
نیروی انقلابی پدافند در ادامه خاطرات انقلابیش در آستانه ورود امام خمینی (ره) به میهن اسلامی گفت: در آن روزها ما را به پارک شهر بردند و گفتند شما باید راههای ورودی مردم که از خیابانهای اطراف میآیند تا به سمت ۲۴ میدان تجمع کنند را ببندید، مردم خداترس و انقلابی با نوحه خوانی حرکت میکردند وحضور آنها بسیار گسترده بود به طوری که در همان آغاز چهار قبضه اسلحه را از ما گرفتند و ما را احاطه کردند. در همان حین سه نفربه سمت ما آمدند یکی از آنها روحانی بود با عمامه مشکی که بعدها فهمیدم ایشان آیت الله حکمی داماد امام موسی صدراست، او مردم را ساکت کرد و خطاب به آنها گفت: شما یادتان هست در سال ۴۲ امام فرمودند، یاران من در گهواره هستند، این دانشجوها همان سربازان ویاران امام (ره) هستند آنها مدتها است در این خیابان حضور دارند اما آزارشان به کسی نرسیده پس از صحبت ایشان مردم آمدند و اسلحهها را تحویل دادند ودر اثر تدبیر زیبای روحانیت اگر گروهی تا آن زمان نسبت به روحانیت بدبین بودند این دیدگاه برای آنها برطرف شد.
جهانی با اشاره به وقایع نه و ده بهمن ماه گفت: امیر فراوان با دانشجوهایی که با آیت الله لاهوتی وطالقانی در تماس بودند برای هماهنگی ارتباط تنگاتنگ داشت، او لیستی را تعیین کرد وبه هرکس وظیفهای را محول نمود به من ماموریت محافظت درب جنوب مهر آبادرا داد وما با لباس نظامی انجام وظیفه میکردیم و بعد از ظهردر سرکشی از پستهای محول شده به ما خبردادند که امام (ره) تشریف میآورند و بازوبند کمیته استقبال وبرچسب انتظامات به ما دادند وتاکید کردند از امشب باید اینها را نصب کنید.
سرهنگ جهانی با اشاره به هسته تحصن دانشگاه تهران در اعتراض به بستن فرودگاه در ۵ بهمن ماه گفت: در روزهای اول تحصن ۲۰۰ نفر وبعد کلیه خیابانهای اطراف به اشغال متحصنین مبارز در امد، ربانی شیرازی، آیت الله مطهری، حجت الاسلام رفسنجانی، آیت الله لاهوتی قربانعلی دری نجف آبادی ازجمله اعضای اصلی متحصنین بودند که بعدها روابط عمومی مدرسه رفاه شدند.
وی ادمه داد: کمیتههای مختلف تشریفات اعم از نیروهوایی و موتلفه که مرحوم عسگر اولادی ازجمله آنها بود وظیفه استقبال از امام را برعهده داشتند، اما امیر فراوان آن روز به من گفت، ساعت ۹و۳۳ دقیقه گارد تشریفات نیروی هوایی، ستوان افروز، سلام و خیرمقدم خدمت آقا گفته است. زمانی که هواپیمای امام (ره) نشست من در پله دوم دست امام را بوسیدم و اولین نظامی بودم که این افتخار را پیدا کردم، ایشان چهره نورانی و محاسنی درخشان داشتتند احساس آن لحظه را نه به زبان میتوانم بیاورم نه به قلم.
سرهنگ جهانی با اشاره به اینکه کمیته استقبال متشکل از ۲۷ پدافندی بود وبا خدمات، ۳۵ نفر هسته اصلی استقبال بودند، افزود: ۴میلیون تهرانی و ۴ میلیون شهرستانی فاصله فرودگاه تا بهشت زهرا که ۳۳ کیلومتر بود را به عشق امام طی میکردند، ماشین تشریفات نیروهای هوایی امام (ره) را به سالن جدید فرودگاه بردند ایشان در آنجا سخنرانی کردند و از عموم مردم تشکر وقدر دانی کردند.
وی ادامه داد: پس از آن با ماشین بلیزر آقای رفیق دوست، امام را حرکت دادند، اما در چند کیلومتر اولیه در اثر جمعیت زیاد ماشین متوقف شد، نیروی هوایی در خواست هلی کوپتر فوری کرد، آیت الله عمید زنجانی فریاد میکشید که دور و بر ماشین را خلوت کنید پس از مدتی این بالگرد در بیمارستان هزار تختخوابی مستقر شد و امام با هلی کوپتربردند در بهشت زهرا. اولین کسی که با امام (ره) سوار هلیکوپتر شد امیر فراوان بود. در همین حین آقای طالقانی به مردم گفت، کنار بروید تا هلی کوپتر پروازکند، هر چشمی گریان بود و شور وحال خاصی حاکم بود.
جهانی بیان کرد: درست لحظهای که امام را داشتند سوار بالگرد میکردند برای یک لحظه عوامل خودفروخته پهلوی به صدا و سیما رفته و سرود شاهنشاهی را پخش کردند که مردم انقلابی به آنجا رفتند و صدا و سیما در اختیار مردم قرار گرفت.
وی در پایان گفت: وقتی امام(ره) در جایگاه مستقر شدند چشمهایشان پر از اشک شده بود. از پدرها، مادرهای داغدیده و از وحدت کلمه مردم که به صورت ید واحد حکومت طاغوت را منکوب کرده بودند تشکر کردند.
گفت و گو از: وجیهه سادات حسینی