شادی بی نظیر یاسر عرفات از پیروزی انقلاب اسلامی

کد خبر: ۲۰۲۸۷۹
تاریخ انتشار: ۰۱ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۵:۴۴ - 19February 2013
هواپیماى حامل یاسر عرفات و همراهان، ساعت 30/6 بعدازظهر روز 8 بهمن ماه 1357 در باند فرودگاه تهران به زمین نشست. علیرغم اینکه این سفر به لحاظ مسائل امنیتى به صورت مخفى و اعلام نشده انجام مى‏ یافت، دهها تن از کسانى که در محوطه و سالن فرودگاه حضور داشتند به دادن شعار پرداختند. یاسر عرفات که به سختى توانست از میان گروه هاى استقبال‏ کننده بگذرد، پس از خوش آمد گویى نمایندگان ایرانى، گفت: «انسان، وقتى که به منزل خودش مى‏ آید، احتیاج به اجازه ندارد امروز، یکى از روزهاى بزرگ پیروزى مسلمانان جهان است. انقلاب ایران براى فلسطین یک پیروزى بزرگ است. وقتى وارد فضاى هوایى تهران شدم، احساس کردم که به فضاى بیت‏ المقدس، وارد شده ‏ام. ایران و امام خمینى نشان دادند که امت ما (مسلمانان) هیچ گاه سر فرود نخواهد آورد. ایرانیان، حصارى را که بر اطراف برادران فلسطینى بود شکستند و این انقلاب بزرگ شما، ضامن پیروزى ماست. امام خمینى را، ما رهبر و امام اول مى‏ دانیم. خیر به زودى از مشرق زمین خواهد آمد تا همۀ منطقه را فرا گیرد. هر چه تاریکى زیاد گردد، صبح نزدیکتر مى‏شود، و ما این را با انقلاب ایران به چشم دیدیم».

پیروزى انقلاب اسلامى، موجى از شادمانى در میان فلسطینى‏ هاى مسلمان، بویژه در اراضى اشغالى و لبنان، ایجاد کرد. مبارزان فلسطینى و لبنانى به محض دریافت خبر سقوط رژیم شاهنشاهى و پیروزى انقلاب اسلامى در ایران، در خیابانهاى بیروت و دیگر شهرها و روستاهاى آن کشور و اردوگاه هاى فلسطینى با تیراندازیه اى هوائى، شادمانى خود را ابراز داشتند.

بعدازظهر روز بیست و هشتم بهمن ماه 1358 یک هیئت از سازمان آزادیبخش فلسطین به سرپرستى یاسر عرفات، براى عرض شادباش به حضور امام خمینى و ملت ایران، وارد تهران شد. ورود یاسر عرفات و هیئت همراه فلسطینى به ایران که نخستین شخصیت هاى خارجى بودند که پس از پیروزى انقلاب وارد کشور شده و به دیدار رهبر انقلاب شتافته بودند از جهات زیادى حائز اهمیت است. سازمان آزادیبخش فلسطین به رهبرى یاسر عرفات در آن زمان هنوز بعنوان رسمی ترین و قوى‏ترین گروه مبارز فلسطینى که بر مشى مبارزۀ مسلحانه با اسرائیل و نفى هر گونه سازش تکیه مى‏ کرد، شناخته مى‏ شد و محبوبیت فوق ‏العاده‏اى در افکار عمومى مردم انقلابى داشت. برنامه‏ هاى هیئت فلسطینى که در ادامه همین نوشتار اشاره مى‏ شود ـ گویاى بخشى از آن است. پیروزى انقلاب اسلامى عامل بسیار مهم و تعیین ‏کننده و امید بخش در مبارزات آتى فلسطینیان محسوب مى‏ شد و تبعاً سفر رهبرى «ساف» به ایران علاوه بر اعلام همبستگى با انقلاب و تبریک پیروزى آن، از نقطه نظر کسب وجاهت و محبوبیت بیشتر براى یاسر عرفات و ساف نیز حائز اهمیت بود.

سخنان امام خمینى در این دیدار یکى از جنبه‏ هاى شگفت شخصیت ایشان و دور اندیشى و نوع نگرش امام به مسائل مبتلا به جهان اسلام را آشکار مى ‏سازد. سخنان یاسر عرفات ـ که تبیین‏ کنندۀ دیدگاه ها و مبانى تحلیل هاى رهبران ساف است ـ و تأکید امام بر این که باید به خدا و قدرت او اتکاء کرد، نه به هیچ چیز دیگر، و پاسخ هاى بسیار دقیق امام به عرفات بسیارى از واقعیت‏ ها را روشن مى‏ نماید بگونه‏ اى که منشأ انحرافات بعدى رهبران «ساف» را بوضوح در سخنان امام مى‏ توان دید. اهمیت اظهارات امام خمینى آنگاه آشکار مى‏ شود که به جوّ سراسر حمایت و تأیید و تجلیل از «ابوعمار» و «ساف» که ـ در آن روزها ـ صفحات اصلى تمامى روزنامه ‏ها را به خود اختصاص داده بود توجه شود. رهبر سازمان آزادیبخش فلسطین در بخش دیگرى از سخنانش در فرودگاه مهرآباد گفت: «انقلاب شما، همچون زلزله ‏اى براى تمام دنیا، اسرائیل و امپریالیزم بود و ثابت کرد که هیچ کشورى نمى‏ تواند کشور دیگرى را، یا رهبرى مردم کشورش را زیر اختناق و ستم، نگه دارد. ما (سازمان آزادیبخش فلسطین) بین مجاهدان فلسطین و ایران، هیچ اختلافى نمى‏ بینیم بلکه این اصالت انقلاب ایران بود که نشان داد مردم را نمى‏ توان زیر ستم و ظلم و اختناق، نگاه داشت. پیروزى انقلاب ایران، پیروزى امید ماست. تمام دشمنان انقلاب، از صهیونیسم گرفته تا امپریالیسم، متوجه شدند که انقلاب ملل ما، تا کجا پیش خواهد رفت و باید بدانید که منافع آنان بدست ملت، براى همیشه قطع شده است.»

عرفات و همراهان، سپس با اتوبوس ویژه ‏اى به سوى اقامتگاه امام حرکت کردند. شگفت آنکه این همان اتوبوس تشریفاتى بود که روزگارى خریدارى شد تا امیر عباس هویدا و میهمانان امریکائى و اسرائیلیش را جابجا کند، اما پیش از آنکه او موفق شود بیش از دو بار از آن استفاده کند، انقلاب پیروز شده بود و اکنون حامل هیئت مبارز فلسطینى شده بود تا به دیدار مردى بروند که مدام از لزوم محو غدۀ سرطانى اسرائیل از صحنه تاریخ سخن مى‏ گوید!

پس از ورود اتوبوس حامل عرفات و همراهانش، مردم تهران که از آمدن رهبر سازمان آزادیبخش فلسطین آگاه شده بودند، گروه گروه، در جلوى اقامتگاه امام اجتماع کردند و با فریادهاى: «فلسطین، فلسطین» ورود رهبر الفتح را گرامى داشتند. یاسر عرفات و هیئت همراه سپس به حضور امام خمینى رسیدند و پیروزى انقلاب اسلامى را به ایشان و مردم ایران، تبریک گفتند. آنگاه امام خمینى به ایراد سخن پرداخت و ضمن تشریح عوامل پیروزى انقلاب، براى برادران فلسطینى در غلبه بر مشکلاتشان، آرزوى توفیق کرد و با اشاره به این موضوع که: «راجع به فلسطین، در نوشته‏ ها و گفته ‏ها راجع به فلسطین و راجع به جنایاتى که اسرائیل در آن حدود کرده است همیشه متذکر مى‏ شدم.» (صحیفه امام؛ ج 6، ص 179) یادآور شد که: «و الآن هم ان‏شاءاللّه‏ بعد از اینکه ما از این غائله فارغ بشویم، همان طورى که آن وقت در کنار شما بودیم حالا هم در کنار شما هستیم. و امیدواریم که همه با هم مثل برادر با مشکلات مقابله کنیم.» (همانجا)

در این دیدار، که با حضور حجت الاسلام والمسلمین حاج سیداحمد خمینى صورت گرفت، یاسر عرفات، طى سخنانى، انقلاب اسلامى ایران را «زلزله»اى دانست که به سرزمین فلسطین، نزدیک شده و یا رسیده است. وى در پاسخ به اظهارات موشه‏دایان و مناخیم بگین (وزیر خارجه و نخست‏وزیر وقت رژیم اشغالگر قدس) که امریکا را پشتیبان اسرائیل دانسته بودند، گفت: «من هم مى ‏توانم پشتیبان پیدا کنم و این پشتیبان را پیدا کرده‏ ام و تکیه به ملت ایران به رهبرى حضرت آیت‏ اللّه‏ العظمى موسوى الخمینى دادم».

امام خمینى، خطاب به یاسر عرفات، یادآور شد که: «شاه هم تکیه کرده بود بر امریکا و انگلیس و چین و اسرائیل و همۀ اینها. لکن تکیه‏ گاه ها سست است. آن تکیه‏ گاهى غیرسست و سنگین و مستحکم است که خدا باشد.» (همان، ص 180)

عرفات، به شادمانى ملت فلسطین از پیروزى انقلاب اسلامى و تیراندازی هاى هوایى آنان در سراسر لبنان اشاره کرد و در عین حال گفت: «بگین، غمزده و غمگین است به علت حوادث ایران». او همچنین گفت: «اسرائیل، درست است که دوستانى دارد، ما هم برادران و دوستانى داریم». و امام امت، باز هم تذکر دادند که: «ما اعتمادمان به خداى تبارک و تعالى است.» (همانجا)

علاوه بر یک هیئت سیاسى، پزشکى و امدادى که یاسر عرفات را در سفر به ایران، همراهى مى‏ کرد، چند تن از خبرنگاران نشریات بیروت از جمله خبرنگاران دو نشریه مشهور «النهار» و «السفیر» با او به تهران آمده بودند.

بلال الحسنه، نویسنده و خبرنگار روزنامۀ السفیر، به خبرنگاران ایرانى گفت: «ساعت 4 بعدازظهر روز 28 بهمن ماه 1357 از بیروت ـ از طریق دمشق ـ به سوى ایران پرواز کردیم. وقتى به فضاى آسمان ایران آمدیم، شش هواپیماى فانتوم ساخت امریکا، براى شناسایى، هواپیماى حامل ما و یاسر عرفات را محاصره کردند. پس از آنکه متوجه شدند هواپیما متعلق به فلسطین است و مسافران آن، همگى فلسطینى هستند، با علات «V» به ما سلام دادند و حتى خلبانان ایرانى، دست تکان دادند. یاسر عرفات، ابتدا از پرواز شش فانتوم، نگران شد، اما وقتى هواپیما شناسایى شد و علامت به ما دادند، عرفات گفت: «این براى اولین بار است که شش هواپیماى فانتوم ساخت امریکا را مى‏ بینیم، بدون اینکه قصدشان، از بین بردن ما باشد. علاوه بر این اینها حتى سلام هم مى‏ کنند». منظور خبرنگاران بیان این واقعیت است که با پیروزى انقلاب اسلامى در ایران که همه تلاش هاى امریکا و غرب را در حفظ شاه عقیم ساخته است، موجودیت و هویت انقلاب و جهان اسلام بر امریکا تحمیل شده است و آنان را ناگزیر از پذیرش این واقعیت ‏ها نموده است. خبرنگار السفیر اضافه کرد که: «هواپیماها پس از شناسایى و دادن علامت پیروزى، به پایگاه هاى خود بازگشتند، اما موقع ورود، برج مراقبت، اجازۀ فرود نمى‏ داد، که بعد از شناسایى این اجازه صادر شد. هنوز نمى‏ دانستند که ما فلسطینى هستیم و ابوعمار در میان ماست. پس از اطلاع، به قسمت پذیرایى از مقامات، راهنمایى شدیم و ما خودمان را در وطن دوم ـ ایران ـ مى‏ بینیم.»

متن کامل گفت وگوی صورت گرفته بین امام خمینی(س) و یاسر عرفات در ادامه آورده شده است:

امام: انقلاب ما هر چه هم که قوه‏ هاى مادى‏ اش کم باشد، این معنویتْ اسباب پیشرفت مى‏ شود. و لهذا یک قدرت شیطانى عظیمى که پشتوانه آن و پشتیبان آن ابرقدرتها بودند و آنها مجهز به همه جهازات شیطانى بودند، و ملت ما مشت داشت و خون، این مشت و این خون غلبه کرد بر تمام این قدرت هاى شیطانى و بر ابرقدرتها، که قبل از این غلبه از شاه پشتیبانى مى‏ کردند و اظهار وفادارى مى ‏کردند. این قوّت ایمان ملت ما باعث شد که با مشت و خون بر همه اینها غلبه کرد. و رمز این پیروزى، بعد از اینکه قوّت ایمان در کار بود، همان قوّت ایمان باعث شد که آن رمز حقیقى، که عبارت از وحدت کلمه ملت ما در این امر بود، موجب غلبه شود. این ثوره چون اسلامى بود و انسانى، مثل برق در تمام اقطار ایران، از آن دهکده ‏هاى دورافتاده تا مرکز سرایت کرد و [به‏] همه اقشار ایران [رسید] و به واسطه همین وحدت کلمه بود که نتوانست این قواى شیطانى مقاومت کند، و سنگر را یکى پس از دیگرى تحویل داد و البته الآن مشکلات ما خیلى زیاد است ... مملکت ما را غارت کردند. همه آثار تمدن را اینها واژگونه در این مملکت پیاده کردند، با اسم «تمدن بزرگ» فرهنگ ما را عقب زدند، و به اسم «پیشرفت» کشاورزى ما را بکلى از بین بردند، و به اسم «آزادى» آزادیهاى تمام مطبوعات ما و محالّ تبلیغاتى ما را مختنق کردند. و یک مملکت آشفته‏ اى الآن به ارث به ما رسیده است که همه جاى آن خراب است و باید از سر، از نو ساخت. لکن به فضل خدا چون مطلبْ مطلب الهى است، و آن طور که من احساس مى ‏کنم خداوند اراده ‏اش تعلق گرفته است که مستضعفین را غلبه بدهد، تمام اقشار ملت همراهند که با مشکلات مبارزه کنند. و ما مشکلاتمان را ان شاء اللَّه به واسطه همت ملتمان رفع خواهیم کرد. و من از خداى تبارک و تعالى مى‏ خواهم که ملت برادر ما، فلسطین را بر مشکلات خودش غلبه دهد. ما با آنها برادر هستیم. و من از اولى که این نهضت، قبل از پانزده سال که ابتداى این نهضت بود، راجع به فلسطین، در نوشته‏ ها و گفته ‏ها راجع به فلسطین و راجع به جنایاتى که اسرائیل در آن حدود کرده است همیشه متذکر مى ‏شدم. و الآن هم ان شاء اللَّه بعد از اینکه ما از این غائله فارغ بشویم، همان طورى که آن وقت در کنار شما بودیم حالا هم در کنار شما هستیم. و امیدواریم که همه با هم مثل برادر با مشکلات مقابله کنیم. من از خداى تبارک و تعالى عزت اسلام و مسلمین و رجوع «قُدْس» به برادران خودمان را مى‏ خواهم.

یاسر عرفات: من از بدبختى آنجا متولد شدم یا از خوشبختى آنجا متولد شدم، و آنجا وطن من است. این حکم تقدیر بوده که در آنجا متولد شدم. این معنایش این نیست که من مسئول بیت المقدس هستم؛ مسئول آزاد کردنش همه شما هستید. مسئولیت شما بعد از این پیروزى بزرگ در ایران بیشتر از مسئولیت من است که در بیت المقدس متولد شدم. من غیر از خونم چیزى ندارم که در راه آزادى قدس بدهم ولى شما با این پیروزى بزرگ، همچو امکانات عظیمى را در اختیار دارید. و شما باید کارى کنید تا همه در قدس نماز بخوانید. (ان شاء اللَّه) پرچم فلسطین چنانکه در ایران برافراشته شد، هر گز نخواهیم گذاشت که در فلسطین برافراشته نگردد. بگین درباره پیروزى شما مطلب مهمى گفت: «دوران تاریکى در اسرائیل پیش آمده»

امام: ان شاء اللَّه.

عرفات: اینک زلزله در گرفته؛ و زلزله به ما نزدیک شده و یا رسیده، و. ما رَمَیْتَ اذْ رَمَیْتَ وَ لکِنَّ اللَّه رَمى‏ من در جواب دایان و بگین گفتم که تو مى ‏توانى بروى یک پشتیبان انتخاب بکنى و تکیه به امریکا بدهى؛ ولى من هم مى‏ توانم پشتیبان پیدا کنم؛ و این پشتیبان را پیدا کرده ‏ام و تکیه به ملت ایران به رهبرى حضرت آیت اللَّه العظمى موسوى الخمینى دادم‏.

امام: شاه هم تکیه کرده بود بر امریکا و انگلیس و چین و اسرائیل و همه اینها. لکن تکیه‏ گاه ها سست است. آن تکیه گاهى غیر سست و سنگین و مستحکم است که خدا باشد. خدا تکیه گاه است. و من به ایشان [یاسر عرفات‏] و به ملت خودم و به ملت ایشان این توصیه را مى ‏کنم همیشه، به اینکه همیشه خدا را در نظر داشته باشند و نظر به این قدرتها نداشته باشند؛ اعتماد بر مادیات نکنند بلکه اعتماد بر معنویات بکنند. قدرت خدا فوق همه قدرتهاست. و لهذا ما دیدیم که ملتى که مستضعف بود و هیچ نداشت بر تمام قوا غلبه کرد، و ان شاء اللَّه مى‏کند. و ما از هیچ چیز نمى‏ ترسیم وقتى که با خدا باشیم؛ براى اینکه اگر کشته بشویم و با خدا باشیم سعادتمندیم و اگر بکشیم هم سعادتمندیم.

عرفات: در سال گذشته نیروهاى بزرگ اسرائیل به جنوب لبنان فرستاده شد براى سرکوب مردم فلسطین و مردم مسلمان جنوب لبنان. جنگجویانى که در برابر این واحدهاى جنگى بزرگ مقاومت کردند از دو هزار تجاوز نمى‏ کردند. در برابر آنها 65 هزار سرباز اسرائیلى بود! چه نیروهاى ذخیره پشت جبهه، و نیروهایى که وارد معرکه کردند. معتقد بودند که در دو ساعت اینها را از بین مى‏ برند. خیلى به تنگنا افتادیم. من در نهایت شدت گفتم: خدایا! اگر این دسته از مردم کشته شوند، تو را در این منطقه پرستنده ‏اى نخواهد ماند. و دیدم که پیروزى فرا رسید. آن آقاى برژینسکى که گفت: خدا حافظ سازمان آزادیبخش تو رفتنى هستى، رفتى. دیدیم که خدا پیروزى بزرگى به ما عطا کرد و یک سال پس از پیروزى ما در جنوب لبنان، که پیروزى ساده و کوچکى بود، پس از گذشت یک سال، بزرگترین پیروزی ها را به دست آوردیم اینجا: جاء الْحَقُّ وَ ذَهَقَ الباطِلُ انَّ الباطِلَ کانَ ذَهُوقاً. ما ترس به دل دشمن افکنده ‏ایم. وقتى بگین این حرف را مى‏ گوید که «دوره تاریکى براى ما آغاز شده» خیلى معنا دارد. این دلیل وحشتشان است. کیسینجر وقتى مى‏گوید: «بزرگترین حادثه ‏اى که بعد از جنگ جهانى دوم اتفاق افتاده، پیروزى انقلاب ایران بوده»، این خطرناک بودن پیروزى انقلاب اسلامى ایران براى امریکا در چه رابطه است! اگر امریکا در ایران اقداماتى را که در ویتنام انجام داده انجام ندهد، جنبش انقلابى ایران امتداد پیدا مى‏ کند تا به اسرائیل برسد. دیروز این را کیسینجر گفته. از این حرف مى‏ توانیم بفهمیم که‏ چقدر خطرناک است براى مصالح امریکا در منطقه. و از زبان خود دشمن مى‏ شود فهمید که حقایق وضع ما چگونه است. وقتى که من به بغداد آمدم، به سران کشورهاى عربى در بغداد- حکام عرب- گفتم که کمترین حرفى که از حکام عرب من شنیدم این بود که شما چه کار دارید به کار ایران؟! شما چه کار دارید به آیت اللَّه العظمى خمینى؟! این کمترین حرفى بوده که مى ‏زدند. دیگران مى‏ گفتند که مصالح شما با وجود شاه تأمین مى‏ شود! شاه را داشته باشید، مصالحتان شاید بهتر تأمین بشود. آخرین بار در یک دیدار از کشورهاى خلیج، چند روز پیش از پیروزى شما حکام خلیج مى‏ گفتند که اطلاعاتى که به ما رسیده این است که بختیار پیروز مى ‏شود؛ و امریکایى‏ ها بختیار را مى ‏توانند نگاه دارند در مقابل ایران‏.

امام: همه حساب هایى که دولتهاى بزرگ کرده‏ اند، همه خطا از کار درآمد، براى اینکه یک مسئله الهى بود.

عرفات: وَ مَکَرُوا وَ مَکَرَ اللَّهُ وَ اللَّهُ خَیْرُ الْماکِرینَ‏

امام: و این حسابها هم که مى‏ کنند، و بعدها مى‏ خواهند بکنند، آنها هم خطا از کار در مى ‏آید.

عرفات: آنها مى‏ گویند زلزله ‏اى رخ داده؛ ما مى ‏گوییم که انفجار نور روى داده. ما مى‏ گوییم دورانى که امت ما و منطقه ما آزاد و مستقل باشد فرا رسیده. مشکلات زیادى هست در پیش ولى در عین حال خوشبین هستم به آینده. و در برابر شما جهاد بزرگتر و کوشش هاى خسته‏ کننده ترى در پیش است. تجدید بناى جامعه سخت تر است از جنگیدن و پیروز شدن. شاه اینجا را خراب کرده‏.

امام: ما امیدمان به خداست و مأیوس از خدا نیستیم؛ و بر مشکلات به امید خدا غلبه مى‏ کنیم. و به مادیات این نظر را نداریم؛ غلبه را با مادیات نمى‏ دانیم. غلبه با معنویات است. و مادامى که شَعْبِ ما به خداى تبارک و تعالى اتکال بکنند، پیشرفت خواهند کرد. و اگر خداى نخواسته انحراف پیدا شد، زوال براى همه هست‏.

عرفات: من فکر نمى‏ کنم که توطئه‏ هاى دشمن پایان یافته باشد. وقتى که سیل حوادث را از نظر مى‏ گذرانیم، به یقین مى ‏یابیم که دشمن رها نمى‏ کند که دژى به این آسانى سقوط کند.

امام: او مى‏ خواهد نکند، لکن خدا بر خلاف او ان شاء اللَّه عمل مى‏ کند.

عرفات: اگر چه من الآن خنده بر لب دارم، ولى قلبم خون مى‏ چکد براى کشتارهایى که در ایران شده‏.

امام: ان شاء اللَّه قلب شما هم فراخ مى ‏شود.

عرفات: خدا شاهد است که من در عمرم هیچ شادى‏ اى به خودم ندیدم مثل شادى ‏اى که به خودم دیدم وقتى که شما پیروز شدید.

امام: ان شاء اللَّه خداوند حفظ کند مسلمین را ان شاء اللَّه.

یکى دیگر از فلسطینى‏ ها: در لبنان شلیک تیر هوایى به علامت شادمانى ممنوع است؛ بیش از یک سال است که در لبنان ممنوع است؛ مخصوصاً فرمانده کل نیروهاى آزادی بخش فلسطین دستور داده ‏اند هیچ کس هیچ فشنگى را به هدر ندهد، به هیچ مناسبتى؛ یکباره سراسر لبنان آتش شد! ابو عمار براى اولین بار خودش پنج تیر شلیک کرد، و خود این قانون را شکست به نشانه شادمانى! بى‏ شک دهکده‏ هاى جنوبى لبنان و منطقه ‏هاى شیعه‏ نشین را با بمباران هوایى خواهند کوبید. بگین به علت حوادث ایران غمزده و غمگین است. خداوند ان شاء اللَّه جنوب را در برابر بمباران مهاجمان اسرائیل حفظ بکند. دولت هاى عرب نیروهایش را حفظ بکند. ان شاء اللَّه حضرت آیت اللَّه العظمى خمینى و ملت ایران آنها را حفظ مى‏ کند.

امام: امیدواریم که خداوند حفظ کند.

عرفات: درست است که اسرائیل دوستانى دارد، اما ما هم برادران و دوستانى داریم‏.

امام: ما اعتمادمان به خداى تبارک و تعالى است.

عرفات: هفته گذشته آغاز دوران تازه ‏اى بود.

امام: ان شاء اللَّه‏

(صحیفه امام، ج‏6، ص: 178-182)

یاسر عرفات، روز یکشنبه 29 بهمن ماه 1357 در یک مصاحبۀ رادیو تلویزیونى شرکت کرد و خطاب به امام خمینى و مردم ایران گفت: «آیا هیچ کس مى‏ تواند باور کند که ما حالا در ایران هستیم؟ آیا کسى این حرف را باور مى‏ کند که انقلاب فلسطین، حالا در ایران است؟ اما حالا هم مى ‏توانند باور کنند که روزگارى نو، آغاز شده است». در این مصاحبه که با حضور جمعى از شخصیت هاى ایرانى از جمله حضرات آقایان: دکتر بهشتى، حسینعلى منتظرى، هاشمى رفسنجانى، محمدعلى هادى و... برگزار شد، یاسر عرفات در بخشى از سخنانش گفت: «روزگارى آغاز مى‏ شود، سرشار از نور و امید که به تمامى این منطقه، روشنایى خواهد بخشید».

سپس هانى الحسن معاون سیاسى سازمان آزادیبخش فلسطین گفت: «این وظیفه ما و شماست که همگى یکدست و یکپارچه براى آزادى بیت ‏المقدس بکوشیم و بى‏امان و به یارى خدا، بیت‏ المقدس در سال هاى آینده آزاد خواهد شد». وى افزود: «در این فرصت، لازم است از امام موسى صدر، یاد کنیم و به او درود بفرستیم. امامِ دربند و کسى که به خاطر محرومان لبنان مبارزه کرد. کسى که بخش تجزیه‏ ناپذیر از انقلاب اسلامى ایران، انقلاب خلق فلسطین و جنبش محرومان در جنوب لبنان و در تمام لبنان است و بر ماست که دست به دست هم داده، او را از قید و بند رها کرده و کسانى که او را به بند کشیده ‏اند، به کیفر اعمالشان برسانیم».

همزمان با حضور هیئت فلسطینى و یاسر عرفات در تهران، تابلوى «سفارت فلسطین» بر بالاى ساختمان سفارت سابق اسرائیل ـ واقع در خیابان کاخ (فلسطین فعلى) ـ که بر اثر درگیری هاى ایام انقلاب آسیب فراوان دیده بود) نصب گردید. روز بعد (30 بهمن 57)، یاسر عرفات به همراه حجت الاسلام حاج سیداحمد خمینى و دکتر ابراهیم یزدى (معاون وقت نخست‏وزیر در امور انقلاب) در محل سفارت سابق اسرائیل حضور یافتند و دفتر جبهۀ آزادیبخش فلسطین را در این محل، افتتاح کردند. عرفات و همراهان به پشت بام ساختمان رفتند و براى مردمى که در اطراف اجتماع کرده بودند، سخنرانى کردند. ابتدا آقاى دکتر یزدى و سپس حجت الاسلام حاج سیداحمد خمینى سخنانى ایراد کردند. فرزند امام گفت: «من به نمایندگى از طرف حضرت آیت‏اللّه‏ امام خمینى، پیروزى ملت ایران را به تمام ملت، تبریک عرض مى‏ کنم. مبارزات ما، تنها به آزادى ایران، خاتمه پیدا نمى‏ کند. ما تا آزادى تمام سرزمین هاى اسلامى، به مبارزات خود ادامه مى‏ دهیم. همان طورى که در ایران، پرچم اسلام را برافراشتیم، به امید خدا و به کمک خلق مسلمان فلسطین، پرچم فلسطین را با پرچم ایران به اهتزاز در مى‏ آوریم. ما با برادر مجاهد و مبارز خود ـ ابو عمار ـ یعنى حضرت آقاى یاسر عرفات، به اینجا آمده ‏ایم، تا اولین قدم پیروزى ملت ایران را به تمام ملت هاى جهان، نشان بدهیم و به آنها بفهمانیم که در اسرع وقت، سفارت اسرائیل را به سفارت فلسطین تبدیل کرده ‏ایم. پیروزى ملت فلسطین و ایران را در اهداف بزرگ دو ملت، از خداى بزرگ خواستاریم».

آنگاه یاسر عرفات، طى سخنانى اظهار داشت: «ما آمده ‏ایم تا دفتر سازمان آزادی بخش فلسطین را به جاى سفارت اسرائیل تأسیس کنیم. این موضوع به دستور حضرت آیت‏ اللّه‏ خمینى است. امروز در ایران و فردا در فلسطین، همه با هم، سرزمین فلسطین را آزاد خواهیم کرد. من در این لحظات حساس، بنام انقلابیون و مبارزین فلسطین با شما و در کنار شما، تعهد مى ‏کنم که تحت رهبرى امام بزرگ ـ خمینى ـ همه با هم سرزمین فلسطین را آزاد کنیم».

حوادثى که در طى سالیان بعد از این دیدار اتفاق افتاد و پیدایش موج رو به گسترش «انتفاضه» از یکسو و مشى سازشکارانۀ برخى از رهبران ساف و عدول از منشور آزادى فلسطین و قرارداد غزه ـ اریحا ثابت نمود که فرزندان مسلمان
فلسطینى بر تعهد خویش وفادار مانده ‏اند اما رهبران راهى دیگر در پیش گرفته ‏اند. هیئت فلسطینى در پایان دیدارشان از ایران براى زیارت مرقد مطهر امام هشتم(ع) به مشهد رفتند.

سفر هیئت فلسطینى به سرپرستى یاسر عرفات به ایران در مطبوعات کشورهاى خارجى و مخصوصاً عرب، انعکاس فراوانى داشت. مطبوعات کویتى ضمن تبریک تصمیم ایران به اخراج هیئت دیپلماتیک اسرائیل از تهران، نوشتند که: این امر، سبب تحکیم و تقویت روابط اعراب و ایران خواهد شد و اکنون زمان آن است که توازن رابطه میان دو طرف، برقرار و به تشنج، پایان داده شود.

روزنامۀ کویتى الرأى العام از یاسر عرفات دعوت کرد که از امام خمینى در مبارزه علیه شاه براى پیروزى انقلاب فلسطین سرمشق بگیرد. این روزنامه از ملت فلسطین در سرزمین اشغال شده خواست که به رهبرى سازمان خود، به شیوۀ ملت ایران، علیه اسرائیل شورش کند و تا رسیدن به پیروزى به تظاهرات خیابانى بپردازد.

روزنامه الجزایرى الشعب از ملاقات امام خمینى با یاسر عرفات و نیز از استقبال با شکوه مردم تهران از عرفات یاد کرد. این روزنامه نوشت که نهضت مقاومت فلسطین در ایران، یک «عمق استراتژیکى» به دست آورده و نقشۀ امپریالیست ها را براى سلطه بر خلیج فارس، خنثى کرده است. به عقیده این روزنامه، توده‏ هاى مردم ایران و رهبرى انقلابى آنها، به این ترتیب نشان دادند که نبرد ملت ایران، علیه رگونه اختناق و خودسرى در راستاى نبرد فلسطین است.

روزنامه الشعب، تلاش هاى انور سادات را براى تسریع امضاى قرارداد صلح با اسرائیل در حالى که سفارت اسرائیل در تهران بسته مى‏ شود، یک «تضاد عجیب» خواند.

الکفاح العربى هفته نامۀ هوادار لیبى ـ چاپ لبنان ـ در گزارشى ـ به زعم خود از میانجی گرى عرفات براى تغییر موضع شوروى نسبت به جمهورى اسلامى ایران سخن گفت. (کوثر، ج3، ص 420- 427)
نظر شما
پربیننده ها