سخنگوی وزارت امور خارجه:

شهید سلیمانی جان خود را در راه حفاظت از ایران و اسلام فدا کرد

خطیب‌زاده گفت: شهید سلیمانی جان خود را در راه صیانت و حفاظت از ایران و اسلام فدا کرد و جاودانه شد.
کد خبر: ۴۹۸۳۹۱
تاریخ انتشار: ۱۳ دی ۱۴۰۰ - ۱۰:۴۲ - 03January 2022

شهید سلیمانی جان خود را در راه صیانت  و حفاظت از ایران  و  اسلام گذاشتبه گزارش گروه اخبار داخلی دفاع‌پرس، سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه در ابتدای نشست خبری خود با خبرنگاران داخلی و خارجی با گرامی‌داشت یاد شهید سلیمانی اظهار داشت: شهید سلیمانی جان خود را در راه صیانت و حفاظت از ایران و اسلام فدا کرد و جاودانه شد.

وی با بیان اینکه وزارت خارجه تا روزی که مسببان، عاملان، آمران و مباشرین شهادت سردار سلیمانی را به پیشگاه عدالت نیاورد اقدامات و پیگیری‌های خود در این زمینه را متوقف نمی‌کند، گفت: آمریکایی‌ها باید بدانند که این اقدام جنایتکارانه آن‌ها در تاریخ منطقه و ایران ثبت شده و تلاش‌ها و پیگیری‌ها برای آوردن آن‌ها به پیشگاه عدالت برای پاسخگویی به این جنایت ادامه خواهد داشت.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین اعلام کرد: در روز‌های آینده در حوزه دیپلماسی و روابط خارجی در تهران میزان هیات‌هایی خواهیم بود و هیات‌هایی بلندپایه از ایران در سطح رئیس جمهور و وزارت خارجه سفر‌هایی خواهند داشت.

این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به سوالی در ارتباط با سفر رئیس جمهور به مسکو و اینکه آیا در این سفر قرار است قراردادی نظامی بین دو کشور براساس برخی از اخبار منتشر شده در ارتباط با خرید هواپیما به امضا برسد، گفت: سفر آقای رئیسی به مسکو در راستای دعوت آقای پوتین انجام می‌شود. این یک سفر کاری است و تلاش می‌شود که در جریان این سفر و دیدار روسای جمهور دو کشور در حوزه‌های مختلف سیاسی، امنیتی، تجاری، نظامی و اقتصادی موضوعات مختلف مورد بررسی قرار بگیرد. امضای برخی از اسناد و تفاهم نامه‌ها در جریان این سفر در دست پیگیری است و مناسب است که جزئیات بیشتر در این زمینه را از دفتر رئیس‌جمهور بپرسید.

وی ادامه داد: در ارتباط با سند بالادستی بین دو کشور نیز باید بگویم این سند بالادستی در خصوص تنظیم روابط راهبردی دو کشور وجود دارد و به صورت خودکار در حال تمدید است و آنچه که بین مقامات دو کشور در حال گفتگو است سند جامع است و اگر برسد در این سفر احتمالا کار در مورد آن انجام می‌شود.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که به تازگی یکی از مقامات انگلیسی ادعا کرده که مذاکرات وین در صورتی ادامه پیدا می‌کند که از سوی ایران زندانی‌های دو تابعیتی آزاد شوند، گفت: این موضع را ندیده ام و آنقدر ساختگی و برساخته است که اگر کسی در لندن چنین چیزی گفته باشد واقعا جای تأسف دارد. لندن نسبت به آنچه که در ارتباط با موضوع برجام امضا کرده تعهد قطعی دارد و در سال‌هایی که ایران به تنهایی بار زنده نگه داشتن برجام را به دوش کشیده متأسفانه لندن در عدم اجرا به تعهداتش همراهی عملی با واشنگتن داشته است.

وی ادامه داد: پرونده‌های دیگر مسیر خود را طی می‌کند. لندن مسیر حل موضوعات را می‌داند و اگر ما اکنون در این نقطه قرار داریم به خاطر این است که آن‌ها در شب تصمیم گیری از تصمیمات عقب نشینی کرده اند یا تصمیمات را نگرفته اند و یا آنچه که توافق شده است را زیر سوال برده اند.

خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوالی در مورد مذاکرات وین با بیان اینکه ما در چهار حوزه رفع تحریم‌ها و اجرای تعهدات، تضمین ها، راستی آزمایی و همچنین رفع تحریم‌ها و موضوع هسته‌ای پیشرفت‌هایی داشته ایم که در برخی از حوزه‌ها پیشرفت‌ها کم و در برخی حوزه‌هاپیشرفت‌ها زیاد بوده است، گفت: در حوزه اجرای تعهدات از سوی طرف‌های مقابل پیشرفت‌ها کمتر بوده است. امروز توپ در زمین غربی هاست که نشان دهند که به وین آمده اند تا در کمترین زمان به یک توافق خوب رسیم. ما برای رسیدن به یک توافق خوب و تحقق خواسته‌ها و منافع ملت ایران به وین رفته ایم.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی تصریح کرد: همکاری و مواضع ایران، روسیه و پکن چه در مورد موضوع مذاکرات وین و چه مسائل غیر از آن به هم نزدیک است.

وی همچنین تصریح کرد: پنجره رسیدن به توافق تا ابد باز نخواهد ماند. زمان حساس است و جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه از این پس به تنهایی بار زنده نگه داشتن توافق برجام را به دوش نمی‌کشد. ما به وین نمی‌رویم که وقت و انرژی ایران و تیم مذاکره کننده ایران هدر برود. پیشنهادات مشخص ما روی میز است. طرف‌های مقابل نیز باید با پیشنهادات مشخص بیایند تا در کمترین زمان ممکن به یک توافق خوب برسیم.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال یک خبرنگار خارجی مبنی بر اینکه به نظر ایران، چین و روسیه در مذاکرات وین به دنبال این هستند که چه چیزی را کسب کنند و ایران رفتار آن‌ها در جریان مذاکرات وین را چگونه ارزیابی می‌کند، تصریح کرد: من فکر می‌کنم جواب این سوال روشن است. چین و روسیه بر خلاف تروئیکای اروپایی دچار آلزایمر نیستند و می‌دانند که این آمریکایی‌ها بودند که فعالانه تلاش کردند برجام را از بین ببرند و فشار آوردند که کسی به برجام متعهد نماند و در همین چارچوب کمپانی‌ها را برای عدم فعالیت و حضور در بازار ایران تحت فشار قرار دادند و امروز در حالی در وین است که هیچ یک از این سیاست‌ها را عوض نکرده است.

وی ادامه داد: در موضوعات اختلافی تمام ۱+۴ و ایران در خصوص اصل ارائه تضمین و راستی آزمایی اشتراک نظر دارند.

خطیب زاده بیان کرد: به تروئیکای اروپایی توصیه می‌کنیم از مسیری که در این مدت طی کرده اند فاصله بگیرند. ما در وین هستیم که آمریکا به صورت موثر به برجام بازگردد و به تعهدات خود عمل کند و از دیگر سو مطمئن شویم که طرف‌های اروپایی از بی عملی خارج می‌شوند و به آنچه که امضا می‌کنند در عمل متعهد هستند.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در مورد برخی از ضرب الاجل‌ها در ارتباط با مذاکرات وین که بعضا از سوی مقامات اروپایی و آمریکایی مطرح می‌شود، تصریح کرد: ما هیچ ضرب الاجل ساختگی را نمی‌پذیریم و امیدواریم کسانی که این ضرب الاجل‌های ساختگی را نیز مطرح می‌کنند خودشان این مسائل باورشان نشود و برای رسیدن به یک توافق خوب به تهران بیایند.

وی همچنین در پاسخ به سوال یک خبرنگار چینی در ارتباط با برگزاری المپیک زمستانی در چین و تصمیم برخی از کشور‌ها از جمله آمریکا در تحریم این مسابقات گفت: ایران مواضع خود را در خصوص برگزاری المپیک زمستانی در چین اعلام کرده است. ما حتما در المپیک زمستانی در سطح بسیار خوبی شرکت می‌کنیم.

وی همچنین با انتقاد از آمریکا و برخی از دیگر کشور‌ها برای تحریم این مسابقات گفت: این اقدامات و تصمیمات برخلاف روح المپیک است چرا که هدف از برگزاری المپیک تعامل کشور‌ها با یکدیگر فارغ از نگاه‌های سیاسی است و به نظر می‌رسد که آمریکایی‌ها از ورزش به مانند حقوق بشر به عنوان ابزاری برای پیشبرد اهداف خود استفاده سیاسی می‌کنند و تصمیمات غیرسازنده می‌گیرند. ما توصیه می‌کنیم که آن‌ها از این تصمیمات غیرسازنده عقب نشینی کنند چرا که این اقدامات برخلاف روح المپیک است.

خطیب زاده همچنین در بخش دیگری از صحبت‌های خود گفت: آمریکا تنها کاری که می‌تواند بکند که دنیا باور کند یک نظام متعهد و محترم در آمریکا شکل گرفته این است که در سیاست منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای خود بازنگری کند.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در ارتباط با این موضوع که برخی با توجه به سفر آتی رئیس جمهور به روسیه و سفر وزیر خارجه به چین این موضوع را مطرح می‌کنند که نگاه ویژه ایران به شرق به نوعی متعارف با نگاه نه شرقی و نه غربی است و ایران حوزه تعاملاتش با غرب کمرنگ شده است، تصریح کرد: سیاست خارجی ایران یک سیاست خارجی متوازن، پویا و هوشمند است به آن معنا که از تمام توان و مزیت‌های خود برای پیشرفت و تحقق منافع مردم کشور استفاده می‌کند.

وی تصریح کرد: نگاه ما به شرق نگاه اصیلی است و در نفی کسی و یا عکس العمل به کسی نیست.

خطیب زاده تأکید کرد: روابط ما با چین راهبردی و عمیق است. نقشه راه ۲۵ ساله بین دو کشور به امضا رسیده و طبیعی است که رفت و آمد‌ها بین دو کشور در جریان باشد.

وی در مورد تعامل با روسیه نیز گفت: در جریان مراسم تحلیف آقای رئیس جمهور یک هیئت بزرگ از روسیه در این مراسم شرکت کردند. آقای لاوروف وزیر خارجه روسیه اولین وزیر خارجه‌ای بودند که کسب رأی اعتماد آقای امیرعبداللهیان از مجلس را به ایشان تبریک گفتند. دو کشور علاوه بر مسائل دوجانبه در مورد مسائل مختلف منطقه از جمله قفقاز، آسیای میانه و روند آستانه با یکدیگر تبادل نظر و همکاری دارند. این روابط، روابطی طبیعی و شناخته شده است. البته به نظر می‌رسد برخی به دنبال دوگانه سازی از هر اقدامی در حوزه سیاست خارجی هستند؛ که باید از این دوگانه سازی‌ها اجتناب کرد.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد اقدام رژیم صهیونیستی در مورد انتشار یک اینفوگرافی از سردار قاسم سلیمانی و انتصاب برخی از اتهامات به ایشان در واکنش به این اینفوگرافی منتشر شده از سوی وزارت خارجه در ارتباط با سردار سلیمانی گفت: اقدام رژیم صهیونیستی در پاسخ به اینفوگرافی وزارت خارجه دم خروس این رژیم را بیش از پیش نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: رئیس جمهور جنایتکار آمریکا که دستانش به خون شهید سلیمانی آغشته است اعلام می‌کند که در دام نتانیاهو قرار گرفته است. ریشه این رژیم در ترور، ناامنی و خشونت است. این اقدامات رژیم صهیونیستی بیش از پیش ماهیت جنایتکار و تروریست بودن این رژیم را نشان می‌دهد. در تاریخ معاصر رژیمی را سراغ ندارم که در این حد در حضیض اخلاقی و رفتاری باشد و به صورت سازمان یافته ترور بکند، کودکان را بکشد.

خطیب زاده ادامه داد: این موضوع همچنین یک چیز دیگر را نشان می‌دهد که نام سردار سلیمانی و شهید سلیمانی دردآورتر از حتی روز‌هایی است که ایشان به عنوان نماد مقاومت و صلح سازی در منطقه حضور داشتند و اینکه آن‌ها از نام شهید سلیمانی در حد یک اینفوگرافی نیز وحشت دارند. این وعده الهی است که شهید زنده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در این نشست در پاسخ به سوالی در مورد اخبار منتشر شده مبنی بر اهدای ۷۰۰ هزار دوز واکسن آسترازنکا از سوی ژاپن به ایران و این که آیا ایران این موضوع را تأیید می‌کند گفت: بله ما این خبر را به صورت رسمی از سوی دولت ژاپن دریافت کردیم. دولت ژاپن تاکنون دو میلیون و ۹۰۰ هزار دوز واکسن آسترازنکا به ایران اهدا کرده است که با احتساب این ۷۰۰ هزار دوز این رقم به سه میلیون و ۶۰۰ هزار دوز خواهد رسید و ما از این بابت از دولت ژاپن تشکر می‌کنیم.

وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد سفر رئیس جمهور به روسیه گفت: سفر آقای رئیسی به روسیه یک سفر مهمی است. روابط دو کشور ایران و روسیه اصیل و راهبردی است و این سفر و همچنین روابط دو کشور نه علیه کسی و نه عکس العمل به کسی است بلکه براساس اقتضائات طبیعی همسایگی و روابط دو کشور انجام می‌شود. دو کشور در حوزه‌های مختلف دیدگاه‌های نزدیکی دارند. این سفر یکی از سفر‌های مهم در چارچوب سیاست دولت سیزدهم در تعامل با همسایگان و ارتقای روابط راهبردی دو کشور به عنوان دو کشور تأثیرگذار در منطقه است.

خطیب زاده همچنین در ارتباط با برخی از اخبار منتشر شده ایران از آقای اولیانوف نماینده روسیه در مذاکرات وین درخواست کرده که با رابرت مالی گفتگو کند و یکسری اسناد مکتوب را از طریق آقای اولیانوف به آمریکایی‌ها داده شده است، تصریح کرد: همان طور که پیش از این گفته ام مکانیزم گفتگو‌ها در وین بسیار روشن است.

وی با اشاره به نقش هماهنگ کننده برجام در این زمینه افزود: اگر سوال این است که برخی از هیئت ها، سران و برخی از سفارتخانه‌ها در تهران نکاتی را مطرح می‌کنند همواره این موضوع وجود داشته است. سفارت سوئیس در تهران بار‌ها این اقدام را انجام داده است و این مکانیزم ناشناخته‌ای بین ایران و آمریکا نیست.

خطیب زاده افزود: چیزی به جز متن‌های مکتوب آن هم به صورت غیررسمی بین ایران و آمریکا رد و بدل نشده است که این نیز با مکانیزم روشنی صورت می‌گیرد و هیچ پیام شفاهی رد و بدل نشده است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا درخواستی از سوی آمریکا برای گفت وگوی مستقیم با ایران مطرح شده است یا نه، گفت: آمریکایی‌ها از زمانی که فشار حداکثری را می‌خواستند علیه ایران اعمال کنند این درخواست را مطرح کرده اند و می‌خواستند یک عکس بگیرند. ما به آن‌ها گفته ایم زمانی که آمریکایی‌ها به تعهدات خود به صورت موثر عمل کنند می‌توانند در میز برجام به عنوان یکی از اعضای برجام حاضر شوند.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که براساس برخی از اخبار منتشر شده این ادعا مطرح می‌شود که ایران از برخی از مواضعش در وین عقب نشینی کرده است، گفت: ما در بستر فضای عمومی و رسانه‌ای معمولا گفتگو‌ها را جلو نمی‌بریم، ولی با توجه به برخی از مسائل نکاتی را خدمت شما عرض می‌کنم. اگر امروز به متن مشترکی رسیده ایم به خاطر این است که طرف غربی پی برد که باید از درخواست‌های حداکثری خود عقب نشینی کند و آنچه که امروز داریم عقب نشینی یا به عبارتی دیگر واقع بینی طرف‌های غربی است که متوجه شدند که نمی‌توانند خواسته‌ای فراتر از برجام در موضوع هسته‌ای داشته باشند و کمتر از برجام نیز نمی‌توانند در خصوص اجرای تعهدات خود عمل کنند.

وی ادامه داد: ما وارد بحث‌های محتوایی شده ایم. امروز هیئت ما وارد وین شده و از بعدازظهر گفتگو‌ها به صورت دوجانبه و چند جانبه آغاز می‌شود و کارگروه‌ها نیز دستورکار‌های مشخصی را دارند.

خطیب زاده در خصوص اینکه عکس منتشر شده از گفت وگوی آقای رابرت مالی نماینده آمریکا در مذاکرات وین و آقای اولیانوف نماینده روسیه در این مذاکرات عده‌ای این انتقاد را مطرح کرده اند که به نظر می‌رسد روس‌ها به جای ایران در حال مذاکره با آمریکا در ارتباط با منافع و خواسته‌های ایران هستند، گفت: همان طور که پیش از این گفته ام سازوکار‌هایی که در وین برای گفتگو‌ها و مذاکرات پیگیری می‌شود سازوکار‌های مشخصی است و برخی به خاطر اینکه از متن نمی‌توانند خبرسازی خاصی بکنند به دنبال حواشی شازی می‌روند و حاشیه‌هایی را مطرح می‌کنند و براساس این حواشی و حاشیه‌ها تصور می‌کنند که دارند برداشت درستی را منتقل می‌کنند. بین ایران و ۱+۴ به صورت دوجانبه و چندجانبه گفتگو‌ها در وین در حال انجام است و یک سازوکار سه جانبه نیز بین ایران، چین و روسیه وجود دارد. اینکه ۱+۴ با چه مکانیزمی با آمریکا صحبت می‌کند و مکانیزم مشترک یا انفرادی دارد ما به آن نه ورود می‌کنیم و نه در مورد آن می‌پرسیم و این هم برای اولین بار نیست که آن‌ها به صورت دوجانبه و چند جانبه گفتگو می‌کنند و فقط مختص روسیه هم نیست.

وی ادامه داد: برخی از مذاکره کنندگان فعال فضای مجازی هستند و از خودشان عکس منتشر می‌کنند که شاید مورد توجه رسانه‌ها قرار می‌گیرد و برخی از هیئت‌ها نیز شاید در وین در فضای مجازی کمتر فعالیت دارند و کمتر دیده می‌شوند.

سخنگوی وزارت خارجه تأکید کرد: آن‌هایی که در وین بوده اند می‌دانند ۱+۴ در ادوار گذشته نیز به صورت مختلف با هیئت آمریکایی گفتگو داشته است. بین ایران و آمریکا نیز مسیر مشخصی برای تبادل نظر وجود دارد. این تبادل نظر برای جلوگیری از برخی سوءتفاهم‌ها و سوبرداشت‌ها به صورت مکتوب و غیررسمی از طریق هماهنگ کننده کمیسیون برجام انجام می‌شود. این جزئیات را گفتم برای اینکه افراد بدانند در وین چه اتفاقی می‌افتد. البته برخی‌ها هم با متن کاری ندارند و دوست دارند حاشیه سازی کنند و نکاتی را مطرح می‌کنند.

نظر شما
پربیننده ها