گروه فرهنگ و هنر دفاعپرس، رئیسعلی دلواری: «ای کلام الله گفتار مرا شاهد باش. من به تو سوگند یاد میکنم که اگر انگلیسیها بخواهند بوشهر را تصرف کنند و به خاک وطن من تجاوز نمایند، در مقام مدافعه برآیم و تا آخرین قطره خون من بر زمین نریخته است، دست از جنگ و ستیز با آنان نکشم.»
۱-در پی فتح تهران به دست مشروطه خواهان، رییسعلی دلواری و تفنگچیانش برای همراهی، در سال ۱۲۸۸ شمسی شهر بوشهر و گمرک را تصرف کردند و منافع انگلیس به خطر افتاد؛ این آغاز درگیری قشون نظامی انگلیس با دلیران تنگستان در جنگهای پارتیزانی تا شروع جنگ جهانی اول بود.
۲-به دلیل ضعف دولت در آغاز جنگ جهانی اول انگلیسیها با ورود کشتیهای جنگی در ۱۲۹۴، بوشهر را اشغال کردند. یک روز بعد، حاج علی تنگکی و نیروهایش علیه اشغالگران اعتراض کردند، ولی با کارشکنی موقرالدوله -حکمران بنادر ایران- نظامیان انگلیسی بعد از جنگ و گریز و محاصره، آنها را دستگیر و به هندوستان تبعید کردند.
۳-کنسول انگلستان در خلیج فارس، نامهای به "شیخ برازجانی" مجتهد معروف دشتستان نوشت و خواست از نفوذ خود استفاده کند و از هر گونه قیام علیه اشغالگران جلوگیری نماید وگرنه انگلستان یک سوم خاک ایران را به تصرف خود در خواهد آورد.
شیخ، در پاسخ تمام مصیبتها را از طرف دولت انگلستان برشمرده و تبعات درگیری را متوجه انگلستان دانسته بود.
۴-این وقایع موجب تقاضای حکم جهاد رئیسعلی، در نامههای متعدد میشود. سرانجام شیخ برازجانی حکم جهادی مراجع شیعه از نجف اشرف را به همراه حکم خود مبنی بر وجوب جهاد با کفار انگلیسی به خوانین ارسال میکند.
۵-انگلستان برای شکستن مقاومت ریئسعلی به او پیشنهاد رشوه ۴۰ هزار پوندی میکند. رئیسعلی نمیپذیرد و در جواب نامه تهدیدآمیز انگلیس که در صورت جنگ خانههایتان را ویران میکنیم، پاسخ میدهد: خانه ما کوه است و انهدام و تخریب آنها خارج از حیطه قدرت و امکان امپراطوری بریتانیای کبیر است. بدیهی است که در صورت اقدام آن دولت به جنگ با ما، تا آخرین حد امکان مقاومت خواهیم کرد.
۶-نبرد دلیران تنگستان آغاز میشود و هفت سال به طول میانجامد و بارها و بارها در شبیخون به دشمن موفق به شکست نظامیان انگلیسی میشود؛ از همرزمان مشهور وی: غضنفرالسلطنه برازجانی، حسینخان چاهکوتاهی، زایر خضرخان اهرمی، خالوحسین بردخونی دشتی هستند.
۷-ریئسعلی در ۱۲۹۴ درهنگام شبیخون به دشمن از پشت سر توسط یک خائن (۳۳ سالگی) شهادت میرسد. پیکر رییسعلی مدتی بعد بنا به وصیتش به قبرستان وادی السلام در نجف اشرف منتقل شد.
رئیسعلی دلواری یکی از قهرمانان مبارزه با استعمار انگلیس و نمادی ملی است که باید در قاب سینما و هنر تکرار شود تا دشمنان این مرز و خاک از تاریخچه این سرزمین و مردان مبارز ان مطلع باشند.
انتهای پیام/ ۱۲۱