به گزارش خبرنگار بین الملل دفاع پرس؛ دو نشست قبلی اوپک بعد از اجلاس یکصد و شصت و هشتم که در آذرماه سال گذشته برگزارشد، نشست های موفقی نبودند و اعضای اوپک نتوانستند بر روی قیمت نفت به توافق برسند و قیمتهای جهانی هر روز به سمت کاهش قیمتها سوق پیدا کرد به حدی که از سال قبل زمزمه مرگ سیاسی این کارتل نفتی مطرح میشود.
نشست یک ماه و نیم گذشته در دوحه برگزار شد و قرار بود برای توافق در مورد طرح تثبیت تولید نفت تصمیم گیری شود، به دلیل درخواست جدید عربستان سعودی در لحظات آخر با مشکل روبه رو شد. عربستان سعودی در آخرین روز های منهی به این نشست گفته بود که ایران نیز باید در این مذاکره شرکت کند و در طرح فریز نفتی که از طرف عربستان و روسیه به عنوان مُسکن کاهش قیمت نفت ارائه شده، همکاری کند. اما ایران در پاسخ به این طرح از ماه های گذشته اعلام کرده بود که ایران تا زمانی که تولیدات خود را به قبل از تحریمها بازنگرداند، به طرح توقف تولید نمیپیوندد.
در نهایت با تنشهای ایجاد شده بین ایران و عربستان بار دیگر این نشست با شکست روبرو شد و نتوانست نتایجی که کشورهای صادرکننده نفت خواهان آن بودند را بدست آورد.
این در حالی است که تولید نفت اوپک در ماه مه در مقایسه با میزان بی سابقه قبلی، کاهش یافته است.
براساس آمار؛عرضه روزانه ١٣ عضو این سازمان از ٣٢ میلیون و ٦٤٠ هزار بشکه در آوریل به ٣٢ میلیون و ٥٢٠ هزار بشکه در ماه مه کاهش یافت.
بیشترین کاهش تولید ماه مه در نیجریه به علت حملات شبه نظامیان به تاسیسات و صنایع نفت این کشور رخ داد که موجب افت تولید به پایین ترین میزان در ٢٠ سال گذشته شد.
تولید کنونی نفت ایران نیز به سه میلیون و ٥٥٠ هزار بشکه در روز رسیده که از میزان تولید نفت این کشور در پایان ٢٠١١ که سه میلیون و ٥٠٠ هزار بشکه بود، نیز فراتر رفته است. هر چند که به گفته منابع آگاه، هر گونه افزایش بیشتر تولید، کمتر از قبل خواهد بود.
همچنین بر اساس آمار، تولید روزانه ماه مه عربستان سعودی به ١٠ میلیون و ٢٥٠ هزار بشکه در روز رسید که در ماه آوریل ١٠ میلیون و ١٥٠ هزار بشکه بود.
اختلالهای اخیر در تولید و عرضه نفت، موجب رسیدن قیمت ها به بالاترین حد در سال ٢٠١٦ شده که ضرورت هرگونه تلاش برای محدود کردن عمدی عرضه را کاهش داده است.
تولید اوپک از هنگامی اوج گرفت که این گروه سیاست کاهش عرضه برای بالا بردن قیمت ها را با ابتکار عربستان سعودی، کنار گذاشت.
حال یکصد و شصت و نهمین نشست اوپک که قرار است فردا برگزار شود منتظر حل و فصل قیمتها و انتخاب دبیر کل جدید است زیرا انتخاب دبیرکل اوپک با توجه به رقابت دیرینه ایران و عربستان بر سر دبیرکلی خود از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
سمت دبیرکلی در اوپک، قدرت زیادی را در این سازمان به همراه ندارد، اما نقش آن به عنوان واسطه، میتواند تفاوتهایی جزئی در نتیجه تصمیمگیریهای اوپک نشان دهد. البدری در طول دوره طولانی دبیر کلیاش بیشتر شبیه ناظری بیطرف رفتار کرده است، ناظری که دخالت چندانی در مسئله رقابت برای تقسیم بازار نفت بین عربستان، ایران، کویت و ونزوئلا نداشته است.
حال تصمیمگیری در این مورد میتواند چیزهای زیادی را در مورد اوپک مشخص کند، اینکه آیا اعضای اوپک که زمانی برای تنظیم بازار حاضر شدند از بخشی از منافع خود بگذرند و کنار هم جمع شوند، فردا برای انتخاب دبیر کل میتوانند به نتیجه برسند یا نه؟
امیدواریم نشست اوپک این بار نتایج مثبتی داشته و با انتخاب دبیر کل جدید اختلافات بر سر تعیین جانشین البدری خاتمه یابد که این مساله خود میتواند تصمیم گیری بر روی دیگر مسائل را تحتالشعاع خود قرار دهد.