به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس، ۱۷ ماه از انجام عملیات ناکام «توکل» در منطقه پل نادری و شرق رودخانه وحشی کرخه میگذشت و دشمن همچنان در منطقه گسترده فکه، شوش، عین خوش، چنانه، و مناطق دیگری از جبهه جنوب به سر میبرد، تا سرانجام عملیات «فتح المبین» در چهارمرحله برای آزادسازی بخش وسیعی از خاک میهن و خارج ساختن شهرهای دزفول، اندیمشک و جاده اندیمشک - اهواز از برد توپخانه و سایت موشکی سنگین و پر کار عراق طرحریزی شد.
در عملیات «طریق القدس» زمینه مناسبی برای این کار بزرگ و سرنوشت ساز فراهم شده بود.
برای عملیات فتح المبین فرمانده وقت سپاه به قرآن استخاره میکند که این آیه مبارکه میآید: «انا فتحنا لک فتحاً مبینا».
ساعت ۳۰ دقیقه بامداد دوم فروردین ماه ۱۳۶۱ یکصد گردان از سپاه و ۳۵ گردان از ارتش ایران، در غرب دزفول و شوش - بدون آتش تهیه نیروهای خودی - با رمز «یازهرا (سلام الله علیها») به قلب دشمن زدند.
در مقابل ۱۷۰ گردان از قوای رزمی عراق صف کشیده بودند. نیروهای خودی در قالب چهار قرارگاه عملیاتی سازماندهی شده و از چهار محور شوش، رودخانه کرخه، کوه «میشداغ» در جاده اهواز - اندیمشک و غرب دزفول حمله را شروع کردند.
در مرحله اول و دوم، تنگههای عین خوش و رقابیه به روی دشمن مسدود و در دو مرحله دیگر، ارتش عراق تا پشت رودخانه «دویرج» عقب رانده شد. در این عملیات شهیدان «حسین خرازی» فرمانده لشکر ۱۴ امام حسین (ع) و «محسن وزوایی» فرمانده یک گردان از تیپ محمد رسول الله (ص) از سپاه پاسداران در شکست عراقیها در محور رقابیه و «علی گره زد» بزرگ ترین موفقیت را به ارمغان آوردند.
کار بینظیری که در این عملیات انجام شد و مایه شگفتی عراقیها شد، حفر کانال و تونل در زمینهای رملی منطقه و دور زدن دشمن از طریق آن بود. لشکرهای ۱۰ زرهی و ۱ مکانیزه عراق که در این محاصره غافلگیر شده بودند، با تحمل آسیبهای جدی و فراوان و شکستی که «احمد متوسلیان» فرمانده تیپ ۲۷ محمد رسول الله (ص) به آنها وارد آورد، از میان رفتند.
با انجام عملیات فتح المبین ۲۴۰۰ کیلومتر از خاک ایران در شمال خوزستان آزاد و دستیابی به چاههای نفت «ابوغریب» حاصل شد. طی ده روز نبرد، ۱۸ فروند هواپیما، سه فروند چرخبال، ۳۶۱ دستگاه تانک و نفربر، صدها دستگاه خودروی نظامی و شمار چشمگیری از سلاحهای انفرادی و نیمه سنگین دشمن از بین رفت و بیش از چهل هزار تن از نیروهای عراقی کشته و زخمی شده و یا به اسارت رزمندگان اسلام در آمدند. همچنین شمار ۱۵۰ دستگاه تانک، ۱۷۰ دستگاه نفربر، ۱۶۵ قبضه توپ، شماری سلاح سبک و نیمه سنگین، یک رسد (سایت) کامل موشک سام به همراه ۳ فروند موشک و انبوهی مهمات دیگر به دست رزمندگان اسلام افتاد.
این عملیات با فرماندهی مشترک قرارگاه کربلا سپاه و ارتش و چهار قرارگاه «قدس» به فرماندهی سردار عزیز جعفری، «نصر» به فرماندهی سردار شهید حسن باقری، قرارگاه «فجر» به فرماندهی سردار شهید مجید بقایی و قرارگاه «فتح» به فرماندهی سردار سرلشکر رحیم صفوی و غلامعلی رشید انجام شد.
گزارش اجمالی عملیات؛
نام عملیات: فتح المبین
زمان اجرا: ۲ فروردین ۱۳۶۱
مدت اجرا: ۱۰ روز
تلفات دشمن (کشته، زخمی و اسیر): چهل هزار تن
رمز عملیات: یا زهرا (سلام الله علیها)
مکان اجرا: محور شوش، رودخانه کرخه، جاده اهواز، اندیمشک و غرب دزفول
ارگانهای عملکننده: نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ارتش جمهوری اسلامی
اهداف عملیات: آزادسازی بخش وسیعی از خاک ایران و خارج ساختن شهرهای دزفول، اندیمشک و جاده اندیمشک - اهواز از برد توپخانه و سایت موشکی دشمن - طی چهار مرحله.
منبع؛
کارنامه عملیات سپاهیان اسلام در ۸ سال دفاع مقدس