خبرگزاری دفاع مقدس، حجت الاسلام و المسلمین محمدرضا تویسرکانی: زبان سخن در مورد شهید آوینی قاصر است و قلم بر روی کاغذ تنها گوشهای از سجایای درخشان این سیّد بزرگ را به نگارش درمیآورد. شخصیتهایی همچون مقام معظم رهبری وقتی به این شهید میرسند و میخواهند در مورد او صحبت کنند با عظمت از سید شهیدان اهل قلم سخن میگویند. آن چیزی که امروز برای روشنفکران خصوصاً دانشجویان جوان ما اهمیت دارد شناخت شهید آوینی است.
آغاز مدیریت جهانی یک انسان انقلابی
با پیروزی انقلاب اسلامی، در درون سیّد نیز انقلابی به پا میشود. او تمام نوشتههای خودش از تراوشات فلسفی و داستانهای کوتاه گرفته تا اشعارش را در چند گونی میریزد و همه آنها را میسوزاند. وقتی از او سوال میکنند که دلیل این کار چه بود؟ صراحتاً میگوید «تصمیم گرفتم که دیگر حدیث نفس ننویسم، دیگر از خودم سخنی به میان نیاورم. سعی کردم خودم را از میان بردارم تا هرچه هست خدا باشد.» این آغاز تحقق مدیریت جهادی در وجود یک انسان انقلابی است؛ یعنی خود را از میان برداشتن، من را زیر پا گذاشتن و او را دیدن.
هنرمند باید خودش را فانی کند
امروز انقلاب اسلامی به چنین هنرمندان و انسانهایی نیازمند است. هنرمندی که اعتقاد دارد باید خودش را در خدا فانی کند تا خداوند در آثارش جلوهگر شود. در این حال، هنرمند به ماندگاری میرسد و باعث مباهات دیگران میشود؛ این سرآغاز یک حرکت جهادی در زندگی شهید آوینی بود.
نقش آفرینی موثر در خرمشهر
در سال ۵۸ به روستاها میرود و در فعالیتهای ساده جهادی شرکت میکند، چراکه هدف او خدمت به انقلاب اسلامی بود و همواره در مسیر تحقق آرمانهای انقلاب اسلامی حرکت کرد. میدانید شهید آوینی در رشته معماری از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی به یک باره خودش را به عنوان یک فیلمساز معرفی میکند. با شروع جنگ تحمیلی در اولین گروه جهادی که تشکیل میشود ایفاگر نقش موثری است بخصوص در بحبوحه محاصره خرمشهر که شبانه روزی با یک دستگاه ساده به تولید اولین مستند خودش میپردازد.
خصائص ویژه و رسیدن به مزد جهاد
«فتح خون» مستندی بود که شهید آوینی سعی کرد در آن علتهای سقوط خرمشهر را تشریح کند و مردم را نسبت به حقایق پیش آمده در این منطقه مهم استان خوزستان آگاه کند. تلاش بیوقفه و جهادگونه سیّدمرتضی باعث تشکیل موسسه فرهنگی روایت فتح به فرمان مقام معظم رهبری شد. شهید آوینی در راه ترویج مستندات و تولیدات دفاع مقدس با همان کلام شیوا، روح سرشار از معنویت، توجه به خدا و اهل بیت توانست به کار خودش ادامه دهد و در این مسیر هم به شهادت رسید.
درس بزرگ برای مسئولین و جوانان
اعتقاد راسخ شهید آوینی به نظام اسلامی، ولایت فقیه و فرهنگ انقلاب در مواجهه با تهاجم فرهنگی، غربزدگی، روشنفکری منحرف و تحجّر، او را به جهادی تمام عیار واداشت که برای برخی از مسئولین خصوصاً جوانان ما باید درس بزرگی باشد. حقیقتاً مجموعه آثار شهید آوینی هم از نظر کمّی، کیفی، تنوع موضوعات، عمق معنا و اصالت تفکر و شیوایی بیان اعجابآورش کم نظیر بوده است.
ماندگاری در گرو گذشتن از خود
سرچشمه اصلی تفکر شهید آوینی که در مجموعه آثار ایشان نیز هویداست همان نکتهای است که در ابتدای انقلاب اسلامی در وجود او شکل گرفته بود. او تصمیم گرفت که دیگر از خودش چیزی ننویسد و حدیث نفس نداشته باشد. فقط خدا را مطرح کند و این مسیری است که در طول تاریخ- بزرگان، انبیای الهی و اولیای ما در راستای آن حرکت کردهاند و هرکسی وارد این مسیر شد به ماندگاری خواهد رسید.
آوینیشناسی یعنی چند قدم مانده به تحقق مدیریت جهادی
امروز روشنفکران، هنرمندان، مسئولین وزارت ارشاد و متولیان اصلی فرهنگی ما محتاج به شناخت این شهید هستند تا بتوانند آن مدیریت جهادی مدنظر مقام معظم رهبری را در عرصه فرهنگ پیاده کنند تا مطالبه به حق و ضروری معظمله در سال جدید محقق شود.