خبرگزاری دفاع مقدس: انقلاب اسلامى ایران در حالى وارد سى و ششمین سال حیات پربرکت خود میشود که به اذعان جهانیان، به الگویى ماندگار براى ملتهای مظلوم جهان مبدل شده است که نتیجه آن را مى توان اکنون در تحولات مهم منطقه اى نظیر بیدارى اسلامى در کشورهاى عربى، شمال آفریقا و خاورمیانه، شکل گیرى و قدرتمند شدن جبهه مقاومت منطقه و نیز انقلاب مردمى در امریکاى لاتین در برابر نظام سلطه مشاهده کرد.
در این راستا و درآستانه یوم الله ۲۲ بهمن، گفتوگویی اختصاصی با سردار دکتر عباسعلی فرزندی، مسئول دانشکده فرهنگ و ارتباطات مجتمع آموزش عالی شهید محلاتی سپاه، انجام دادهایم که در ادامه میخوانید؛
دفاع مقدس: پیروزی مردمی به رهبری امام خمینی(ره)، بر حکومتی که پیشینهای ۲۵۰۰ ساله را یدک میکشید چگونه حاصل شد؟
در خصوص این پیروزی تاریخی به رهبری امام (ره)، به چند عامل اصلی میتوان اشاره کرد؛
۱) مردمی کردن مبارزه سیاسی؛ امام (ره) از آغاز فعالیتهای سیاسی به حرکت مردمی اعتقاد داشتند و سعی میکردند مبارزه را در سطح تودهها گسترش دهند. به همین خاطر امام (ره) به دنبال حزب و تشکیلات سیاسی نمیرفتند چو ن امکان داشت مبارزه را جلوهای نخبه گرایانه بپندارند و از دسترسی مردم عادی خارج شود. اعتقاد ویژهٔ امام همواره مردم بود و برای خدمت به مردم مبارزهٔ سیاسی را یک وسیله میدانستند.
۲) مذهبی کردن مبارزه؛ امام مبارزه سیاسی علیه دولت ظالم را یک تکلیف شرعی میدانستند، چون با اجر اخروی همراه است و مرگ در این راه شهادت محسوب میشود. شهادت مهمترین سلاح نیروهای مذهبی بود و تا زمانی که مرگ در این راه را افتخار میدانستند در هم شکستن مقاومت آنان وجود نداشت.
۳) پرهیزاز مشی مسلحانه؛ نقطه قوت رژیم پهلوی نیروهای مسلح بود و هرگونه حرکت مسلحانهای با خشونت بسیار سرکوب میشد و آن وقت حرکت مسلحانه کاربرد خشونت رژیم را توجیه میکرد و چهرهٔ مبارزان را خدشه دار مینمود. پس میتوان گفت با تدبیر امام (ره) نقطه قوت رژیم از کار افتاد.
۴) حفظ اتحاد و انسجام؛ رهبری امام تمام گرایشها و جناحهای مذهبی را پوشش میداد، هرچند که از آغاز مبارزه راه خود را از گروههای غیر مذهبی جدا کردند و هرگز با آنها همراه نشدند ولی سایر گروهها با بیاعتنایی از اختلافات نیروهای مذهبی، همگی به پیروی از امام برای انقلاب مورد نظر ایشان مبارزه کردند.
۵) محبوبیت و نفوذ مردمی امام (ره)؛ محبوبیت گسترده امام در میان مردم، رابطهٔ امام و مردم همه یک معنا را نشان میداد که مردم امام را از جان و دل دوست داشتند.
دفاع مقدس: چه عواملی منجر به قیام مردم به رهبری امام (ره) شد؟
اگر بخواهیم تیتروار به عوامل منجر به قیام مردمی به رهبری امام (ره) اشاره کنیم، میتوان گفت،
نارضایتی عمیق مردم از وضع موجود،
گسترش ایدئولوژی اسلامی مبتنی بر ولایت فقیه،
گسترش روحیهٔ انقلابی مردم،
نقش آفرینی حضرت امام به عنوان یک رهبر دینی و یک فقیه برجستهٔ سیاسی در عرصههای طراحی، معماری، فرماندهی و آینده نگری، از جمله این عوامل میباشند.
دفاع مقدس: نقش و جایگاه امام (ره) به عنوان رهبر این قیام مردمی تا چه اندازه مهم و تاثیر گذار در براندازی رژیم طاغوت بود؟
دو عامل اصلی را میتوان نسبت به امام (ره) و نقش و جایگاه ایشان مورد توجه قرار داد،
الف) شخصیت ویژهٔ امام دارای ابعاد مختلفی بود. گذشته از جنبههای علمی، فقهی، عرفانی و سیاسی، ویژگیها و صفات اخلاقی خاص امام، تقوا، شجاعت، قاطعیت در تصمیم گیری، تیزهوشی و زندگی ساده و زاهدانه و سازش ناپذیری ایشان باعث شده بود که شخصیتی الهی و محبوب برای مردم باشند.
ب) جایگاه امام به عنوان مرجع تقلید عامل دیگری در محبوبیت و نفوذ ایشان بود. امام رهبر سیاسی و مرجعیت مذهبی را در هم آمیخت و همین امر رهبری انقلاب ایران را از سایر انقلابها متمایز کرد. امام از موضع یک مرجع دینی با پیروان خود سخن گفت لذا دستورات او تکلیف شرعی و وظیفهای دینی تلقی میشد و مردم نافرمانی از آن را گناه بزرگ و معصیت میدانستند. از طرفی هم جامعه در اوج شور و احساس مذهبی بود و تشنه بازگشت به ریشهها و فرهنگ مذهبی و هویت اسلامی، در این شرایط تنها شخصیتهایی چون امام میتوانست رهبری انقلاب را در اختیار بگیرند. گسترش شورانقلابی و هیجان مبارزه نیز محبوبیت امام (ره) را افزایش میداد.
دفاع مقدس: تحقق انقلاب اسلامی بهویژه در سالهای آغازین پیروزی چه تاثیری بر کشورهای منطقه و جهان داشت؟
انقلاب اسلامی بازتاب بسیاری در منطقه و جهان داشت.
انقلاب اسلامی مفاهیم استقلال، آزادی، عدالت اجتماعی در چارچوب حکومت دینی در دنیای معاصر را مطرح کرد و صاحب نظران پدیدهٔ انقلاب و نخبگان سیاسی را غافلگیر کرد.
انقلاب اسلامی از جنبههای مختلف انتقادات جدی به مدرنیته وارد کرد.
به دلیل نقش مذهب در ایران زمینهٔ ظهور نسل جدیدی از نظریههای انقلاب فراهم شد.
پیروزی انقلاب موجب خروج ایران از پیمان سنتو باعث فرو پاشی آن شد و راهبردهای دو ابر قدرت در منطقه را دستخوش تغییر قرار داد. با پیروزی انقلاب اسلامی امنیت و منافع جهانی برخی از قدرتهای بزرگ تحت الشعاع قرار گرفت.
همچنین انقلاب اسلامی تحرکات انقلابی در جهان اسلام را تشدید کرد و باعث تشکیل و قوت جنبشهایی چون امل، حزب الله، گروههای مبارز شیعی و... شد. در نهایت و به تاسی از انقلاب اسلامی، جبهه مقاومت مقتدر اسلامی در مقابل استکبار جهانی و صهیونیسم بین الملل شکل گرفت.
دفاع مقدس: پیام انقلاب اسلامی برای جهانیان به ویژه مسلمانان چه بود؟
شناخت ظرفیت، ظرفیت سازی، بازگشت هویت اسلامی، بازگشت آموزهٔ اسلام ناب، استقلال، رهایی از استبداد و استعمار، امید به آینده، از محوریترین این پیامها است.
دفاع مقدس: برای اینکه از اهداف و آرمانهای انقلاب اسلامی دور نشویم چه باید بکنیم؟
شناخت اندیشههای امام و رهبر معظم انقلاب، پیوند همه جانبه و مستمر با رهبری و تبعیت از مواضع ایشان، حفظ و توسعه وحدت و انسجام درعرصه داخلی، حضور آگاهانه همراه با بصیرت و تعهد در صحنههای مختلف انقلاب، تمرکز بر ظرفیتهای خودی و شناخت همه جانبه دشمن و رویارویی با آن، ما را هرگز از اهداف و آرمانهای انقلاب اسلامی دور نخواهد کرد.