به گزارش خبرنگار سیاسی دفاعپرس، زندگی و سیره سیاسی و سراسر مبارزه حضرت امام خمینی (ره) یک اتفاق ساده تاریخی از جنس رهبران و سلاطینی نیست که خوانش و تکرار آن ملال آور باشد. با هر بار مواجه شدن با شخصیت امام راحل میتوان به شناخت کاملتری از ایشان رسید.
«تقویم روحالله» مجموعهای است که در هر روز وقایع زندگی امام خمینی (ره) را بازخوانی میکند. اتفاقات تلخ و شیرینی که در زندگی امام راحل میافتد علاوه بر خوانش دوباره تاریخ انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، فرصتی است مغتنم برای نزدیک شدن به مردی که بعد از ۱۴ قرن مسیر تاریخ را به سوی نور تغییر داد. حضرت امام خمینی (ره) خود به تنهایی یک ملت، یک امت، یک جریان پویا و یک تاریخ منحصربفرد است که مانند الماسی درخشان ابعاد مختلف و ناشناخته دارد.
در ادامه مصاحبههایی که امام راحل در این روز و با رسانههای محتلف انجام شده را میخوانید:
نفوذ غرب باید از بین برود
خبرنگاران: حضرت آیتالله، پس از این ناراحتیها و ناآرامیهای اخیر دانشجویان و سپس روی کار آمدن یک دولت نظامی، آیا شما فکر میکنید اوضاع کنونی برای سرنگونی شاه است؟ و آیا توقیف آقای هویدا نخست وزیر اسبق، تغییری در اوضاع ایجاد کرده است؟ و بالاخره آیا شما هواداران خودتان را به یک مبارزۀ مسلحانه علیه شاه، تشویق و توصیه خواهید کرد؟
امام خمینی: دولت نظامی تأثیری در مسائل ایران ندارد، بلکه در ازدیاد ناراحتیها و اعتصابات و تظاهرات، نقش اساسی دارد؛ لذا پس از تشکیل حکومت نظامی، مسائل بدین صورت که ملاحظه میکنید تشدید شده است. چنانچه توقیف هویدا هم اثری ندارد. این هم یک مانوری است که خیال میکنند برای اسکات مردم اینگونه امور تأثیر دارد. چیزی که بلااشکال تأثیر فی الجمله دارد، این است که خود شاه و سلسلۀ او بروند و آن وقت یک آرامش نسبی حاصل خواهد شد و، اما روش ما، در مبارزه، عجالتاً همین است که هست و من امید این را دارم که همۀ مسائل را حل کند. لکن اگر طول کشید و احتیاج افتاد تجدیدنظر خواهیم کرد.
خبرنگاران: حضرت آیتالله، برای جانشینی رژیم کنونی، شما خواستار جمهوری اسلامی هستید. چنین دولتی، آیا آزادیهای دموکراتیک را برای همۀ مردم تضمین خواهد کرد؟ و در چنین دولتی نقش خود شما شخصاً چه خواهد بود؟ ضمناً در مورد آزادیهای دموکراتیک میخواهیم بدانیم آیا کمونیستها و مارکسیستها آزادی اظهار عقیده و بیان خودشان را دارند یا نه؟
امام خمینی: دولت اسلامی یک دولت دموکراتیک به معنای واقعی است و برای همۀ اقلیتهای مذهبی آزادی به طور کامل هست و هر کس میتواند اظهار عقیدۀ خودش را بکند و اسلام جواب همۀ عقاید را به عهده دارد و دولت اسلامی تمام منطقها را با منطق جواب خواهد داد و اما من هیچ فعالیت در داخل خود دولت ندارم و به همین نحو که الان هستم، وقتی هم که دولت اسلامی تشکیل شود، نقش هدایت را دارم.
خبرنگاران: سیاست خارجی جمهوری اسلامی، خصوصاً در رابطه با ابرقدرتها، چه خواهد بود؟
امام خمینی: سیاست دولت اسلامی، حفظ استقلال، آزادی ملت و دولت و کشور و احترام متقابل بعد از استقلال تمام خواهد بود و فرقی بین ابرقدرتها و غیر آنها نیست.
خبرنگاران: شما نفوذ غرب بخصوص امریکا را مذموم شمردهاید. این نفوذ چگونه میتواند محدود شود؟ ایران به این ترتیب کنونی به فنون و تکنولوژی غربی وابسته است و غرب هم احتیاج مبرمی به نفت خام شما دارد؟
امام خمینی: حکومت اسلامی و خواست ملت ما، برای همین است که نفوذ غرب و همۀ کشورها را در ایران از بین ببرد. وقتی یک ملت با تمام اقشار آن برای یک هدف قیام کردند، هیچ نفوذی نمیتواند خلاف آن را تحمیل کند. و، اما قضیۀ نفت، ما بعد از اینکه استقلال خود را به دست آوردیم و نفت در اختیار ما قرار گرفت، میخواهیم بر حسب اختیار خودمان نفتمان به فروش رود و ارز گرفته و صرف مصالح کشور کنیم. ما از حیث فروش مضایقهای نداریم، لیکن نه مثل فروشی که الان انجام میگیرد.
خبرنگاران: حضرت آیتالله، تا چه مدت انتظار خواهید کشید که شاه روی کار باشد و بعد دستور جهاد مسلحانه بدهید؟
امام خمینی: تا وقتی مأیوس شوم از اینکه به ترتیبی که در پیش است مقصود ما حاصل نشود.
خبرنگاران: برای یکشنبۀ آینده در تهران دستور اعتصاب عمومی صادر شده است. آیا این آغاز یک مبارزۀ جدی با دولت نظامی کنونی در ایران است؟
امام خمینی: مبارزه، به همین شکلی که هست همیشه جدی بوده، منتها نوسان داشته است. البته حکومت نظامی و دولت نظامی، موجب ناآرامی مردم و بیشتر شدن این اعتصابات و تظاهرات شده است.
خبرنگاران: نتیجۀ مذاکرات شما با آقای دکتر کریم سنجابی و جبهۀ ملی چه بوده است؟
امام خمینی: مذاکرات به آن معنایی که گفته میشود توافق حاصل شده است نبوده. من مسائلی را که مورد نظرم بوده طرح کردم و آنها قبول کردند. من مسائلی را که همیشه خواست ملت است طرح میکنم، هر کس آن را پذیرفت به خواست ملت عمل کرده است. خواست ملت، رفتن شاه و استقرار حکومت اسلامی است. به تظاهرات بنگرید.
مصاحبه با خبرنگاران ـ نوفل لوشاتو ـ هجدهم ۱۳۵۷
مبنای حفظ آزادی و استقلال حفظ مصالح و منافع ملت است
آمستردام نیوروو: چه چیز را از شاه خُرده میگیرید، مشروعیتش، اختناقش و یا اعمال اقتصادی و اجتماعیاش؟
امام خمینی: اولاً در آغاز، سلطنت شاه و نیز پدرش برخلاف میل ملت بوده و ثانیاً از ناحیۀ اجانب و برای حفظ منافع آنان بر ما تحمیل شده است. به همین جهت کلیۀ برنامههای اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و نظامی وی همگی برخلاف مصالح مردم انجام شده که نتایج زیانبار آن در همۀ زمینهها اکنون مشهود است.
آمستردام نیوروو: چرا تغییر جهت شاه، شما را قانع نمیکند؟ آیا مردم ایران از «پاکسازی» نظامیان راضی نخواهند شد؟ چگونه در مقابل ارتش مقاومت میکنید؟
امام خمینی: شاه زیر فشار ملت تن به این تغییر جهت داده است و این برای رهایی از بن بستی است که گرفتار آن شده است تا آتش خشم مردم را خاموش کند و سپس با تجدید قوا مجدداً دست به خیانت بزند و در برابر ملت، نه ارتش و نه هیچ قدرتی نمیتواند بایستد. مگر تاکنون شاه با اتکای به ارتش حکومت خود را تحمیل نکرده است؟ و میبینیم شکست خورده است.
آمستردام نیوروو: اگر شاهنشاهی از بین برود، چگونه میخواهید جمهوری اسلامی خود را از پایه بسازید به طوری که مطمئن باشید که از تغییرات، کسانی که از رژیم شاه استفاده کردهاند دوباره به نفع خود استفاده نکنند؟
امام خمینی: ما با تکیه بر دستورات اسلامی و اجرای مقررات آن در همۀ زمینهها تلاش خواهیم کرد که از سویی دست عناصر فاسد کوتاه شود و از طرفی انگیزههای فاسد کننده نابود شود و دیگر اینکه عموم مردم را موظف میدانیم که انحراف از مسیر اسلامی را در هر کجا که میبینند از پایینترین و بالاترین مقامات بلافاصله جلوگیری کنند و بدین ترتیب از رشد فساد جلوگیری میشود و مجال بر عناصر فاسد نیز بسته میماند.
آمستردام نیوروو: بازگشت به قوانین قرآن برای زنان، مردم عامی و در مورد تفریحات ـ الکل، فیلم و ... ـ به چه معنی است؟
امام خمینی: در نظام اسلامی، زن به عنوان یک انسان میتواند مشارکت فعال با مردان در بنای جامعۀ اسلامی داشته باشد ولی نه به صورت یک شیء. نه او حق دارد خود را به چنین حدی تنزل دهد و نه مردان حق دارند که به او چنین بیندیشند و در مورد آنچه را که به نام تفریحات شناخته شده است، اسلام با هر چیزی که انسان را به پوچی و از خود بیگانه شدن میکشاند، مبارزه میکند. شرابخواری در اسلام ممنوع است. فیلمهای منحرف کننده از اخلاق متعالی انسانی، ممنوع است.
آمستردام نیوروو: برنامۀ شما راجع به اصلاحات ارضی، برنامۀ صنعتی کردن، فروش مواد اولیه مثل نفت و موضع شما در مورد اوپک و جنگ اعراب چیست؟
امام خمینی: ایران بسرعت میتواند مشکل کشاورزی خود را حل کند، به طوری که هم کشاورز به یک زندگی انسانی در حد دیگران برسد و هم مملکت از واردات مواد غذایی بی نیاز شود؛ و ما برای صنعتی شدن کشور تلاش میکنیم، ولکن نه صنعت مونتاژ که هم کشور را هرچه بیشتر به اجانب وابسته کرده است و هم اکثریت فقیر و محروم را در خدمت مشتی ثروتاندوز متجاوز قرار داده است.
آمستردام نیوروو: آیا بعد از تمام شدن مدت ویزای توریستی شما تا دو ماه دیگر، مایل هستید فرانسه را به قصد یک کشور دیگر اروپای غربی ترک کنید؟ آیا به هلند خواهید رفت؟
امام خمینی: اقامت من در پاریس موقتی است و در اولین فرصت که امکان فعالیت در یک کشور اسلامی داشته باشم به آنجا میروم.
آمستردام نیوروو: در مورد تحویل کشتی هلندی به نیروی دریایی ایران در حالی که کشور بشدت از طرف امریکا مسلح شده است چه فکری میکنید؟
امام خمینی: اصلی که غیر قابل تغییر است این است که سیاست خارجی ما باید بر مبنای حفظ آزادی و استقلال کشور و نیز حفظ مصالح و منافع ملت ایران باشد. ولی درخصوص اینگونه مسائل، مسئولین فنی دولت منتخب، در آینده آنها را بررسی میکنند و دولت تصمیم میگیرد.
مصاحبه با مجله هفتگی «آمستردام نیوروو هلند»
مانورهای شاه بیاثر است
تلویزیون هلند: نام شما بر سر زبان جوانان ایران است. چگونه میخواهید این محبوبیت عجیب را پاسخ بدهید؟
امام خمینی: آنها تشخیص دادند که ما همان مطالبی را تعقیب میکنیم که در نهاد آنها و آرزوی دیرینۀ آنهاست و ما را خدمتگزار خود میدانند. از این جهت به ما علاقه دارند، کما اینکه من به آنان علاقه دارم.
تلویزیون هلند: موقعیت کمونیستها را در ایران چگونه ارزیابی میکنید؟ تا چه اندازه و علل ارزیابی؟ نظر شوروی دربارۀ وضع فعلی چیست؟
امام خمینی: کمونیستها در ایران قدرتی ندارند. تقریباً همۀ ایرانیان مسلمان هستند و در این نهضت ثابت کردند که چقدر به اسلام علاقه دارند و حکومت اسلامی میخواهند. اما شوروی، مانند سایر ابرقدرتها پشتیبانی از شاه میکند و این ابرقدرتها با این پشتیبانی میخواهند شاه را حفظ کنند، لکن دیر شده است و نمیتوانند او را حفظ کنند، ملت، شاه را نمیخواهند، او باید برود.
تلویزیون هلند: در وضع فعلی فرانسه، بعضی از وکلای مجلس راجع به اقامت شما در فرانسه از دولت سؤالاتی کرده و اظهار نگرانی کردهاند. نظر حضرتعالی چیست؟
امام خمینی: ما از دولت فرانسه که همیشه خود را از طرفداران حقوق بشر معرفی میکند، انتظار داریم همگام با ما، نهضتی را که علیه ظلم و ستم شاه در ایران برپا شده است و هیچ مطلبی غیر از مطالب مشروعۀ اولیۀ حقوق بشر را خواستار نیست، تأیید کند و به پشتیبانی ما برخیزد و اگر آزادیخواه است، آزادیخواهی خود را به اثبات برساند. از ملت فرانسه انتظار داریم که از ملت ایران دفاع کند، ملتی که زیر پای ابرقدرتها هر روز کشته و زخمی میدهد و باز برای احقاق حقوق خود دست از مبارزات آزادیخواهانۀ خود برنداشته است.
تلویزیون هلند: میتوان گفت، بعد از به وجود آمدن دولت جدید و زندانی کردن عدهای، مسئله و موقعیت جدیدی به وجود آمده است؟
امام خمینی: ایران از مدتی پیش با حکومت نظامی اداره میشود و این کارهایی که شاه میکند، مانورهایی است که تأثیری در نهضت ما ندارد و طرحهایی است که به تحریک شاه و اجانب عمل میشود، ولی فایدهای برای شاه ندارد. شاه شدیداً مورد خشم ملت واقع شده است. دولت نظامی، وجود و عدمش یکسان است.
تلویزیون هلند: آیا یک هماهنگی بین کلیۀ نیروهای مخالف در ایران امکان پذیر است؟
امام خمینی: ما نیروی مختلفی نداریم. ملت ایران به تمام معنی بپا خاسته است که حق خودش را مطالبه کند و آنهایی که وابسته به شاه هستند و از او جیره خواری میکنند، آنها میشود مختلف باشند، تا با یک سیاست هماهنگی پیدا کنند. ملت ایران یکپارچه است و هر شخصی که با خواست ملت ایران مخالفت کند، خائن است.
تلویزیون هلند: آیا شما آمادۀ فرمان دادن حرکت مسلحانه علیه شاه هستید که قاعدتاً جنگ داخلی را دربرخواهد داشت؟
امام خمینی: ما امیدواریم، بدون جنگ مسلحانه به پیروزی برسیم و شاه کنار برود. اگر چنانچه یک وقت اقتضا کرد، مبارزۀ مسلحانه را مورد بررسی قرار میدهیم.
مصاحبه با رادیو تلویزیون هلند ـ نوفل لوشاتو ـ هفدهم ۱۳۵۷
انتهای پیام/ 161